Suđenje za korupciju u riječkom Državnom inspektoratu i gradskoj upravi započelo neučuvenim prijedlogom

Jača od Gotovine: Željka Marković pozvala više od sto svjedoka

Branko Škorić

Branitelj Željke Marković – Goran Marjanović predložio je više od stotinu svjedoka među kojima su gradonačelnik Vojko Obersnel, predsjednica riječkog Općinskog suda Gordana Kosić, bivši šef USKOK-a u Rijeci Doris Hrast. Za usporedbu, obrana generala Ante Gotovine u Haagu je ispitala »samo« 25 svjedoka



RIJEKA » Pred sutkinjom riječkoga Županijskog suda Jesenkom Kovačić u utorak je održano pripremno ročište za šestero optuženika koje USKOK tereti za kaznena djela zlouporabe položaja i ovlasti, poticanje na izvršenje (ne)djela, protuzakonito posredovanje te primanje i davanje mita.


Uz svoje odvjetnike ročištu su nazočili optuženici: djelatnici Državnog inspektorata – Biserka Gregorović, Nevia Miščak, Marko Gašperov i Bojan Kuprešanin, voditeljica – ravnateljica Direkcije za poslovne objekte Grada Rijeke Željka Marković i akademski slikar Klas Grdić.    Ročište je potrajalo puna dva i pol sata i to prije svega zahvaljujući branitelju Željke Marković – Goranu Marjanoviću koji je svojim prijedlogom iznenadio, ne samo sutkinju i tužiteljicu iz USKOK-a Jasnu Jurković Kralj već i svoje kolege branitelje: Milenka Škleca (branitelja Biserke Gregorović i Klasa Grdića) Gorana Šljivića (branitelja Nevie Miščak), Sašu Jelušića (branitelja Marka Gašperova) i Slavka Milardovića (branitelja Bojana Kuprešanina).   

Odluka danas


Marjanović je predložio da se na glavnu raspravu pozove više od stotinu svjedoka što je još nezabilježeni presedan pod svodovima riječke »palače pravde«. Među predloženim svjedocima je gradonačelnik Grada Rijeke Vojko Obersnel, predsjednica riječkoga Općinskog suda Gordana Kosić, bivši »šef« USKOK-a u Rijeci Doris Hrast.


Branitelj Željke Marković drži da bi pozvani svjedoci mogli na suđenju pobliže objasniti sve okolnosti koje u ovom trenutku USKOK drži kao otežavajućim za svoju klijenticu. Primjerice, kod Željke Marković i njenog supruga Nenada Markovića policija je pronašla 98 umjetničkih slika, a pozvani svjedoci trebali bi objasniti da to nisu darovi zbog protuusluge.


Kako je riječki USKOK došao do poslovnih prostorija u kojima djeluje – trebao bi svjedočiti USKOK-ov bivši šef Doris Hrast jer Marjanović drži da je na isti način do poslovnog prostora došla i kćerka Biserke Gregovorić – Davorka. Nesumljivo da je Marjanović postupio sukladno i duhu važećeg zakona, a što će odlučiti sutkinja Kovačić doznat ćemo danas.   

Pripremi se




Međutim, mnogo je intrigantniji sadržaj pravomoćne USKOK-ove optužnice o čijim detaljima se do sada nije moglo javno govoriti jer su predstavljali tajnu. 


   Kola nizbrdo za optuženike krenula su, drži USKOK, nakon što je 13. siječnja 2011. godine sudac istrage riječkoga Županijskog suda izdao nalog za provođenje posebnih dokaznih radnji kojima su privremeno ograničena ustavna prava građana. Policiji je omogućen tajni nadzor i snimanje telefonskih razgovora i drugih komunikacija na daljinu. 


