Podignuta optužnica

‘Ja koljem, zaklat ću i vas’: Tužiteljstvo u Rijeci optužilo trgovca nekretninama zbog jezivih prijetnji susjedima

Slavica Kleva

Poricao je optužbe, ali su susjed, odvjetnik i odvjetnikova supruga kojima je prijetio detaljno opisali sve razgovore, a odvjetnik je predočio i prijeteće poruke koje mu je Ž. Ć. slao SMS-om



Trgovca nekretninama i zemljištima, 45-godišnjeg Ž. Ć. s boravištem u Berlinu, riječko Općinsko državno odvjetništvo optužilo je za tri kaznena djela prijetnje. Pod prvom točkom optužnice tereti se za inkriminaciju iz sredine kolovoza 2015. godine kada je u malom mjestu Povilama, ispred obiteljske kuće i nakon što mu je susjed prišao kakao bi ga pozdravio, iz auta obratio riječima: »Takvim ljudima se ne daje ruka. Ne znaš ti nas Hercegovce«.


Nakon toga je dlanom ruke prstima usmjerenim prema svom vratu prešao s jedne na drugu stranu vrata gestikulirajući susjedu rezanje vrata. No, samo nešto kasnije, Ž. Ć. je i telefonom nazvao tog čovjeka, ali se na telefon javila njegova supruga što ga nije omelo da i njoj priprijeti: »Kurvetino, ja koljem, ja ću tebe zaklati«.


Par mjeseci prije tog događaja, optuženik je nazvao odvjetnika koji je u nekim građanskim postupcima zastupao njegove roditelje. No, misleći da razgovara s odvjetnikom, a ispostavilo se da nije jer se na telefon javio odvjetnikov sin, povišenim tonom počeo je govoriti »kako će on i njegova banda Hercegovci doći i zapaliti njegov grad i njegovu obitelj te da u roku od 24 sata mora izvući njegova oca iz bolnice. Prijeteći razgovor sin je prenio svom ocu odvjetniku, ali je samo par dan kasnije poslao SMS poruku prijetećg sadržaja. »Zašto ovo još nije riješeno, nećete se uspjeti sakriti, Ti misliš da si jako pametan, varaš se srpski druže. Ima i nas Hercegovaca.« No, tu nije kraj, optuženi ponovo nakon nekoliko mjeseci zove na telefon dotičnog odvjetnika, no, javila se njegova supruga. »Ja sam u Rijeci, dođi da se obračunamo, vidjet ćeš ti tko je luđak, četniku, udbašu«. Žena koja je primila na telefon salve uvreda i prijetnji o svemu je obavijestila supruga, pa je cijeli događaj prijavljen policiji.




Temeljem zaprimljene kaznene prijave, odvjetništvo je pokrenulo istragu osnovano sumnjajući da je Ž. Ć. počinio kaznena djela. Tada u svojstvu osumnjičenika ispitan putem međunarodne pravne pomoći od strane nadležnog tijela SR Njemačke poričući kazneno djelo, negira prijetnje susjedu. Priznao je da poznaje susjeda i da je htio razgovarati s njime o obiteljskim stvarima, stoga je i krenuo automobilom do njegove kuće, izašao i pozvonio na vrata, ali mu nitko nije otvarao. Stoga se, kazao je u obrani, uputio prema Zagrebu. Tvrdi da osim telefonom, s njima nije osobno kontaktirao, poriče da je ikome prijetio. I odvjetnika, priznao je osumnjičeni, poznaje, potvrdio da je isti zastupao njegovog oca u jednom predmetu, također poričući da ga je nazvao i prijetio mu.


No, suprotno njegovom poricanju, svjedoci, odnosno susjed obuhvaćen prvom točkom optužnice komu je prijetio, vrlo je detaljno opisao događaj i način na koji je Ž. Ć. gestikulirao, a i supruga je detaljno prepričala razgovor, riječi koje joj je izgovorio tom prilikom. Tek tada je, kazala je supruga, automobilom došao ispred njihove kuće kad nisu ni otvarali vrata. I odvjetnik je detaljno opisao situacije, u prvom redu kada mu je sin prenio sadržaj telefonskog poziva. Predočio je i poruke koje mu je SMS-om uputio Ž. Ć.


Tužiteljica je u optužnom aktu temeljem Zakona o kaznenom postupku predložila za optuženog jedinstvenu zatvorsku kaznu zatvora u trajanju od jedne godine i četiri mjeseca zatvora, imajući u vidu raniju osuđivanost optuženog, od čega jednom za kaznena djela s elementom nasilja, težinu terećenih djela i okolnosti pod kojima su počinjena.