39-godišnjak iza rešetaka

Istražni zatvor piromanu koji je podmetnuo sedam požara na Promini

Hina

Snimio Damir ŠKOMRLJ

Snimio Damir ŠKOMRLJ

Protiv 39-godišnjaka kojeg je policija prijavila zbog izazivanja sedam požara na području Promine i Drniša, od 4. do 27. kolovoza, određen je jednomjesečni istražni zatvor, doznaje se u utorak u Županijskom državnom odvjetništvu u Šibeniku



ŠIBENIK Protiv 39-godišnjaka kojeg je policija prijavila zbog izazivanja sedam požara na području Promine i Drniša, od 4. do 27. kolovoza, određen je jednomjesečni istražni zatvor, doznaje se u utorak u Županijskom državnom odvjetništvu u Šibeniku.


Županijsko odvjetništvo ispitalo je u subotu 39-godišnjeg hrvatskog državljanina i donijelo rješenje o provođenju istrage zbog osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo protiv opće sigurnosti.


Osnovano se sumnja da je od 4. do 27. kolovoza 2017. u Razvođu, u sedam navrata, u namjeri izazivanja požara, plinskim upaljačem palio suhu travu i nisko raslinje, nakon čega su izbili požari, kojima je doveo do ugroze ljudskih života, oštećenja i uništenja stambenih i gospodarskih zgrada kao i drugih materijalnih i prirodnih dobara na području Općine Promina i Grada Drniša.




Daljnja širenja požara spriječili su vatrogasci te pripadnici Hrvatske vojske, no izgorjeli su nisko raslinje, šume bora, hrasta i jasena te je počinjena šteta od najmanje 18.000.000 kuna, doznaje se iz Županijskog državnog odvjetništva.


 Sucu istrage predloženo je određivanje istražnog zatvora protiv okrivljenika zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela što je sudac i prihvatio. 

Na Promini je gorjelo od 17. do 25. kolovoza, uz vatrogasne i zračne snage požar je gasila i vojska. Ukupno je izgorijelo 2500 hektara na Promini i podno nje, a požar je ugrozio i prominska sela iz kojih su u nekoliko navrata bili evakuirani stanovnici.