Obrana zadovoljna

Horvatinčić povukao tužbu protiv Celakoskog zbog klevete

Hina

On je prije više od dvije godine javno izrazio sumnju da je Horvatinčić od zagrebačkog kriminalnog miljea posudio 15 milijuna eura koje je zatim posudio svojoj Hoto grupi za dobivanje kredita za nastavak gradnje kompleksa Cvjetni prolaz



ZAGREB – Zagrebački poduzetnik Tomislav Horvatinčić povukao je danas na zagrebačkom Općinskom kaznenom sudu privatnu tužbu za klevetu protiv Teodora Celakoskog iz udruge Pravo na grad koji je prije više od dvije godine javno izrazio sumnju da je Horvatinčić od zagrebačkog kriminalnog miljea posudio 15 milijuna eura koje je zatim posudio svojoj Hoto grupi za dobivanje kredita za nastavak gradnje kompleksa Cvjetni prolaz.


Horvatinčić je došao na današnje ročište i pred sucem Nenadom Lukićem izjavio da povlači tužbu i da se obvezuje podmiriti troškove postupka.


Braniteljica Celakoskog, koji se na sudu branio kako nije imao namjeru klevetati nego u ime udruge ukazati na određene sumnje, izjavila je da je zadovoljna Horvatinčićevim potezom.




»Presuda je ionako mogla biti jedino oslobađajuća za mojeg klijenta, no zadovoljni smo odlukom Horvatinčića«, izjavila je Hini odvjetnica Lina Budak, ustvrdivši kako je odustajanje od tužbe bilo »jedino oportuno rješenje« za zagrebačkog poduzetnika.


On je u lipnju 2010. podnio tužbu protiv Celakoskog koji je kao koordinator udruga Pravo na grad i Zelena akcija, koje su 2010. organizirale niz prosvjeda zbog izgradnje Cvjetnog prolaza u Varšavskoj na djelu javne površine, javno izjavio kako postoje sumnje da je Horvatinčić posudio novac od krim miljea. Celakoski je na sudu rekao kako se radilo u javnom interesu te da ni na koji način nije postupao s ciljem klevetanja nego s ciljem ispitivanja okolnosti transakcija.


Iz Prava na grad i Zelene akcije danas su priopćili kako je završen postupak kojim se sudski pokušalo ušutkati glas javnosti o malverzacijama oko projekta »Cvjetni«. Uz to upozoravaju na još uvijek nerazjašnjene okolnosti posudbe novca i podsjećaju da su prije više od dvije godine od Ureda za sprječavanje pranja novca zatražili istragu o porijeklu 15 milijuna eura navodno posuđenih Horvatinčiću. Iz tog ureda im nisu željeli otkriti nikakve pojedinosti, pravdajući se da je riječ o tajnim podacima.


Pozivamo nadležne institucije da prekinu štititi moćnike i poduzmu zakonom predviđene mjere u svrhu rasvjetljavanja financijske pozadine slučaja »Cvjetno« te da u interesu javnosti objave što su poduzele, stoji na kraju priopćenja.