Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
23. siječnja 2020.
Misterija

GDJE JE ZORAN MAREVIĆ? Sudbina krčkog poduzetnika nepoznata i nakon dvanaest godina

Zoran Marević nestao je prije 12 godina
Zoran Marević nestao je prije 12 godina
Autor:
Objavljeno: 18. rujan 2017. u 10:52 2017-09-18T10:52:00+02:00

Goran Marević ustvrdio je da zbog nezainteresiranosti predstavnika domaćih pravosudnih tijela ne nalazi drugog načina njihova »tjeranja na rad« do li kroz obraćanje za pomoć međunarodnim pravosudnim institucijama

KRK -Nema u Hrvatskoj većeg vica od one – pustimo da institucije pravne države rade svoj posao. U to sam već neko vrijeme sasvim siguran, a sve temeljem svog, sad nažalost već bogatog iskustva s našim Državnim odvjetništvom, posebice onima koji tu instituciju pravne države vode u Rijeci, odnosno onima zbog kojih, ne ustežem se sada jasno, glasno i otvoreno reći – i nakon 12 godina nije poznata sudbina mog brata Zorana kao niti imena odgovornih za ono što mu se dogodilo. Ustvrdio je to brat nestalog, Goran Marević – Krčanin koji već godinama s ostalim članovima obitelji nastoji doći do odgovora koje nikako ne dobija i koji se, zbog izostanka poduzimanja po njegovoj ocjeni već odavno mogućih koraka domaćih pravosudnih tijela, sad kani obratiti Europskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu.

– I nakon ovogodišnjeg obilježavanja datuma kad je Zoran nestao, jednako kao i nakon primanja naših roditelja kod krčkog gradonačelnika Darija Vasilića, a o čemu je u oba navrata Novi list izvještavao, kontaktirali su me sa Zoranovim slučajem dobro upoznati predstavnici policije kojima sam i tom prilikom iznio ili bolje rečeno ponovio sva svoja »dodatna« saznanja o okolnostima bratova nestanka – naglašava naš sugovornik.

U rukama DORH-a

Ističe i da je u nizu formalnih, ali i onih ponešto neformalnijih, kontakata s policijskim službenicima upućenim u slučaj misterioznog nestanka njegova brata došao do spoznaja da je, u policijskom, odnosno istražnom smislu, Zoranov nestanak odavna »isklompletiran« te da je kao takav u rukama DORH-a.

Prije nestanka sjedio s dvojicom muškaraca

Zoran Marević se, podsjetimo, 28. srpnja 2005. godine u predvečernjim satima dovezao motociklom do kafića na Dunatu, lokalitetu između Krka i Punta, parkirao ga pokraj ceste i otišao na piće. Prema svjedočenju onih koji su ga tog dana vidjeli, sjeo je za stol s dvojicom muškaraca, u kafiću punom gostiju. Od tad mu se gubi svaki trag, a motocikl je pronađen na mjestu na kojem ga je sam ostavio. Sve je upućivalo na otmicu.

Dodatan »element« u ovoj začudnoj, nikad razjašnjenoj, priči jest i to da je od policije obrađivana, a kasnije i na slobodu puštena osoba koja je nakon nestanka tada 44-godišnjeg krčkog poduzetnika njegovom karticom na bankomatu podizala novac s Marevićeva računa kao i da je isti, u to vrijeme, bio u kontaktu s čovjekom kojeg Marevići sumnjiče kao glavnog krivca, a koji je samo koji dan po Zoranovu nestanku ovome trebao vratiti dug od nešto više od 120 tisuća eura.

– Upravo u toj instituciji, tromoj, nezainteresiranoj za stvarni život i neučinkovitoj, onakvoj kakvo je izgleda cjelokupno naše pravosuđe, sad nedvojbeno svi mi iz Zoranove obitelji razaznajemo uzroke nerazriješenosti slučaja, odnosno sudbine moga brata kao i nekažnjavanja odgovornih za ono što mu se dogodilo – kaže Goran Marević.

– Iz u sve aspekte ovog slučaja upućenih policijskih struktura, a iz čije je nadležnosti taj predmet davno prešao u ruke odvjetništva, preneseno mi je da se, barem što se policije tiče, ovaj slučaj drži »čvršćim« i dokazima znatno potkrijepljenijim u odnosu na mnoge druge javnosti poznate, pravosudno zaključene slučajeve, uključujući i onaj u kojem je za ubojstvo mlade Drnišanke Antonije Bilić suđen i osuđen Dragan Paravinja – kaže naš sugovornik.

Izgubio vjeru

Goran Marević ističe da ne može shvatiti niti prihvatiti izostanak nastavka istražnih aktivnosti temeljenih na saznanjima do kojih je sam naknadno došao, a koje se, tvrdi, DORH ne dajući nalog za provedbom dodatnih istražnih radnji policiji nikad nije potrudio provjeriti te da je zbog svega toga u potpunosti izgubio vjeru da predstavnici Državnog odvjetništva uopće više žele rješiti taj slučaj.

– Na to mi ukazuje činjenica da čak ni po informaciji do koje sam došao pred godinu dana, a koja govori o mogućem mjestu gdje bi se moglo nalaziti Zoranovo tijelo, DORH do današnjeg dana nije policiji dao nalog za provedbu istražnih radnji, odnosno provjeru utemljenosti te dojave – završio je Goran Marević. Ustvrdio je da u takvim okolnostima, odnosno u izostanku bilo kakvog »znaka života« i zainteresiranosti predstavnika domaćih pravosudnih tijela, ne nalazi drugog načina njihova »tjeranja na rad« do li kroz obraćanje za pomoć međunarodnim pravosudnim institucijama.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.