Zatvorska priča

INCIDENT U ZATVORU U LEPOGLAVI Riječanin tvrdi: ‘Policajac me palicom udario kao nožem’

Fiore Vežnaver

snimio Darko Jelinek

snimio Darko Jelinek

Odmah nakon tog događaja, zatvorenik je liječnički pregledan od strane hitne medicinske pomoći kojom prilikom nisu utvrđene ozljede. Dan nakon događaja, u ambulanti Kaznionice u Lepoglavi liječničkim pregledom utvrđeno je kako zatvorenik ima hematom u predjelu trbuha.«



RIJEKA – U tijeku je postupak kojim se utvrđuje je li službenik pravosudne policije u Kaznionici u Lepoglavi odgovoran za eventualno prekoračenje ovlasti, potvrđeno je našem listu iz Ministarstva pravosuđa Republike Hrvatske.


Pod lupom je slučaj što se u lepoglavskoj kaznionici zbio sredinom srpnja; liječničkim pregledom zatvorenika Deana K. (32) iz Rijeke utvrđeno je da na trbuhu ima veći hematom, krvni podljev što se pojavljuje nakon udarca.


U priopćenju Ministarstva pravosuđa, koji nam je dostavljen na naš upit, navodi se da je 12. srpnja »u Kaznionici u Lepoglavi došlo do intervencije službenika pravosudne policije zbog narušavanja kućnog reda, usljed sukoba zatvorenika koji su boravili u sobi na 2C odjelu.




Odmah nakon tog događaja, zatvorenik je liječnički pregledan od strane hitne medicinske pomoći kojom prilikom nisu utvrđene ozljede. Dan nakon događaja, u ambulanti Kaznionice u Lepoglavi liječničkim pregledom utvrđeno je kako zatvorenik ima hematom u predjelu trbuha.«


Priopćenje završava konstatacijom da je »u tijeku postupak utvrđivanja odgovornosti za eventualno prekoračenje ovlasti službenika pravosudne policije.«


Iz Kaznionice u Lepoglavi izvijestili su nas pak da nisu ovlašteni davati informacije o bilo kakvim događanjima u Kaznionici. »Izvješće o događaju oko zatvorenika K. poslano je Ministarstvu pravosuđa, Upravi za zatvorski sustav, te se istima možete obratiti za sve informacije«, priopćeno nam je. Iz Policijske uprave varaždinske, pod čijom je ingerencijom i područje Lepoglave, također nam je ukazano da je jedina prava adresa za odgovore – Ministarstvo pravosuđa.


Iz policije ipak potvrđuju da su službenici Policijske postaje Ivanec 18. srpnja zaprimili dojavu o događaju od šest dana ranije. »Provjerom navoda iz dojave utvrđeno je da nema elemenata za postupanje policijskih službenika, te da mjere iz svoje nadležnosti poduzimaju djelatnici Kaznionice Lepoglava«, navodi se u priopćenju PU varaždinske.


O slučaju – za kojeg još nema službenog zaključka je li pravosudni policajac prekoračio ovlaštenja ili ne – pišemo nakon što nas je o njemu izvijestila supruga Riječanina Deana K. koji izdržava kaznu u Lepoglavi.



Njegova supruga objašnjava da je, nakon što joj je muž preko telefona objasnio što mu se dogodilo, kontaktirala i policiju i pravosuđe.


– Koliko znam, policajci iz postaje Ivanec bili su naknadno u zatvoru, ali s Deanom nisu razgovarali. Referent u Lepoglavi je pričao s mužem, potvrdio je da je bila policija, ali nije kontaktirala s Deanom – kaže supruga riječkog zatvorenika, koja zamjera i zašto njenom mužu nije omogućeno da dobije nalaz Hitne pomoći. U prvom razgovoru s nama rekla je da muž ima i problema s mokrenjem.


– Dean je inače miran, uzoran zatvorenik. Tim više nije u redu ako se doista dogodilo ovo što mi je ispričao, a nemam razloga ne vjerovati mu – zaključila je supruga Deana K.



– Moj muž u Lepoglavi od veljače odslužuje kaznu zbog onog što je učinio. To je jedna priča, no ovo je nešto drugo. Ne volim nepravdu, samo želim da se rasvijetli to što se dogodilo, da se slučaj ne zataška – naglašava supruga riječkog zatvorenika. Dala nam je na uvid i pismo u kojem joj muž piše što mu se dogodilo.


– Imam hematom na trbuhu veličine 15 puta 15 centimetara, jer me gospodin (pravosudni policajac, ime poznato redakciji) pošteno maznuo u trbuh, navodi se u pismu i nastavlja: »Dogodilo se to jer su se moja dva cimera zakačila oko duhana. Ja sam držao Dalmoša da ne »ubije« drugog. Dalmoš je par puta pošteno udario po vratima. Nastavio sam ga smirivati, ali je, zbog lupanja po vratima, u sobu uletjelo osam do deset pravosudnih policajaca. Dotični policajac je odmah došao do mene, unio mi se u lice i pitao zašto lupam. Nisam ništa ni stigao reći, a on je mene maznuo palicom u trbuh. Na način kao da se nekoga ide probosti nožem, jer nije mogao palicom zamahnuti, nije bilo mjesta koliko se ljudi skupilo u sobi«, navodi se u pismu u kojem Dean K. tvrdi da nisu htjeli zvati Hitnu pomoć odmah.


Sutradan je bio kod zatvorskog liječnika, ali nije mogao dobiti izvješće Hitne pomoći. U svom pismu, datiranom deset dana nakon događaja, navodi kako još uvijek ima bolove, tražeći od supruge da alarmira o ovom slučaju nadležne i da se rješava slučaj dok se hematom, podljev još vidi.