Presuda zbog pomorske nesreće

Horvatinčićeva obrana sumnja da će presuda opstati: ‘Naš branjenik je u Hrvatskoj, nije bio dužan doći na sud’

Hina

Veljko Miljević ponovio je da je kako je riječ o nepravomoćnoj presudi te je izrazio svoju sumnju da će ovakva presuda opstati / Foto Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Veljko Miljević ponovio je da je kako je riječ o nepravomoćnoj presudi te je izrazio svoju sumnju da će ovakva presuda opstati / Foto Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Na novinarsko pitanje gdje je Horvatinčić, Miljević je kazao da je u Hrvatskoj te da »nije dužan dolaziti«. »Mogli ste primijetiti u kakvom je zdravstvenom stanju sve ovo vrijeme. I nakon što je završeno suđenje u petak, rekao je da neće doći. Već je govorio da je odgađao operativne zahvate da bi se ovaj postupak mogao završiti. Vidite kakav je njegov odnos prema sudu«, odgovorio je Miljević



ŠIBENIK Odvjetnici Veljko Miljević i Branko Baica u srijedu su izrazili sumnju da će nepravomoćna presuda Tomislavu Horvatinčiću od 4 godine i 10 mjeseci zbog izazivanja pomorske nesreće opstati, a za svog branjenika koji nije došao na izricanje presude su kazali da je u Hrvatskoj te da nije bio dužan doći na šibenski sud.


»Presudu ćemo komentirati u žalbi, ništa novo ja danas u usmenom obrazloženju presude nisam čuo osim obrazloženja koje je poznato iz optužnice. Dakle ovo obrazloženje presude je obrazloženje iz optužnice i djelomično iz ukidnog rješenja Županijskog suda u Zadru od prošle godine. Ništa novo. U cijelosti usvojeno od prve do zadnje riječi ono što piše u činjeničnom opisu djela u optužnom aktu. Sve ono što se odnosi na zakonski opis i oznaku zakonskog djela, jedino je novo što smo čuli odluku o kazni«, kazao je Miljević.


Na novinarsko pitanje gdje je Horvatinčić, Miljević je kazao da je u Hrvatskoj te da »nije dužan dolaziti«.




»Mogli ste primijetiti u kakvom je zdravstvenom stanju sve ovo vrijeme. I nakon što je završeno suđenje u petak, rekao je da neće doći. Već je govorio da je odgađao operativne zahvate da bi se ovaj postupak mogao završiti. Vidite kakav je njegov odnos prema sudu«, odgovorio je Miljević.


Ponovio je da je kako je riječ o nepravomoćnoj presudi te je izrazio svoju sumnju da će ovakva presuda opstati.


»Mislim da će biti određenih problema sa vrednovanjem zakonitosti određenih dokaza na što je upozorio i drugostupanjski sud, a nešto smo načuli ovdje i u usmenom obrazloženju. Koliko sam razabrao iz mnogobrojnih vještačenja se apsolutno ništa ne uvažava što ide u prilog obrane optuženika. Uvažava se ono što je navedeno u obrazloženju optužnice i što je navedeno u dijelovima ukidnog rješenja Županijskog suda u Zadru. Što se tiče sinkope čini se da još nema konačnog suda, po meni su sve rekli vještaci neurološke i psihijatrijske struke. S neizravne namjere je preinačio na svjesni nehat pa smo imali psihijatrijsko vještačenje nakon čega je oslobođen na drugom suđenju, a sad je sve vraćeno na prvu presudu kojom je potvrđeno sve iz optužnice«, rekao je Miljević najavivši da će se na presudu žaliti u zakonskom roku.


I drugi Horvatinčićev odvjetnik Branko Baica kazao je da je sljedeći korak pisanje žalbe. »Nismo zadovoljni i idemo sa žalbom. Poslao sam obavijest gospodinu Horvatinčiću o presudi, no nismo se čuli«, kazao je Baica novinarima pred sudom.


Državna odvjetnica Irena Senečić kazala je da su zadovoljni presudom. »Postigli smo i dokazali ono što smo u optužnici tvrdili. O žalbi ćemo naknadno odlučiti. Kazna je primjerena«, kazala je Senečić.