Smrt u centru

JOŠ ME STRAH JAVNOG LINČA Svjedočio suvozač koji je kobne noći bio s Aleksandrom Cupaćem

Slavica Kleva

Foto I. Tomić

Foto I. Tomić

Nakon nesreće bili su siloviti javni napadi na Cupaća, pozivalo se na javni linč pa sam strahovao da će se i meni osvećivati – rekao je svjedok koji je kobne noći bio Cupaćev suvozač u audiju A6



RIJEKA »Ne sjećam se svih detalja, sjećam se utakmice, znam da smo popili desetak piva kod Aleksandra kući, danas nakon nesreće imam flešove, bljeskove, nemam cijelu sliku događaja«, kazao je svjedok, muškarac koji se te kobne noći nalazio u automobilu s Aleksandrom Cupaćem, optuženim za izazivanje prometne nesreće. Cupać je automobilom A6 pri brzini većoj od 90 km/h na pješačkom prijelazu u Adamićevoj ulici udario dvojicu pješaka, Darija Krbavca i Marka Bunozu, koji su smrtno stradali na licu mjesta. Teška prometna nesreća dogodila se 12. srpnja 2014. godine.


Pred vijećem kojem predsjeda sutkinja Vedrana Barbalić Biasiol u tijeku je ispitivanje svjedoka koje je predložila zamjenica Općinske državne odvjetnice tužiteljica Renata Randić. Jučerašnji svjedok, ispitan na državnom odvjetništvu odmah nakon nesreće, kazao je tom prilikom da se uglavnom ničega ne sjeća osim da je tog poslijepodneva došao »kući k Aci« gdje su popili svatko po desetak piva.


– Potom smo otišli na utakmicu gledati Rijeku, znam da smo i za vrijeme poluvremena popili pivo. Probudio sam se u neko doba i vidio da na nosu imam ogrebotinu – bio je kratak iskaz svjedoka pred tužiteljicom 2014. godine. To je osoba koja je bila na mjestu suvozača optuženog Cupaća.


Pivo na utakmici




No pred sudskim vijećem svjedok je bio razgovorljiviji, na pitanja Cupaćeva odvjetnika Gorana Marjanovića dodatno je pojašnjavao i odgovarao. Rekao je da se u stanu, dnevnom boravku kod Cupaća prije utakmice okupila još nekolicina osoba te da su svi pili i spremali za utakmicu. »Išli smo Acinim Audijem na utakmicu, ali i cijelo društvo s više automobila«, kazao je.


– Vi kažete da ste na poluvremenu popili pivo, dopuštate mogućnost da ste pili bezalkoholno pivo, s obzirom na to da na stadionu nema točenja alkohola – upitao ga je odvjetnik Marjanović. »E, sad ne znam, znam da sam pio pivo, kakvo je bilo, ne znam kao što ne znam što je pio okrivljeni, čini mi se isto pivo«, odgovorio je svjedok, prisjetivši se da nije cijelo vrijeme te večeri bio u društvu s Cupaćem, detalji su mu, veli, u magli.


– Mislim da je Cupaćev auto bio parkiran na obali, nesreće se sjećam u magli, znam da se vozilo nekako brzo, ne sjećam se kamiona Čistoće, ja sam pomislio da smo udarili u autobusnu stanicu, osjetio sam i čuo tup udarac. Čini mi se da smo vozili kroz zeleni val, a nakon udarca se ne sjećam kuda smo se kretali.


– Kako to da ste se danas sjetili, a prilikom ispitivanja u državnom odvjetništvu se ničega niste sjetili – upitala je svjedoka tužiteljica Randić. »Strah, kako danas, tako i prije«, odgovorio je svjedok pa na inzistiranje predsjednice vijeća sutkinje Barbalić Biasiol da pojasni o kakvom strahu govori, svjedok nije odgovorio.


– Mi ovdje želimo utvrditi što se točno dogodilo – ponovo je inzistirao odvjetnik Marjanović. – Recite o kakvom strahu govorite.– O strahu od javnog linča – kazao je svjedok, objasnivši to činjenicom da su nakon nesreće bili siloviti javni napadi na okrivljenog Cupaća, da se pozivalo na javni linč pa je strahovao da se neće i njemu osvećivati. »Da, ispitan sam i na policiji o prometnoj nesreći«, potvrdio je svjedok.

Supruga pala na pod


Ispitana je i supruga pokojnog Marka Bunoze.


– Bilo je oko 2 sata, krenuli smo prema pješačkom prijelazu, moj pokojni suprug Marko i pokojni Dario bili su ispred nas. Došli smo, cijelo društvo do pješačkog prijelaza, bilo je zeleno i mi smo krenuli, mislim da je bilo još pješaka. Normalno smo se kretali, odjednom je doletio neki auto brzinom aviona i sve je bilo gotovo. Pitala sam se što je to bilo, ali nisam mogla reagirati. U sekundi sam vidjela auto i čula sam jaki udarac. Gledala sam gdje mi je suprug i kad sam vidjela da ga nema, da leži iskasapljen, pala sam na pod. Ničega se više ne sjećam, samo Hitne pomoći – jezivo je svjedočanstvo nesretne žene pokojnog Marka Bunoze.


– Nisam obraćala pažnju na automobile, kad me pitate da li se sjećam parkiranog auta s lijeve strane, nisam vidjela ni taj auto, mislim da je bio tamne boje i veliki, ali detalja se ne mogu sjetiti – kazala je svjedokinja kojoj nitko u sudnici nije postavio dodatna pitanja.


Sudsko vijeće donijelo je odluku da se u Adamićevoj ulici u skorom razdoblju, do ljeta, obavi rekonstrukcija prometne nesreće na koju će biti pozvani sudski i prometni vještak, postavit će se signalizacija i raspored vozila kakav je bio u trenutku prometne nesreće, a sve kako bi se utvrdili svi detalji i okolnosti teškog stradavanja dvoje pješaka. Protiv vozača Audija A6, 38-godišnjeg Aleksandra Cupaća, podignuta je optužnica da je upravljao vozilom na granici pijanog stanja, s 1,48 promila alkohola u krvi i brzinom od 95 km/h na pješačkom prijelazu usmrtio dva pješaka. Prema optužnici, pješaci su prelazili cestu na znak zelenog svjetla, a Cupać uslijed prevelike brzine i smanjene samokritičnosti, unatoč crvenom svjetlu na semaforu za njegov smjer kretanja, nije zaustavio vozilo ispred pješačkog prijelaza i udario je pješake. Cupać je napustio mjesto nesreće, vozilo je pronađeno oštećeno i parkirano kraj ulaza u zgradu Luke, a osumnjičeni se sam prijavio Trećoj policijskoj postaji dva sata nakon nesreće.