Išetao sa suda

Hrvatskom đakonu pedofilu uvjetna za silovanje ministrantice. S osmijehom odšetao sa suda

Hina

Foto ilustracija / Snimio Sergej Drechsler

Foto ilustracija / Snimio Sergej Drechsler

Mediji blagu kaznu obrazlažu činjenicom da žrtva zbog psihičkih problema koji su nastupili nakon silovanja



BERLIN, 1. veljače 2019. (Hina) – Đakon hrvatske katoličke misije u Muenchenu osuđen je zbog silovanja jedne 15-godišnje ministrantice na uvjetnu zatvorsku kaznu od dvije godine, prenose njemački mediji u petak.


»Vi ste uništili život ove djevojčice. Ona će ovo pamtiti čitav svoj život«, rekao je sudac općinskog suda u Muenchenu Robert Grain nakon izricanja presude.


Mediji blagu kaznu obrazlažu činjenicom da žrtva zbog psihičkih problema koji su nastupili nakon silovanja, nije u stanju dati iskaz pa je za priznanje djela 66-godišnji hrvatski državljanin osuđen na dvije godine zatvora uvjetno. On je u istražnom zatvoru proveo devet mjeseci i nakon presude je pušten kući.




Šezdesetšestogodišnji đakon, koji od odlaska u istražni zatvor ne obavlja svoju dužnost, je osim toga osuđen obitelji žrtve isplatiti odštetu u visini od 10.000 eura. Daljnjih 5.000 mora platiti jednoj organizaciji za zaštitu žena u nevolji. Isto tako sljedećih pet godina ne smije raditi s djecom i mladima.


»Dogovor je u korist žrtve«, rekla je državna odvjetnica Melanie Richter obrazlažući presudu koja je u dijelu javnosti dočekana s ogorčenjem.


Osuđeni je nakon izricanja presude molio za oprost »nečega što se ne može oprostiti«. Roditelji žrtve su odbacili ispriku i zatražili »pravednu kaznu« za počinitelja.


Njemački mediji pišu o tomu kako je nakon izlaska iz sudnice »s osmjehom na licu i u društvu prijatelja upalio cigaretu i otišao kući kao slobodan čovjek«.


U obrazloženju presude, sudac Grain je ukazao i na loše stanje žrtve nakon silovanja u svibnju prošle godine.


»Žrtva je u lošem stanju i to je vaša krivnja. Ona je svoje prve seksualne kontakte morala proživjeti s gotovo 50 godina starijim muškarcem. To će ju pratiti čitav život«, rekao je sudac.


Kazneno djelo je počinjeno prošle godine 1. svibnja tijekom jednog izleta hrvatske misije u Nuernberg. Prema optužbi, 66-godišnji đakon, koji je žrtvi predavao vjeronauk i u kojeg je, kako se navodi, maloljetna ministrantica imala »posebno povjerenje«, prvo ju je počeo dirati po grudima a kada je primijetio da je jedna djevojčica iz grupe to vidjela, žrtvu je odveo podalje do jednog dječjeg igrališta, gdje ju je i silovao.


Žrtva, koja u krugu prijatelja slovi kao plaha i povučena, je nakon izleta doživjela živčani slom te se otada nalazi u psihijatriji.


Kako javlja javni servis Bayerische Rundfunk koji se poziva na Nadbiskupiju Muenchen, u čijoj nadležnosti djeluje Hrvatska katolička misija, postoji sumnja da je 66-godišnji đakon počinio još dva djela seksualnog napastovanja maloljetnica.