Fatalne posljedice

Jesu li šume opasna mjesta za izletnike? Jarka odjeća može vam spasiti život

Vladimir Mrvoš

Foto Roni Brmalj

Foto Roni Brmalj



RIJEKA Tragičan slučaj kada je u subotu u jutarnjim satima na Ćićariji lovac spletom nesretnih okolnosti ubio svog dobrog prijatelja, nažalost nije jedini. Nekoliko takvih slučajeva bilo je i u Istri, ali i u ostalim dijelovima Hrvatske. Razgovarali smo s jednim lovcem iz Istre, kojeg je tijekom lova ranio drugi lovac, na sreću bez fatalnih posljedica.


No, nakon ranjavanja imao je brojne operacije, a i oporavak je trajao godinama. Od lova nije odustao, ali zato sada ide u lov obavezno fluorescentno označen »u narandžastom«.


Danas sve više lovaca nosi reflektirajuće prsluke kakvi se koriste u prometu i koji su sastavni dio obvezne auto-opreme. U »modi« su i lovačke narandžaste šilterice, koje sve više zamjenjuju maskirnu i tradicionalnu lovačku odoru. Naime, fluorescentna oprema povećava vidljivost lovaca kako ne bi postali mete svojih kolega.




Prosinac je pravi mjesec za lov kako stoji na stranicama Lovačkog saveza Primorsko-goranske županije. Osim za medvjede za koje počinje lovostaj 15. prosinca lov je cijeli mjesec dozvoljen na jelene, košute, srne, divokoze, muflone, veprove, kune, zečeve, fazane i razne druge ptice.


Osim lovaca, u šumama je sve više i ostalih ljubitelja šumske idile, izletnika, berača gljiva, planinara i brdskih biciklista. Sve je popularniji treking koji se definira kao kombinacija orijentacijskog i planinskog trčanja. U šumi je dakle sve veća gužva, pa je pametno odjenuti uočljivu i jarku odjeću. Možda vas netko opazi na vrijeme i time vam spasi život.