Nije dobio piće, pa otišao po benzin

Izašao iz zatvora, pa benzinom zapalio riječki lokal: Optuženi za požar u Metropolisu negira krivnju

Slavica Kleva

Foto Roni Brmalj

Foto Roni Brmalj

Iz iskaza vlasnika lokala i konobara, proizlazi da je optuženi Maloku bio nezadovoljan činjenicom da mu je uskraćeno piće nekoliko trenutaka prije ponoći. Na prvom ispitivanju je, pak, bio priznao djelo



RIJEKA Pred vijećem sutkinje Brankice Grgurić na pripremno ročište iz istražnog zatvora u pratnji pravosudnih djelatnika doveden je 34-godišnji Arben Maloku, optužen za teško kazneno djelo protiv opće sigurnosti, podmetanje požara u ugostiteljski lokal Metropolis.


Iako je na Općinskom državnom odvjetništvu provedenim prvim ispitivanjem osumnjičenik priznao učin kaznenog djela, na pripremnom ročištu pred sutkinjom Grgurić, Maloku je negirao krivnju kazavši kratko da se ne osjeća krivim. Stoga je sutkinja Grgurić odlučila, između ostalih dokaza koje će provesti tijekom sudskog postupka, ispitati svjedoke, među prvima vlasnika zametskog lokala Metroplis Marka Možnika.


Optužnicom koja je podignuta nakon istrage provedene od strane tužilaštva, Malokua se tereti da je 1. veljače ove godine oko 2.30 sati u ugostiteljskom lokalu koji se nalazi u Ulici Ivana Lenca 2, nakon verbalnog sukoba s vlasnikom i konobarom Mariom C., u žaru svađe bacio punu staklenu bocu piva u smjeru vlasnika izrevoltiran činjenicom da mora napustiti lokal. Iz osvete je taksijem krenuo prema benzinskoj postaji Petrol Martinkovac-jug, ulio u kanistar pet litara benzina pa se taksijem ponovo vratio pred Metropolis. Fizičkom snagom otvorio je vrata terase, a potom provalio i vrata unutrašnjeg dijela lokala. Ušao je u prostor pored tapiciranog separea pa s namjerom da uništi lokal prolio i pripalio benzin. Nakon toga je izašao iz lokala, a vatra koja se u međuvremenu proširila nanijela je vlasniku lokala veliku materijalnu štetu.


Brza intervencija 




Srećom, nitko u požaru nije stradao, premda su u opasnosti bili stanari kuće povezane s lokalom. No i nakon brze intervencije vatrogasaca, nije se odmah znalo što je prouzričilo plamen. Na očevid su stigli tijekom jutra inspektori protupožarnog odjela PU primorsko-goranske, ali i stručnjaci iz Zagreba. Kad je bilo jasno da je riječ o podmetnutom požaru uz pomoć benzina, krenulo se u potragu za osnovano osumnjičenim, s obzirom na to da se u međuvremenu vlasnik lokala prisjetio neugodnog verbalnog sukoba s Malokuom što se dogodio nekoliko sati ranije.


Nabavljene su i snimke s videonadzora benzinske pumpe na Martinkovcu, ali i prijenosni CD sa snimkom GPS lokacije i vožnje taxi vozila tvrtke kojim je Maloku stigao do benzinske crpke. Oduzeti su i računi o kupnji benzina i piva s benzinske crpke. Iz iskaza vlasnika lokala, kao i konobara, proizlazi da je optuženi Maloku bio nezadovoljan činjenicom da mu je uskraćeno posluživanje pića nekoliko trenutaka prije ponoći, do kada i jest radno vrijeme lokala, zbog čega je Maloku negodovao i bio jako neugodan. Psovao je i prijetio, a na izlasku iz lokala je bacio bocu piva koja je pogodila okvir vrata. Lupao je vratima kafića, kazao je prilikom ispitivanja vlasnik lokala Možnik, opisujući neugodne trenutke incidenta s optuženim, potvrdivši da mu je poznat od ranije.


Šteta od 750 tisuća 


Nakon očevida u požarom opustošenom lokalu, bilo je jasno da materijalna šteta neće biti mala, procjenjivala se u tom trenutku na visinu od oko 750 tisuća kuna, no zadnja procjena štete penje se na milijun kuna. Maloku ne priznaje da je riječ o tolikoj šteti.


S obzirom na to da je Maloku od ranije višestruko osuđivan za raznovrsna kaznena djela, a i ovo je počinio nedugo nakon što je izašao s odsluženja kazne zatvora, proizlazi očiglednim da je Maloku sklon činjenju kaznenih djela, tvrdi tužiteljica Sandra Šarkan prilikom produljenja istražnog zatvora optuženom. Način počinjenja ovog djela, intenzitet samog događaja, bezobzirnost optuženog koji ne razmišlja da bi takvo njegovo postupanje moglo dovesti do većih negativnih posljedica za potpuno nevine ljude, ukazuje na opasnost da će ponoviti kazneno djelo ili počiniti teže kazneno djelo, stoji u obrazloženju tužiteljice Šarkan.