Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 4° 4n
Sutra: 4° 4° 4n
12. prosinca 2019.
Pritvoren u Ljubljani

HRVATSKA TRAŽI IZRUČENJE 'Prnjat je zaplijenjeni kokain platio 300.000 € od čovjeka pod imenom Pablo'

Snimio Sergej DRECHSLER
Snimio Sergej DRECHSLER
Autor:
Objavljeno: 10. ožujak 2018. u 11:02 2018-03-10T11:02:00+01:00

Stjepan Prnjat je drogu, tvrdi USKOK, plaćao 3.000 eura za kilogram, a 100 kila zaplijenjenog kokaina platio je čovjeku zvanom Pablo 300 tisuća eura – unaprijed, što nije uobičajeno

Stjepan Prnjat, 47-godišnji hrvatski državljanin rodom iz Zenice (BiH), s adresama u Zagrebu, Slovačkoj i Njemačkoj – prvi na listi osumnjičenih za krijumčarenje 100 kilograma kokaina otkrivenog u riječkoj luci, droge čija vrijednost doseže 15 milijuna eura – nalazi se u Ljubljani, gdje je i pritvoren, a Hrvatska će tražiti njegovo izručenje. Posljednja su to dostupna saznanja vezana za Prnjata, u medijima nazvanim hrvatskim Escobarom. Istraga ga kvalificira kao čovjeka na vrhu ove narkopiramide, onog koji je ustrojio zločinačko udruženje preko kojeg su – da suradnjom policija više zemalja nije presječen ovaj lanac krijumčarenje kokaina iz Južne Amerike – trebale u Europu stizati daljnje pošiljke kokaina od 100 do 500 kilograma.

Činjenicu da se Prnjat trenutno nalazi u pritvoru u Ljubljani potvrdio nam je jučer Ljubo Pavasović Visković, odvjetnik koji ga već neko vrijeme zastupa u Hrvatskoj, a branit će ga i u ovim novim inkriminacijama.

– Čekamo poteze hrvatskih vlasti – konstatirao je jučer Pavasović Visković. Upitan hoće li prvi potezi obrane možda biti žalbe na rješenje o provođenju istrage i istražnom zatvoru, Prnjatov odvjetnik je rekao da najprije slijedi proučavanje spisa pa će se odlučiti o daljnjim koracima.

Presuda u Trentu

Prnjat, po službenim podacima, iza sebe ima »samo« pravomoćnu presudu Prizivnog suda u talijanskom Trentu iz 2009. godine kojom je osuđen na kaznu od deset godina i osam mjeseci zatvora te novčanu kaznu od 40 tisuća eura, zbog trgovine drogama. Protiv Prnjata – za kojeg se u USKOK-ovom rješenju o provođenju istrage za šverc kokaina navodi da je po zanimanju »obrađivač metala« i »komercijalist« – u tijeku je sudski postupak u Zagrebu zbog »prikrivanja protuzakonito dobivenog novca«.

Ovaj kazneni postupak za, kolokvijalno rečeno, »pranje novca«, pravosudni je »rep« priče o Prnjatu koja je za njega u Hrvatskoj počela 2007. godine, kad je iz istrage objavljeno da je razbijen uhodani lanac krijumčara heroina i kokaina, koji je svoje poslove razgranao po cijeloj Europi. Tvrdilo se da je na drogi nabavljanoj u Južnoj Americi Prnjat s obitelji zaradio 14 milijuna eura. Prnjat je bio uhićen u Njemačkoj pa izručen Italiji. U međuvremenu mu se u Rijeci sudilo u odsutnosti, no optužbe nisu dokazane pa su Prnjat, njegove sestre, supruga i majka 2012. godine oslobođeni optužbi, a dvojica suoptuženih osuđena. No, presudu je kasnije ukinuo Vrhovni sud, a procesuiranje slučaja iz Rijeke prebačeno u Zagreb.

