Odluka je donesena

Franjo Varga i Blaž Curić ostaju u pritvoru: Najveća politička afera u zemlji tek bi trebala kulminirati

Hina

Privođenje Blaža Curića / snimio Sanjin Strukić

Privođenje Blaža Curića / snimio Sanjin Strukić

Curić, inače vozač ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića, je uhićen 26. rujna u Zagrebu, a osumnjičen je da je Vargu 20. rujna telefonom upozorio da se protiv njega vodi kriminalističko istraživanje, rekavši mu da izbriše sve poruke, brojeve i druge sadržaje.



OSIJEK – Osječki Županijski sud u srijedu je za još dva mjeseca produljio istražni zatvor bivšem policijskom informatičaru Franji Vargi, kojeg Uskok tereti za izradu lažih SMS poruka za potrebe bivšeg “Dinamovog” čelnika Zdravka Mamića te vozaču u ministarstvu poljoprivrede Blažu Curiću, kojega se sumnjiči da je Vargi javio kako se zbog toga nad njim provode istražne radnje i da mu se sprema uhićenje.


Nakon provedenog ročišta, zbog činjenice da istraga nije dovršena te zbog novoutvrđenih činjenica i dokaza u istrazi, prihvaćen je prijedlog Uskoka da se protiv okrivljenika produlji istražni zatvor za iduća dva mjeseca, odnosno do 19. veljače 2019. Utvrđeno je da se nisu promijenile okolnosti oko egzistiranja osnovane sumnje da bi okrivljenici ostvarili obilježja kaznenog djela sprečavanja dokazivanja, izvijestio je glasnovornik suda Miroslav Rožac.


Nakon ročišta Vargin odvjetnik Mario Poljak izjavio je novinarima da je sudu predložio ukidanje istražnog zatvora protiv njegovog klijenta, istaknuvši kako, prema njegovim saznanjima, u istrazi koja se vodi protiv Varge samo još jedan svjedok nije ispitan.




Curićev branitelj Krešimir Vilajtović potvrdio je kako Uskok više ne traži produljenje istražnog zatvora zbog utjecaja na svjedoke, jer su svi ispitani, već zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela, čemu se on usprotivio, smatrajući kako pritvor “ne može biti u funkciji prisile ili izdržavanja kazne”. Pritvor mora biti samo toliko određen koliko je nužan, a prelaskom tri mjeseca novo produljivanje pritvora je prisila, što je nedopušteno, ocijenio je Vilajtović.


Zamjenik ravnateljice Uskoka Sven Mišković kazao je nakon ročišta kako je protiv Blaža Curića zatraženo produljenje pritvora zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela, a što je stav tužiteljstva od početka postupka.


Vargu se sumnjiči da je, u postupku koji se protiv bivšeg čelnika “Dinama” Zdravka Mamića, njegova brata Zorana Mamića, bivšega Dinamova direktora Damira Vrbanovića i poreznika Milana Pernara vodio pred osječkim Županijskim sudom izradio lažnu SMS prepisku između bivšega Glavnog državnog odvjetnika Dinka Cvitana i jednoga suca koji je u tom predmetu bio član sudskoga vijeća, a po kojoj je Cvitan prije objave prvostupanjske presude vršio pritisak na suca da bez ikakvih dokaza osudi jednoga okrivljenika u tome postupku.


Lažnu prepisku Varga je potom navodno dostavio Zdravku Mamiću koji ju je je objavio na konferenciji za medije 4. lipnja ove godine. Tužiteljstvo podsjeća kako je Mamićev branitelj tražio da se na temelju lažne korespondencije odgodi objava prvostupanjske presude u tom predmetu, što je sudsko vijeće odbilo te je 6. lipnja 2018. objavilo presudu kojom su svi okrivljenici u tom predmetu proglašeni krivima.


Osim toga Varga je, tvrdi tužitejstvo, prije izrade pisanog otpravka osuđujuće presude protiv koje se može podnijeti žalba Vrhovnome sudu RH, izradio novu lažnu korespondenciju o navodnom utjecaju na suce Vrhovnog suda koji bi odlučivali o žalbi okrivljenika, kako bi je predao Zdravku Mamiću s namjerom da je iskoristi u predstojećem žalbenom postupku, ali ga je u tomu spriječila dojava da se nad njim provodi kriminalističko istraživanje, za što Uskok tereti Blaža Curića.


Curić, inače vozač ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića, je uhićen 26. rujna u Zagrebu, a osumnjičen je da je Vargu 20. rujna telefonom upozorio da se protiv njega vodi kriminalističko istraživanje, rekavši mu da izbriše sve poruke, brojeve i druge sadržaje. Nakon otkrivanja ove afere mediji su tvrdili da su Vargine usluge koristili i bivši predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko te zamjenik predsjednika HDZ-a i potpredsjednik Hrvatskog sabora Milijan Brkić, koji su takve optužbe odbacili, a Brkić je u izjavi novinarima potvrdio da mu je Curić kum.


Krajem studenoga u medijima su objavljeni detalji Vargina istražnog iskaza u kojem osim o svom odnosu s Mamićem govori i o suradnji s Karamarkom, Brkićem, bivšim savjetnikom predsjednice Republike Vladom Galićem, ali i nekadašnjim vlasnikom Argokora Ivicom Todorićem. I Todrić je također ispitan u ovoj istrazi zbog sumnje da je Varga povezan s SMS prepiskom skupine “Borg”.


Bivši predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko dao je u utorak predvečer iskaz Uskoku o aferi SMS, a za RTL je uoči svjedočenja rekao kako dolazi kao svjedok u ‘slučaju Franje Varge’ s kojim su ga, tvrdi, upoznala dva prijatelja početkom 2017., u vrijeme kada više nije bio na funkciji predsjednika stranke ni potpredsjednika vlade.