Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 12° 4
Sutra: 12° 12° 4
27. siječnja 2020.
Loša reklama za turizam

INCIDENT U DRAGI BAŠČANSKOJ Slovenska turistkinja tvrdi da su je na Krku napali i pretukli zbog mačaka

foto: Vedran Karuza, Pixnio
foto: Vedran Karuza, Pixnio
Autor:
Objavljeno: 25. srpanj 2019. u 8:54 2019-07-25T08:54:00+02:00

- Meni i članovima moje obitelji policajac je rekao da je nevjerojatno da smo uopće zvali policiju, jer su kazne u Hrvatskoj tako neznatne da neće imati nikakvog utjecaja na počinitelje, tvrdi turistkinja.

Dvoje hrvatskih državljana napalo je slovensku turistkinju u Dragi Bašćanskoj na Krku, navode slovenski mediji, točnije portal 24ur.com. Razlog napada, navode slovenski mediji, bio je - hranjenje seoskih mačaka. Neznanci su pred kuću slovenskih državljana ostavljali hranu za mačke. Napadnuta slovenka kaže da su mačke za sobom ostavljale izmet, a kad je ona sve počistila, na listu papira napisala je poruku onome tko ih hrani: Ako ih želite hraniti, hranite ih pred svojom kućom!

- Gospođa koja je hranila mačke na tu poruku reagirala je donoseći još mačje hrane. Kad sam to vidjela, uklonila sam mačju hranu. Nisam očekivala da ću zbog toga biti napadnuta. Žena me je fizički napala, a pomogao joj je i suprug. Njih dvoje su me brutalno pretukli, ispričala je slovenskim medijima turistkinja.

Kad je pozvala policiju, tvrdi, "došao je jedan mladi policajac".

- Meni i članovima moje obitelji policajac je rekao da je nevjerojatno da smo uopće zvali policiju, jer su kazne u Hrvatskoj tako neznatne da neće imati nikakvog utjecaja na počinitelje, tvrdi turistkinja.

Cijeli događaj je, navodi, posmatrao i njezin desetogodišnji sin.

- Članovi moje obitelji gledali su što se događa, a onda su se zaključali u kuću i zvali policiju. Moj sin je bio uplašen, jer je gledao kako mu tuku majku i želio je da odmah odemo kući, ispričala je slovenskim medijima turistkinja iz Drage Bašćanske.

Troje sukobljenih, turistkinja, osoba koja ju je navodno napala i muž te osobe pozvani su najprije u policijsku postaju, a potom i pred suca za prekršaje.

- Sudac me je prisiljavao da priznam da sam i sama odgovorna za incident. Ljudi koji su me pretukli tvrdili su da sam ih ja napala, a niža sam od oboje za dvadeset i trideset centimetara. Jasno da ih nisam ni pomislila napasti, rekla je slovenskim medijima turistkinja s Krka.

Policija: U pitanju je bilo narušavanje javnog reda i mira

U ponedjeljak, 22. srpnja oko 20.50 sati u mjestu Draga Bašćanska na otoku Krku došlo je do narušavanja javnog reda i mira u kojem je sudjelovalo dvoje hrvatskih državljana u dobi od 55 i 57 godina i državljanka Slovenije u dobi od 43 godine, koja je u ovom događaju lakše ozlijeđena. Policija je nadležnom Općinskom sudu u Crikvenici, Stalna služba u Krku protiv svih sudionika podnijela optužni prijedlog sukladno članku 13. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira (tuča, svađa i vika na javnom mjestu). Budući da je prekršajni postupak u tijeku upućujemo Vas da se za sve daljnje informacije o ovom događaju obratite navedenom Općinskom sudu u Crikvenici, Stalna služba u Krku. 

V. M.

Ona je lakše ozlijeđena i izgrebana po tijelu.

- Tukli su me i vukli za kosu. Boli me vrat i cijela kralježnica. Nadam se da sve ovo neće ostaviti posljedice. Trpim veliki strah, rekla je turistkinja, dodajući da se najviše bojala za djecu.

Da je priznala da se i sama tukla, postupak bi odmah bio okončan, ali ona to, kaže, nije željela učiniti.

- Ne mogu priznati nešto što nisam učinila. Postupak će zato vjerojatno trajati. Sudac je izrekao zabranu približavanja, ali obzirom da je riječ o naselju gdje su kuće jedna uz drugu, zto će teško biti postići. Teško ćemo izbjeći jedni druge, rekla je slovenskim medijima Slovenka koja je prijavila napad.

draga

Ona je nezadovoljna postupanjem hrvatske policije, a jedina svijetla točka, tvrdi, bio je slovenski policajac, koji tijekom sezone pomaže hrvatskim kolegama na Krku.

- Sreli smo ga u policijskoj postaji, on je bio jedina svijetla točka, ali činjenica je da on ne može utjecati na cijeli postupak. Sjedio je uz mene u policijskoj postaji, slušao. Mislim da on uglavnom ima ulogu tumača, što meni nije bilo potrebno jer dobro govorim hrvatski. On je bio jedini koji je suosjećajan, a svi drugi su se ponašali kao da se dogodilo nešto što je normalno. Bili su prema nama vrlo nepristojni. Čak i prema djeci. Cijeli događaj je promatralo dvoje turista i tražila sam od policije da i od njih uzmu izjavu. Sudac je to odbio uz obrazložeje da su u pitanju strani turisti i da će to teško biti učiniti.

Slovenski mediji, pišući o ovom događaju, jučer su objavili da je hrvatska policija turistima iz Slovenije rekla da ne smiju napuštati zemlju, ali hrvatska policija je to demantirala.

- Hrvatska policija nije spriječila Slovence da napuste Republiku Hrvatsku, odgovorili su iz hrvatske policije slovenskim medijima. Napadnuta Slovenka tvrdi pak da su joj policajci rekli da ne smije napuštati Hrvatsku ako podnese prijavu protiv napadača.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
U Rijeku stiže PauzaGO: nova usluga omiljene Pauze