   Tako je 30. ožujka 2001. godine Biserka Gregorović kao službenica Državnog inspektorata ovlaštena za za prostore tržnica, kozmetičkih salona i cvjetarni, saznavši od Nevie Miščak voditeljice pisarnice u Državnom inspektoratu o budućim kontrolama inspektora – nazvala vlasnika pekarskog obrta Arena 5 iz Rijeke Lulezima Čanaja i rekla; »Došla je prijava od krim-policije da se napravi nadzor…rekla sam Marku (Gašperovu op.a.) da on uzme tebe…dopis mi je kopirala šefica pisarnice s kojom sam dobra…pripremi se, doći će i inspekcija rada…to je kao tajna…nije te dobio Marko nego Bojan (Kuprešanin op.a.).« 



Iz optužnice pune pikanterija iz snimljenih razgovora optuženika izdvajamo još telefonsku komunikaciju izmđu Biserke Gregorović i Željke Marković u vezi ishodovanja poslovnog prostora u Ciottinoj ulici za Biserkinu kćer Davorku.    Početkom travnja 2011. godine Željka Marković zove Biserku Gregorović: »Sedmog travnja će izaći natječaj i to na web-stranici Grada, ne više u novinama. Tamo će ti to biti.«    Kasnije na upit Biserke o jamčevini, Željka odgovara: »Najmanje pet mjesečnih prosječnih izlicitiranih.« Biserka obavještava kćer Davorku o razgovoru sa Željkom: »Probat će namjestiti ako uspije.«    Nekoliko dana kasnije Biserka u slušalicu govori kćeri    Davorki: »Željka mi se javila, izmijenila je natječaj da ne bi još koja druga pucala na to. To znači da joj se mora nešto odnesti. Svi kojima je ona namjestila dobili su. Ako ne dobiješ popričat ću s njom. Računamo da ćeš dobiti…«


  


Milo moje


Vlasnicu obrta »Zlatarnica i gift shop Vera« sa sjedištem u Rijeci u Užarskoj ulici u travnju 2001. godine telefonom obaviještava: »Moram ti reći da je došla prijava od krim-policije, ali to je tajna, nikome ne smiješ govoriti i reći da sam ti rekla…prijava se odnosi na pekare, zlatare i ugostiteljske objekte…radi se o privrednom kriminalu na popisu ste vi, Vivi, Vily, Đećaj…sestra od Tanje (inspektorice Državnog inspektorata op.a.) zaposlena je na 112 u MUP-u…pitat ću gdje da ispipa o čemu se radi«. Na kraju Vera Donat kaže: »Kunem se životom da o ovome neću nikome ništa reći.« 


   Uslijedio je novi razgovor u kojem Biserka Gregorović objašnjava Veri Donat da je odabir za kontrolu njenog obrta slučajan, a Vera kaže; »Dobro dušo, onda sam odahnula Bog te blagoslovio…dobro milo moje da si me nazvala…zatvorila sam radnju da napravim sve kako treba.« 


   Biserka Gregorović odgovara: »Ništa ne brini, doći će Marko, oko 11 sati…ošišan je na ćelicu…nosi kariranu košulju i polućelav je.« 


   Nakon što je obavljena kontrola Vera kaže Biserki: »Bilo je jako lijepo«. Biserka predlaže: »Znaš da bi Marku mogla napraviti…zovem te da ti kažem da Marko ima curu i da je ludo zaljubljen. Mogla bi mu napraviti ogrlicu i napisati »Tini sa srcem«. Vera odgovara: »Kako, ne. Bože Isuse poklonit ću mu to.«  Policija je pronašla kod Marka Gašperova spornu ogrlicu.



 U dvije godine i tri mjeseca, koliko je trajalo prvostupanjsko suđenje hrvatskim generalima Anti Gotovini, Mladeni Markaču i Ivanu Čermaku, ispitan je ukupno 141 svjedok.    Haško tužiteljstvo ispitalo je 81 svjedoka, a obrane njih 57. Od toga broja Gotovinina obrana ispitala je 25, Čermakova obrana 19, a Markačeva 13 svjedoka. Tom broju valja pridodati i sedam svjedoka čije je ispitivanje predložilo sudsko vijeće. Iz ovoga se može vidjeti koliko je neobično velik broj svjedoka koje je pozvala obrana Željke Marković. (D.R.)