Nesvakidašnja pljačka

Hrabri župnik koji je spriječio pljačku na Krku: ‘Oduzeo sam mu nož iz ruke. A onda mu dao 50 kuna’

Fiore Vežnaver

Ilustracija S. Drechsler

Ilustracija S. Drechsler

Župnik se razbojniku obratio riječima da pusti nož, da će mu dati 50 kuna, ako mu treba novac. Ponovo je od pljačkaša zatražio da pusti nož, a potom ga uhvatio za ruke i – sam mu uzeo skalpel



Na godinu i pol dana zatvora osuđen je Marko Katalinić (36) iz Zagreba, zbog toga što je prije godinu dana uz prijetnju skalpelom pokušao izvesti razbojništvo u prodavaonici u Malinskoj, pljačku koju je spriječio – lokalni župnik.


Presudu je donijelo vijeće Županijskog suda u Rijeci pod predsjedanjem suca Domagoja Vučkova, temeljem nagodbe koju je pred početak suđenja optuženi Katalinić sklopio sa zastupnikom optužbe, zamjenikom riječke Županijske državne odvjetnice. Zagrepčanin je potpisao izjavu da prihvaća krivnju i ponuđenu zatvorsku kaznu, pa je sudskom vijeću ostalo samo da objavi presudu na temelju sporazuma stranaka. Osuđenom za prepad produžen je pritvor u koji je smješten prije tjedan dana, a to vrijeme uračunava mu se u izrečenu kaznu. Katalinić i njegov odvjetnik napomenuli su sudu da okrivljeni pledira za to da se što prije uputi na izdržavanje zatvorske kazne. Na sud su jučer stigli i župnik i još dvije svjedokinje, ali na koncu nije bilo potrebe za njihovom saslušavanjem i svjedočenjem, jer je kazneni postupak zaključen nagodbom.


Staloženi svećenik 


Nesvakidašnji pokušaj razbojništva odigrao se 15. travnja prošle godine, oko 8 sati, u marketu Trgovina Krk, smještenom nasuprot crkve i župnog dvora župe »Dubašnica«. Nesuđeni pljačkaš se optužnicom riječkog Županijskog državnog odvjetništva teretio da je uperio skalpel prema prodavačici i zatražio da mu preda novac, prijeteći: Ovo je pljačka! Daj mi novac, ubit ću te!« Slučaj je intrigantan po tome što je pljačku spriječio lokalni župnik, koji je u kritičnim trenucima iskazao staloženost i hrabrost: kada je spoznao što se događa, ušao je u prodavaonicu i oduzeo skalpel razbojniku.




Hrabri župnik saslušan je u istrazi, a tada je ispričao da je kritične nedjelje u jednom trenutku dotrčala prodavačica iz susjedne prodavaonice, uplašeno vičeći: »Mulac nam prijeti nožem! Pljačkaju nas!« Odmah je otišao do trgovine i u njoj uočio napadača sa skalpelom u ruci, uperenim prema prodavačici. Svjedok se prisjetio da je vidio mladog muškarca koji se tresao, dok je prodavačica stajala nepomično pored blagajne, a razmak među njima mjerio se centimetrima. Župnik je na ispitivanju u istrazi kazao da je čuo prodavačicu kako govori razbojniku da će mu dati novac. Muškarac sa skalpelom nije pak ništa govorio, već je samo držao hladno oružje s oštricom usmjerenom prema prodavačici.


Ovisnik o drogama 


Župnik se razbojniku obratio riječima da pusti nož, da će mu dati 50 kuna, ako mu treba novac. Ponovo je od pljačkaša zatražio da pusti nož, a potom ga uhvatio za ruke i – sam mu uzeo skalpel. Razbojnik ga nije napadao kada mu je uhvatio ruku u kojoj je držao skalpel, ali je hladno oružje čvrsto držao u ruci.


Župnik je ispričao da je nakon oduzimanja skalpela mladog muškarca izveo iz prodavaonice i s njime otišao u – župni ured. Po riječima svjedoka, u župnom uredu je s razbojnikom proveo 10-15 minuta u razgovoru. Saznao je od razbojnika da je ovisnik o drogama, da je već bio u zatvoru. Zatražio je od njega i da mu predoči osobnu iskaznicu, pa je shvatio da se radi o Marku Kataliniću, rođenom 1983. godine. Župnik je obrazložio da je, prije no što je počinitelj kojeg je spriječio u svom naumu otišao, a on pozvao policiju, razbojniku – dao 50 kuna. Učinio je to, jer mu je u prvom kontaktu s njime obećao dati taj novac. Kada su stigli policajci, župnik im je predao skalpel, dužine 15 centimetara.


Foto Marin Aničić


Foto Marin Aničić



Prodavačica, žrtva kaznenog djela, u istrazi je ispričala da je razbojnik upao u prodavaonicu, iz džepa izvadio predmet koji je nalikovao na nož i podignuo ruku prema njoj. Rekao je: »Ovo je pljačka!«, zatražio novac i zaprijetio da će je ubiti, pa je prodavačica, kako bi se zaštitila, stavila ispred sebe košaricu za namirnice. Upitala ga je misli li postići nešto ako je ubije. Dobila je odgovor: »Da!«, nakon čega je razbojnik ponovio: »’Ajde, daj te novce!« Prodavačica je naglasila da joj je najvažnije bilo da pljačkaša makne od sebe, dok o novcu nije uopće razmišljala. Muškarac koji joj je prijetio bio je u tridesetim godinama, mršav, blijed, drhtao je i izgledao bolesno. Imala je dojam da sve traje kao vječnost, sve dok se u jednom trenutku nije pojavio velečasni, viknuvši: »Što to, sine, radiš!?« Svjedokinja je napomenula da je nakon toga župnik uhvatio okrivljenika za ruku u kojoj je držao nož, savinuo mu ruku iza leđa i oduzeo mu hladno oružje. Velečasni i okrivljenik su ubrzo poslije toga izašli iz prodavaonice. Nakon svega je osjetila veliko olakšanje.


Poremećaj osobnosti 


Saslušana je u istrazi i svjedokinja koja je opazila pljačkaša s kapuljačom na glavi ispred prodavaonice, a onda kako ulazi unutra i prijeti hladnim oružjem njenoj kolegici koja je bila za blagajnom. Otrčala je do župnika, čiji je ured preko puta prodavaonice, te ga alarmirala o onom što se događa.


Riječko Županijsko državno odvjetništvo u optužnici je naglašavalo da je svo ovo troje svjedoka na službenom prepoznavanju ukazalo na Katalinića kao počinitelja. Brzo mu se ušlo u trag, uhićen je, a na prvom ispitivanju u tužiteljstvu odlučio se na obranu šutnjom. U istrazi je Katalinić i podvrgnut psihijatrijskom vještačenju koje je pokazalo da je u vrijeme delikta bio ubrojiv. Vještakinja je zaključila da je on osoba s »disocijalnim poremećajem osobnosti«, uz ovisnost o opijatima, a trenutno u apstinenciji, na redovitoj metadonskoj terapiji.