Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
24. siječnja 2020.
Brutalan zločin

Francuska izručila BiH Srbina osumnjičenog za ''živu lomaču'' u Višegradu

Reuters
Reuters
Autor:
Objavljeno: 24. lipanj 2018. u 19:57 2018-06-24T19:57:45+02:00

Francuska je u nedjelju izručila Bosni i Hercegovini bivšeg pripadnika vojske bosnskih Srba Radomira Šušnjara osumnjičenog za jedan od najbrutalnijih ratnih zločina počinjenih u ratu u BiH u kojemu je živo spaljeno više od pedeset osoba bošnjačke nacionalnosti uključujući djecu, žene i starce.
Šušnjar (63) je ranije otkriven i uhićen u Francuskoj temeljem potrage koju je za njim provelo Tužiteljstvo BiH a nakon okončanog ekstradicijskog postupka komercijalnim letom je u nedjelju prevezen u Sarajevo i tamo predan lokalnoj policiji.

Šušnjar je pod istragom Tužiteljstva BiH zbog sumnje da je u lipnju 1992. u Višegradu kao pripadnik vojske bosanskih Srba sudjelovao u zatočenju veće skupine civila bošnjačke nacionalnosti.
Sve zatočene osobe potom su natjerane da uđu u jednu kuću koja je zapaljena.
U tom zločinu živo je spaljeno najmanje 57 zatočenih.
Za taj zločin ranije su pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju (ICTY) osuđeni rođaci Milan i Sredoje Lukić na doživotnu odnosno na kaznu zatvora od 27 godina.
Šušnjar kao jedan od počinitelja je nakon rata pobjegao iz BiH i skrivao se u Francuskoj gdje je lociran nakon dugogodišnje potrage.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.