Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 9° 4n
Sutra: 9° 9° 4n
26. siječnja 2020.
Osveta

Gdje je pouzdanik 'Zoran'? Kod njega je Matuljac naručio atentat na čovjeka koji ga je pretukao prije 12 godina

Foto Damir Škomrlj
Foto Damir Škomrlj
Autor:
Objavljeno: 17. srpanj 2019. u 20:01 2019-07-17T20:01:00+02:00

Ni jučer se u sudnici nije pojavila ključna figura u sudskom procesu Kristijanu Daki iz Matulja za naručeno ubojstvo, srećom osujećeno. Za sredinu rujna zakazan je nastavak suđenja Daki

RIJEKA - Po drugi put izostala je jučer sa suđenja ključna figura u procesu Kristijanu Daki (38) iz Bregi (Matulji), optuženom da je iz osvete naručio ubojstvo čovjeka koji ga je teško pretukao prije 12 godina, te dostavio oružje i eksploziv za »pakleni plan«. Nanovo se pred vijećem riječkog Županijskog suda nije pojavio pouzdanik, kodnog imena »Zoran«, koji se sastajao s Dakom, od njega, po optužbi, preuzeo oružje i okrivljenom ostavljao dojam da je našao egzekutora.

Sudac Domagoj Vučkov pročitao je na početku jučerašnje rasprave dopis policije koja je izvijestila kako dostupne informacije govore da se pouzdanik vjerojatni nalazi u SAD-u, gdje će boraviti daljnjih pet tjedana. Na jučerašnjem ročištu konstatirano je i da je stigao nalaz grafološkog vještačenja koje je pokazalo da optuženi Daka nije ispisao neke papire, cedulje što su direktno vezane za slučaj. Sudsko vijeće dalo je nalog tumaču za albanski jezik da do kraja mjeseca od niza CD-a koji sadržavaju tajno snimljene telefonske razgovore sačini transkripte prevedene na hrvatski jezik.

Mjere tajnog praćenja

Za sredinu rujna zakazan je nastavak suđenja Daki, koji se tereti za dva kaznena djela: poticanje na teško ubojstvo te nedopušteno posjedovanje oružja i eksplozivnih tvari. Optužen je da je delikte počinio u razdoblju od ožujka do svibnja prošle godine, s ciljem da se osveti čovjeku koji ga je vrlo teško ozlijedio u fizičkom sukobu u središtu Rijeke u lipnju 2007. godine.

Tužiteljstvo ga optužuje da je od čovjeka, za kojeg nije znao da je pouzdanik i u dosluhu s istražiteljima te da su u tijeku mjere tajnog praćenja, zatražio da mu pronađe nekog tko bi uz obećanu nagradu lišio života napadača na njega u slučaju otprije 12 godina.

Obećao je isplatu 30 tisuća eura, ukoliko bi ubojstvo bilo izvršeno na teritoriju Hrvatske, ili 50 tisuća eura, ukoliko bi se egzekucija obavila na području Njemačke, gdje je čovjek na meti također imao adresu, s mogućnošću isplate i u oružju, eksplozivu i drogi. Optužba tvrdi da je Daka, uvjeren kako je posrednik doista pronašao egzekutora, sastajao se s njime i predao mu u dva navrata oružje i eksploziv.

Riješite s njime....

Na prošloj raspravi pročitano je više izvješća pisanih rukom koje je sastavio pouzdanik kodnog imena »Zoran«. U njima je zabilježeno i da je tijekom njegovog »rada« od optuženika dobio oružje, eksploziv i streljivo, koje je nakon toga zaplijenila policija.

»Daka je pitao može li se on (žrtva, op. n.) ovdje riješiti«, »Riješite s njime (žrtvom), jer idem za drugu državu kako bih imao alibi«, »Za ubojstvo nabavim oružje«, dio je ono što je zabilježio »Zoran«, na ekavici. Pouzdanik opisuje niz sastanaka s Dakom, navodeći da bi najprije napravili automobilom nekoliko krugova, kako bi provjerili da ih netko ne prati.

»Zoran« je, između ostalog, napisao u izvješćima da mu je Daka rekao da ime sve što je potrebno za oružje, da namjerava otići u Frankfurt, a na jednom sastanku kazao da je oružje spremno. Razgovori su se vodili i oko toga po kojoj cijeni se može obaviti kupoprodaja kalašnjikova, ručne bombe, pa i kokaina.

Na prvoj sudskoj raspravi saslušan je čovjek koji je trebao pasti kao žrtva atentata. – Ne posjedujem oružje, ali nosim pancirni prsluk kada boravim u Hrvatskoj. Da, bojim se za sebe – izjavio je na sudu 37-godišnjak koji sada živi Njemačkoj.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
Dodijeljena nagrada digitalnom šampionu
Biramo najbolje privatne iznajmljivače

Dodijeljena nagrada digitalnom šampionu