Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
18. siječnja 2020.
Obavještajac

Josip Perković iz Njemačke stigao u Hrvatsku, kaznu za ubojstvo služi u Remetincu

Foto Reuters
Foto Reuters
Autor:
Objavljeno: 11. srpanj 2019. u 15:15 2019-07-11T15:15:00+02:00

Nekadašnji načelnik u Službi državne sigurnosti bivše SFRJ, te kasniji hrvatski obavještajac Josip Perković, pravomoćno osuđen zbog teškog ubojstva hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića, u četvrtak je, nakon nepunih pet i pol godina provedenih u zatvoru u Njemačkoj, transferiran u Hrvatsku, javlja N1.

Po slijetanju u zračnu luku u Zagrebu Josip Perković ide u zatvor u Remetincu odakle će ga naknadno rasporediti u neku od kaznionica.

Ante Nobilo kaže da će za svog klijenta prvo dogovoriti zdravstvene preglede jer u Njemačkoj mu nije pružena odgovarajuća zdravstvena zaštita.

Perković je, zajedno s nekada nadređenim Zdravkom Mustačem, zbog optužbi za sudjelovanje u Đurekovićevu ubojstvu početkom 2014. izručen Njemačkoj, ali uz uvjet da kaznu nakon presude služe u Hrvatskoj.

Vrhovni sud je 14. svibnja odbio Perkovićevu žalbu i potvrdio odluku zagrebačkog Županijskog suda koji je u prosincu prošle godine njemačku kaznu doživotnog zatvora za sudjelovanje u ubojstvu emigranta Stjepana Đurekovića preveo u 30-godišnju kaznu koju Perković treba odslužiti u hrvatskom zatvoru.

Perkovićeva obrana ranije je tvrdila da u njegovu slučaju treba primijeniti 20-godišnju zatvorsku kaznu koja je bila najveća kazna u vrijeme ubojstva, a ujedno je i najpovoljnija za osuđenika.

Mustaču koji je osuđen zajedno s Perkovićem, a i dalje je u Njemačkoj, kaznu je s hrvatskim propisima usklađivao Županijski sud u Velikoj Gorici i izrekao mu 40 godina.

Obojica su se nakon njemačke presude obratili i Europskom sudu za ljudska prava.

Vrhovni zemaljski sud u Muenchenu Perkovića i Mustača osudio je u kolovozu 2016. na doživotnu zatvorsku kaznu zbog odgovornosti za ubojstvo emigranta Đurekovića kojeg su u srpnju 1983. u Wolfratshausenu ubili zasad nepoznati počinitelji, piše N1.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.