Prnjat je 2015. godine pušten iz talijanskog zatvora pa je tako dosad sa slobode mogao dokazivati legalnost porijekla svoje imovine, nakon što je istragom otkriveno da je samo na jednom slovenskom računu imao gotovo pet milijuna eura. Imao je i niz nekretnina što su glasile na njega i obitelj, dok je optužba otpočetka tvrdila da je riječ o novcu zarađenom na trgovini drogom i opranom kroz kupnju nekretnina. Na prvom suđenju riječki je sud smatrao da te optužbe nisu dokazane.

Goleme količine

U istrazi, u sklopu koje je zaplijenjeno 100 kilograma kokaina, Prnjata se tereti da je ustrojio zločinačko udruženje radi kupovine i prodaje ogromnih količina kokaina, njegovog prebacivanja iz zemalja Južne Amerike te prodaje na narkotržištu zemalja Europske unije. Drogu je, tvrdi USKOK, plaćao 3.000 eura za kilogram, a 100 kila zaplijenjenog kokaina platio je čovjeku zvanom Pablo 300 tisuća eura – unaprijed, što nije uobičajeno. Pablo je osoba koja visoko kotira u narkokrugovima u Južnoj Americi, kako je to sam ustvrdio Prnjat.

U dosadašnjoj istrazi, koja se, uz ostalo, temelji na prisluškivanju telefonskih razgovora i tajnom praćenju, vrlo bitnim se ocjenjuje razgovor vođen prije mjesec dana, 11. veljače, u hotelu Union u Ljubljani, između Prnjata i trećeosumnjičenog, 59-godišnjeg Damira Družinića, trgovca iz Zagreba. Osim tog dogovora, istražitelji drže vrlo inkriminirajućim po krijumčarsku skupinu i razgovore u tom hotelu snimljene u siječnju ove godine, u kojima je sudjelovala i treća važna karika ovog narkolanca, 58-godišnji Mario Boet iz Amsterdama. Boet je imao zadaću pobrinuti se da kupljeni kokain prođe postupak carinskog pregleda dopremljenih testnih kontejnera i skrbi za učinkovitosti izbora legalnog tereta – metalnog otpada, ananasa i banana – koji je trebao služiti kao paravan u švercu kokaina.

Metalni otpad

Družinića se, kao »krajnjeg izvršitelja organizacije dopreme kontejnera«, tereti da je angažirao 50-godišnjeg Joza Lekaja iz Sesveta, kao odgovornu osobu u tvrtkama Lav trade i Adriatic trade, i 56-godišnjeg Darka Bošnjaka iz Zagreba, direktora u tvrtki Otkup metal. USKOK tvrdi da je potonja zagrebačka tvrtka, specijalizirana za posao s otpadom, platila oko 29 tisuća dolara firmi iz Paname za kupljeni metalni otpad. A 100 kilograma kokaina, skrivenog u željeznim kotačima, jest i pronađeno u kontejneru, za koji je deklaracija kazivala da je u njemu 20 tona metalnog otpada. Prostor tvrtke Otkup metal bio je i krajnja točka dopreme inkriminiranog kontejnera, što bi značilo da je, nakon što je droga otkrivena u kontejneru u riječkoj luci, on pušten dalje do Zagreba.

Za tvrtke Adriatic trade i Lav trade navodi se pak da su platile južnoameričkim tvrtkama ukupno oko 57 tisuća dolara za kupljene banane i ananas, robu što je trebala biti paravan za šverc kokaina.

Velika pošiljka droge u Rijeci otkrivena je prošle subote, 3. ožujka, no devetoricu osumnjičenih se tereti da su se udružili u zločinačko udruženje još u siječnju prošle godine, 14 mjeseci prije no što im je propao konkretan narkoposao u koji je Prnjat uložio 300 tisuća eura. Osmorica od devetorice osumnjičenih u međunarodnom narkolancu uhićeni su na području Hrvatske i Slovenije, a među njima su i sva šestorica hrvatskih državljana. Sedmorica su smještena u riječki zatvor, dok je Prnjat u Sloveniji. Prijeti im kazna do 15 godina zatvora.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.