Okrutni ubojica

Jezivi zločin na Gornjem Zametu: Suđenje za ubojstvo susjede počinje za točno mjesec dana

Fiore Vežnaver

Foto Silvano Ježina

Foto Silvano Ježina

Na optuženičkoj klupi sjedit će Džemal Merdanović (73), koji je okrivljen za ubojstvo, te njegova supruga Slavica Merdanović (62), koja je optužena za kazneno djelo sprječavanja dokazivanja



RIJEKA Za mjesec dana, 14. svibnja, počinje suđenje za jezivi zločin na Gornjem Zametu prošlog ljeta, kada je hladnim oružjem ubijena 55-godišnja Milka Grivičić. Njena nasilna smrt bila je tragična kulminacija dugogodišnjeg spora prvih susjeda oko prilaznog puta.


Određivanje termina početka sudskog procesa glavna je odrednica s jučerašnjeg pripremnog ročišta u riječkom Županijskom sudu, održanog pred sutkinjom Ikom Šarić. U prvom raspravnom ciklusu u svibnju određena su tri procesna dana na suđenju na kojem će na optuženičkoj klupi sjediti Džemal Merdanović (73), koji je okrivljen za ubojstvo, te njegova supruga Slavica Merdanović (62), koja je optužena za kazneno djelo sprječavanja dokazivanja, u biti makinaciju oko nadzorne kamere i uređaja za snimanje na njihovom posjedu.


Smrtno ranjena nožem


Džemal Merdanović optužen je za tzv. obično ubojstvo, što znači da mu prijeti kazna od pet do 20 godina zatvora. Za kazneno djelo za koje se tereti Slavica Merdanović hrvatski Kazneni zakon predviđa kaznu od šest mjeseci do pet godina zatvora. Na jučerašnje pripremno ročište Džemal je doveden iz istražnog zatvora u kojem se nalazi više od osam mjeseci, dok se njegova supruga brani sa slobode.




Stravičan zločin dogodio se 31. srpnja prošle godine, oko 13.10 sati, na adresi Stari put 13a na Gornjem Zametu. Milka Grivičić smrtno je ranjena nožem pred kućom u kojoj je živjela njena majka, na prilaznom putu koji vodi i do ulaznog praga kuće prvih susjeda, Merdanovića.


Džemal Merdanović se tereti da je sačekao Milku Grivičić u trenucima kada je prolazila uskim puteljkom, idući prema kući, do svoje majke. Dok je hodala stazom – oko čijeg vlasništva su dvije obitelji vodile spor i na sudu – napao ju je nožem ukupne dužine 32 centimetra, s oštricom dugom 21 centimetar. Zadao joj je više ubodnih rana, ozljede kojima je nesretna žena brzo podlegla.


Džemalova supruga Slavica Merdanović optužena je da je istog dana, nakon ubojstva, prije no što su istražitelji počeli s pretragom njihove kuće i posjeda, isključila i sakrila uređaj za video-snimanje povezan s nadzornim kamerama u dvorištu. Tereti se da je to učinila jer je znala da su kamere mogle zabilježiti i samo ubojstvo koje je počinio njen suprug, pa je tako željela onemogućiti istragu da ima i taj dokaz protiv muža.


Što je pozadina zločina


Već su prvi nalazi istrage pokazali da se u pozadini zločina nalaze neriješeni imovinsko-pravni i narušeni međususjedski odnosi, te da između Merdanovića i obitelji žrtve postoji višegodišnji spor vezan za korištenje prilaznog puta, jedinog kojim se može doći do povezanih kuća obitelji ubojice i žrtve. Zbog toga su Merdanovići upućivali prijetnje i Milki Grivičić i njenoj majci Anki Jakovljević, tako da je protiv dvoje Merdanovića tužiteljstvo podignulo nekoliko optužnica zbog tog kaznenog djela.


Ispostavilo se da je samo šest dana prije ubojstva na Gornjem Zametu protiv Džemala Merdanovića podignuta posljednja optužnica zbog prijetnje. Slavica Merdanović je pak godinu prije ubojstva bila pritvorena pod sumnjom da je prijetila majci usmrćene Milke Grivičić da će je ubiti i krenula krampom na nju. U sjećanju je i da je Slavica Merdanović nekoliko godina ranije prijetila eksplozijom plina kada je stigao sudski izvršitelj kako bi osposobio za nesmetan prolaz prilazni put na kojem je Merdanović i zavario kapiju.


Anka Jakovljević, majka ubijene, nakon zločina nam je ispričala da je njena obitelj godinama prolazila kalvariju s Merdanovićima, da je ubojstvo samo kulminacija velikog niza neugodnosti koje su proživljavali.


Grivičić bila u pravu


Prema našim saznanjima, postoji pravomoćna i ovršna presuda Općinskog suda u Rijeci iz 2013. godine kojim je uknjiženo pravo služnosti staze, na kojoj se dogodilo ubojstvo, u korist Milke Grivičić, formalne vlasnice kuće uz Merdanovićevu. To znači da joj je sud odobrio korištenje puteljka, jedinog puta kojim može stići do svoje kuće.