Mira Đurđević krala po Rijeci

Iza brave: Masirala naivne žene pa ih potom pljačkala

Slavica Kleva

Mira Đurđević svoja nedjela okajava boravkom u Via Romi / Snimio Marin ANIČIĆ

Mira Đurđević svoja nedjela okajava boravkom u Via Romi / Snimio Marin ANIČIĆ

Evo novih krema, evo masažera rekla bi Đurđević praćena kompanjonkama, pa kad bi se jadnice predale u njihove ruke, ostale bi bez novca, satova, nakita, ukratko svega vrijednog



RIJEKA Podignuta je optužnica protiv Mire Đurđević (54) domaćice iz Pitomače zbog tri teške krađe koje je počinila na drzak način prema starijim građanima Rijeke. Iako je uhićena početkom lipnja, izvanraspravno vijeće je osumnjičenoj produljilo istražni zatvor u komu je i dočekala okončanje istrage i podizanje optužnice.


Tereti se da je u kolovozu prošle godine zajedno s još dvije osobe pokucala na vrata 90-godišnje vlasnice stana u Ulici Slavka Krautzeka nudeći joj kreme i masažu na što je naivna žena i pristala.


Starija životna dob i njezina slabija pokretljivost bili su dostatni razlozi da je prevarantice opelješe. Dok ju je jedna »zadržavala« u kuhinji s navodnim »masiranjem«, neprimjetno je u stan ušla i treća osoba pa iz torbe koja se nalazila u spavaćoj sobi ukrala joj 1.650 eura, 12 tisuća danskih kruna, muški zlatni sat Omega, veću količinu zlatnog nakita, ogrlice, narukvice, iglu za kravatu…




Brzo su dale petama vjetra uzevši sa sobom plijen vrijedan 150 tisuća kuna za koliko su oštetile vlasnicu stana i njezinu kćer i supruga.


Uhodana ekipa


Ni dva mjeseca kasnije, Đurđević i još dvije osobe okuražile su se pa nastavile kucati na vrata starijih osoba, opet na području Vojaka, samo su tom prilkom odabrale neboder u Marohnićevoj ulici pa pokucale na vrata 86-godišnje  vlasnice stana na devetom katu. Đurđević je ušla s još jednom osobom u stan, predstavila se ženi djelatnicom društva Medico nudeći joj uslugu masaže na što je nesretnica i pristala. Opet su iskoristile njezinu slabiju pokretljivost zadržavale su je u kuhinji, dok je treća osoba neprimjetno ušla u stan pa iz ormara u dnevnom boravku uzela 800 kuna, 100 australskih dolara, dva broša, zlatni sat, lančić, prsten,a iz sobe njezinog sina lančić, zlatne privjeske.


Ovu žrtvu oštetile su za iznos između 60 i 70 tisuća kuna.  Treću tešku krađu Đurđević je počinila u društvu iste dvije, za sada nepoznate osobe ali početkom veljače ove godine. Ovaj puta pokucale su na vrata 78-godišnjakinje u Ulici Braće Horvatić.


Prosvjetljenje u noći


Đurđević je pak ovoj nesretnici kad joj je pokucala na vrata odmah rekla da je baš ona u nagradnoj igri osvojila masažer nudeći joj pritom masažu, pa kada je oštećena pristala, opet je nastupila treća osoba pa joj iz torbice na dnu ormara iz spavaće sobe ukrala 900 kuna, zlatnu narukvicu s privjeskom, pletenu zlatnu ogrlicu, ženske zlatne naušnice u obliku morčića, pa s plijenom napustile stan oštetivši nesretnicu za  skoro jedanaest tisuća kuna.



Mira Đurđević višestruko je osuđivana osoba za imovinske delikte na sudovima u Šibeniku, Kninu, Splitu, no sve dosadašnje izrečene sankcije nisu postigle svrhu usklađivanja njezinog ponašanja s općeprihvaćenim društvenim normama. Riječ je o optuženici koja nema stalno zaposlenje, kod nje je naglašena upornost u činjenju kaznenih djela, jake je kriminalne volje, oštetila je tri osobe za velik novčani iznos, pa je opasnost od ponavljanja djela razlog da se i dalje zadrži u istražnom zatvoru, mišljenje je tužiteljice koja je protiv Đurđevićeve i podignula optužni akt koji čeka skoru pravomoćnost.



Svo troje oštećenika pozvani u policiju, nedvojbeno su prepoznali Miru Đurđević  kao osobu koja im je nudila uslugu masaže.


– Netko mi je pozvonio na vrata, ja sam otvorila i ugledala jednu ženu koja mi je rekla da radi za Medico. Tada sam primijetila još jednu  mlađu žensku osobu za koju je ova prva rekla da je njezina sestra i šofer. Mlađa ženska osoba rekla joj je da stane u kut kuhinje pa joj je počela masirati noge nekom kremom dok ju je ova druga masirala masažerom po leđima. Nakon što su me masirale 20 minuta rekle su mi da je dosta masiranja pa sam ih ispratila iz stana. Jedna se spustila liftom, druga po stubištu. Probudila sam se tijekom noći i pregledala »kredencu« u dnevnom boravku i shvatila sam da je uzet novac i nakit koji sam tamo držala, kazala je jedna od žrtava ispitana na tužilaštvu.