Smjena u riječkom zatvoru

Josip Grgurić novi upravitelj “Via Rome”

Slavica Kleva



    Grgurić na novu dužnost, kako neslužbeno doznajemo, dolazi kao »čovjek izvana«, odnosno osoba koja do sada nije bila direktno involvirana u pravosudni sustav pa samim time i osoba koja nije opterećena mnogim nesuglasicama ali i nagomilanim problemima unutar zatvorskog sustava. Grgurić je postavljen temeljem potpisanog sporazuma između dvaju ministarstava, Ministarstva pravosuđa i MUP-a. 


    Riječki zatvor je u posljednjih godinu dana na čelnoj fotelji izmijenio tri upravitelja. Alena Razuma, koji je funkciju upravitelja zatvora obnašao gotovo punih pet godina, zamijenio je Ener Radolović krajem studenog prošle godine. Predstavnik nezavisnog sindikata pravosudnih djelatnika Milan Stipanović razlog tadašnje smjene objasnio je nepridržavanjem normi rada. Osim što je pravosudni djelatnik imao i preko 32 prekovremena sata što je po Zakonu o radu neprihvatljivo, gorući je problem i nedostatak pravosudnih djelatnika. Stoga novog upravitelja Grgurića čeka rješavanje ili barem ublažavanje nemalih problema. 


    Riječki zatvor može optimalno primiti 116 pritvorenika, no poznato je da se u »Via Romi« znalo »vrtjeti« i preko dvjestotinjak pritvorenika što je u najmanju ruku nehumano i za pritvorenike i za pravosudne djelatnike. Trenutno je u riječkom zatvoru smješteno 180 osoba.