Povoljno ročište

Huanitu Luksetiću vraćena jamčevina od 70 tisuća kuna, pravomoćnost presude čeka na slobodi

Fiore Vežnaver

Uvijek gledam na stvari pozitivno – Huanito Luksetić / Foto Fiore VEŽNAVER

Uvijek gledam na stvari pozitivno – Huanito Luksetić / Foto Fiore VEŽNAVER

Huanito Luksetić iz Bregi kod Matulja, nepravomoćno osuđen na dvije godine zatvora zbog uzgoja marihuane, svojedobno je pritvoren zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke i ponavljanja kaznenog djela pa pušten nakon uplate 70 tisuća kuna



RIJEKA – Huanito Luksetić i dalje će pravomoćnost presude iščekivati na slobodi, a jamčevina od 70 tisuća kuna, čijim je plaćanjem svojedobno pušten iz istražnog zatvora, vraća mu se.


Suština je to ročišta u riječkom Općinskom sudu, na kojem je odlučeno o pitanju određenog i plaćenog jamstva u slučaju Luksetića, vezano i za nedavne izmjene zakonskih regula kojima su uvedene nove odredbe i drastično sužen broj razloga (samo na jedan – opasnost od bijega) osnovom kojih se plaćanjem jamčevine može zamijeniti istražni zatvor. Ovo je, u suštini, bilo ročište o jamstvu, nije se ni odlučivalo o mogućnosti istražnog zatvora, nakon što je nedavno okončano suđenje te Huanitu izrečena nepravomoćna presuda kojom mu nije određen pritvor.


Pozitivan ishod


Huanito, koji je nam je nakon ročišta ponovio da je jamčevina za njega »skupljena od vrlo dragih ljudi«, svojedobno je pritvoren zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke i ponavljanja kaznenog djela, pa pušten nakon uplate 70 tisuća kuna.




– Uvijek gledam na stvari pozitivno, iako prvostupanjska presuda nije povoljna za mene. Ali, vjerujem u pozitivan ishod u žalbenom postupku, s obzirom na to da se u pozadini optužbi, zbog kojih sam osuđen, nalazi činjenica da sam si tako spašavao svoje zdravlje i život. Vjerujem da će drugostupanjski sud uvažiti ono što smo ja i moj odvjetnik ukazivali na suđenju i ukinuti presudu – izjavio nam je Huanito Luksetić nakon sudskog ročišta.


– Kakvo mi je sada zdravstveno stanje? Uvijek volim reći da sam dobro. Iako, realno, nije baš najbolje. Ali, eto, tu sam, stojim na svojim nogama pred vama, neću se žaliti – zaključio je Huanito.


Tridesetdevetogodišnji Huanito Luksetić iz Bregi kod Matulja je, podsjetimo, prije dvadesetak dana u riječkom Općinskom sudu nepravomoćno osuđen na dvije godine zatvora, dok je njegovom sumještaninu, 45-godišnjem Goranu Zakrajšeku, izrečena kazna od deset mjeseci zatvora. Dvojica su sjedila na optuženičkoj klupi pod optužbom za ilegalnu proizvodnju i držanje marihuane radi prodaje. Riječ je o sudskom procesu što su ga obilježila Huanitova objašnjenja i tvrdnje da je bio prisiljen uzgajati konoplju kako bi spasio svoj život i zdravlje. Još od uhićenja je naglašavao da je – kao oboljeli od multiple skleroze – uzgoju konoplje i uzimanju kanabisovog ulja prišao kada je već probao sve oblike liječenja, i konvencionalnu medicinu i nekonvencionalne metode.


Velika količina


No, sud je ocijenio dokazanim inkriminacije iz optužnice koja je teretila Luksetića da je u krugu obiteljske kuće na Bregima posjedovao 15 kilograma marihuane radi prodaje na ilegalnom tržištu, a zajedno sa Zakrajšekom uzgojio 11 stabljika indijske konoplje radi proizvodnje marihuane, s namjerom da se ona proda. Sutkinja Tatjana Čargonja u obrazloženju presude je naglasila da je predmet optužbe vrlo velika količina konoplje, od koje se mogla dobiti velika količina ulja, za višegodišnju osobnu uporabu. Po ocjeni suda, time je dovedena u pitanje obrana optuženog Luksetića da se radilo o količini marihuane i konoplje namijenjenoj proizvodnji ulja isključivo za osobne potrebe. Sutkinja je u obrazloženju presude napomenula da je indikativno, a s druge strane nelogično, da pretragom Huanitovog doma nije pronađeno ništa što bi ukazivalo da je proizvodio kanabisovo ulje, ili imao ikakve rezerve ulja u krugu obiteljske kuće.


Vještakinja neurologije je u svom posljednjem iskazu na suđenju rekla da je lako moguće da je uzimanje ulja kanabisa Huanitu pomoglo u povlačenju ili ublažavanju simptoma bolesti iako ne može reći da je to liječenje.


– No, subjektivno gledano, pomoglo mu je. Pacijent je to doživljavao kao poboljšanje stanja. Je li mu život bio lakši? Apsolutno. Kvaliteta života mu je time bila bolja. U novijoj medicini se i govori o kvaliteti života, ona je najvažnija – zaključila je vještakinja neurologije.