Anastazije Martinčić

Hrvatski pomorac na slobodi nakon 10 godina zatvora u Urugvaju zbog šverca 2 tone kokaina

Portal Novilist.hr

Foto Glas Istre

Foto Glas Istre

Bio sam zlostavljan, maltretiran i doveden do granica iznemoglosti. Godinama sam tvrdio da sam zatočen bez i jednog dokaza i sada, kad su shvatili da dokaza nema, jednostavno su me izbacili na cestu, kaže Martinčić



Anastazije Martinčić iz Raklja, koji je već deset godina u zatvoru u Urugvaju zbog organizacije šverca 2.175 kilograma kokaina iz južne Amerike u Europu, jutros je pušten na slobodu. Martinčić je osobno potvrdio tu informaciju za Glas Istre.


– Deset su me godina držali u najzloglasnijem zatvoru u Urugvaju. Bio sam zlostavljan, maltretiran i doveden do granica iznemoglosti. Godinama sam tvrdio da sam zatočen bez i jednog dokaza i sada, kad su shvatili da dokaza nema, jednostavno su me izbacili na cestu.


Sada sam trenutačno na jednoj farmi krava kod poznanika i moram se javiti konzulatu zbog dokumenata koji su mi, nakon proteka godina, istekli.




Zatražit ću povrat sve oduzete mi imovine i dokazat ću istarskoj i hrvatskoj javnosti da nisam kriminalac, što mnogima neće biti drago. Vidimo se uskoro u Puli, rekao je jutros Martinčić.


Balkanski ratnik


Bivšeg zaposlenika pulske Lučke kapetanije uhitili su 2009. u Urugvaju s dvije tone kokaina na njegovoj jahti Maui. Na sudu u Montevideu osuđen je na 15 godina zatvora, a bila je to najveća zapljena kokaina visoke čistoće u povijesti Urugvaja. U presudi je, među ostalim, stajalo da je Martinčić posebno opasan zbog pripadnosti srbijansko-hrvatskoj mreži trgovine drogom, a najviše ga se povezivalo s Darkom Šarićem, piše Express.


Upravo je crnogorski biznismen Darko Šarić bio glavna meta međunarodne akcije Balkanski ratnik, usmjerene na razotkrivanje lukrativne mreže balkanskih trgovaca kokainom, u okviru koje je uhićen i Martinčić.


Akciju Balkanski ratnik pokrenula je srpska Bezbednosno-informativna agencija (BIA) u suradnji s američkom CIA-om i DEA-om od koje su dobili informacije o Šarićevom kokainskom biznisu. Šarićev klan poslovao je s kartelima u Surinamu, Peruu, Brazilu, Boliviji, Argentini i Urugvaju, a drogu su raspačavali diljem Europe.



Kupovali su ju u Južnoj Americi, brzim gliserima i jahtama prebacivali u prekooceanske brodove, iskrcavali u Italiji, a potom raspačavali dalje u Europu. Crnogorski poduzetnik Darko Šarić iz Pljevlja četiri je godine bio lice s tjeralica.


Tražilo ga se zbog umiješanosti u šverc čak 5,6 tona kokaina, pranja novca i umiješanosti u brojne likvidacije. Ruku pravde uspješno je izbjegavao dijelom zahvaljujući i nizu estetskih operacija kojima si je posve promijenio izgled. Predao se u ožujku 2014. uoči izvanrednih parlamentarnih izbora na kojima je uvjerljivo pobijedio SNS Aleksandra Vučića, piše 100 posto.


Više smo zarađivali nego Coca-Cola


Jedno od imena koje se kroz medije provlači od samog početka operacije Balkanski ratnik ono je Puljanina Anastazija Martinčića, koji je prema presudi urugvajskog suda 2,2 tone kokaina pronađene na jahti, kupio nekoliko dana prije za 300.000 eura u kešu.


On se iz zatvora povremeno javljao medijima te im otkrivao potankosti o švercu kokaina u kojem je sudjelovao te političarima koji su štitili biznis. Martinčić se povremeno javljao da želi svjedočiti u postupcima protiv Šarićeve skupine, jer su mu navodno ostali dužni miijune.


“Darko najviše šalje drogu u Ameriku i u Europu. Najvažnije luke za regiju su mu Kopar i Rijeka, tu se miješa kokain jedan naprema tri. Od 2,2 tone kokaina, zbog kojih sam osuđen, dobilo bi se šest tona i 600 kilograma, a to je 660.000.000 eura zarade.



Pravili smo milijarde, više zarađivali nego ‘Coca-Cola’, više od Googlea… “, kazao je za crnogorske Vijesti dodajući kako su novcem od droge plaćani policajci, političari, carinici, suci, lučki radnici, novinari…


Da svjedoči o hrvatskom ogranku organizacije, nudio je i DORH-u, ali bez uspjeha.


Nudio DORH-u svjedočenje


“Nudio sam DORH-u svjedočenje o samom vrhu hrvatske organizacije krijumčara droge, ali njih to ne zanima. Na moju prijavu nitko nije reagirao. Želim biti zaštićeni svjedok, suradnik, što god. Godinama sam bio dio toga, znam sve i želim ispričati ono što bi hrvatske vlasti zaista moralo zanimati, samo neka me zaštite od progona, ja svoju kaznu ionako služim”, požalio se Indexu.


Tvrdi da ključni ljudi za organizaciju krijumčarenja droge u regiji i dalje nesmetano žive i posluju u Puli.


“Evo vam popis ljudi. On je kupola organizacije. I oni su bili u Urugvaju, postoje karte, dokazi spavanja u hotelima… Vuku se po novinama radi koječega, a za ovo ih nitko ne pita, a kamoli da su zatvoreni. Što im država ne zaplijeni imovinu, ili makar postavi pitanje porijekla imovine? Pa oni drže pola Pule”, kazao je Indexu Martinčić i dodao da je Istra epicentar regionalnog narkobiznisa.



“Hrvatska ima najviše mornara koji to prenose. U krajnjoj liniji, zašto Hrvatska ne pokrene legalan postupak protiv Darka Šarića koji ima kamenolom u Hrvatskoj? Ja o tome mogu pričati, ali uz zaštitu. To su ogromne stvari. Nije baš da sam svjedok sudaru ili nečem takvom”, priča Martinčić, a u svojim svjedočanstvima spominje i srpskog predsjednika Aleksandra Vučića kojem je Šarić, navodno, kokainskim novcem financirao kampanju.


Vučić se sreo s njim


“Vučić se sreo s njim dok je Darko bio u bijegu. Nakon toga se vratio u Srbiju i rekao da će ga uhititi. Tko to može reći, ako se nije dogovorio s nekim? Tada su i isplanirali tko na koliko da bude osuđen.


Sada su imali dogovor da on i Tošić 7. studenoga budu pušteni da se brane sa slobode, jer su to platili, ali poslao sam pismo DEA-i, američkim veleposlanstvima u Srbiji i Sloveniji, Vučiću, Nikoliću…



Ne mogu oni biti s elektronskom narukvicom na slobodi, a bili su u bijegu godinama“, kazao je Martinčić koji je zagrebačkoj policiji poznat kao osumnjičeni za ubojstvo Tripe Penovića koji je u lipnju 2008. likvidiran u Zagrebu. Pušten je zbog nedostatka dokaza, piše 100 posto.