Malverzacije iza zatvorskih rešetaka

Iz Remetinca izvukli osam milijuna kuna: preprodavali hranu, a zatvorenike hranili mini obrocima

Ana Raić Knežević

Kamioni što su napuštali krug zatvora nikad nisu smjeli biti pregledavani. Istražitelji pokušavaju prikupiti čim više dokaza o nevjerojatnom nezakonitom odlijevanju novca iz Remetinca



ZAGREB Iznos koji je na različite načine izvučen iz proračuna Zagreba preko Zatvora Remetinec popeo se na osam milijuna kuna! Do tih podataka, kako neslužbeno doznajemo, došli su istražitelji u nastavku istrage malverzacija što su se godinama događale iza remetinečkih zidova.


Kako bi objasnili što se događalo sa zatvorskim poslovanjem ispitani su Ivan Damjanović i Jure Žulj, bivši i sadašnji upravitelj zagrebačkog zatvora. Detalje njihovih iskaza nismo doznali, budući da su u ovom trenutku podaci iz istrage tajni. Osim njih dvojice, i brojni drugi rukovoditelji dali su iskaze istražiteljima koji pokušavaju prikupiti čim više dokaza o nevjerojatnom nezakonitom odlijevanju novca iz Remetinca. 


U međuvremenu je Tomislav Kralj, također jedan od bivših upravitelja remetinečkog zatvora, počinio samoubojstvo. Objesio se početkom prošlog mjeseca, nedugo nakon što je umirovljen i nekoliko mjeseci nakon što je otvorena istraga o manjkovima novca u zatvorskoj blagajni. 




Riječ je o nešto više od sto tisuća kuna manjka što je utvrdio interni nadzor koji je zatražio novi upravitelj Jure Žulj zbog anonimne prijave o malverzacijama. Taj novac, kako se sa sada sumnja, izvukla je šefica odjela financija Zatvora u Zagrebu i iskoristila ga za uređenje stana. 


Šteta je učinjena i krivim obračunom plaća zaposlenicima koji su nekoliko mjeseci dobivali više nego što su trebali. Nakon tog otkrića pojavio se i problem kako će pravosudni policajci i ostali zaposlenici zatvora vratiti preplaćeni iznos. 


Međutim, pozamašni manjkovi nastajali su i zbog malverzacija s nabavkom hrane za zatvorenike. Kako nam svjedoče neki od zaposlenika, kamioni što su nakon dostave hrane napuštali krug zatvora nikad nisu smjeli biti pregledavani. Zbog toga opravdano sumnjaju kako je dio naručene i plaćene hrane »nekamo« odvožen, te se na njezinoj preprodaji ilegalno zarađivalo. 


Istovremeno se dio zatvorenika, s kojima smo uspjeli razgovarati, žalio na izuzetno male porcije. Zbog toga su bili prisiljeni kupovati u zatvorskim kantinama po vrtoglavim cijenama. 


I dio zatvorskih režija, kako doznajemo, nije uredno plaćan što je stvorilo dodatnu štetu, a tko je za sve to odgovoran, DORH još uvijek istražuje. 


– Proveli smo stegovne postupke i dio službenika, čija je disciplinska odgovornost utvrđena, već je kažnjen ili udaljen s dužnosti. O svemu ostalom što je utvrdio interni nadzor odlučuje Državno odvjetništvo, kratko nam je jučer rekao glasnogovornik Ministarstva pravosuđa Sergej Abramov.