Pelješac

Eksplozije u požaru na jahti ‘Kanga’, lakše ozlijeđena tri vatrogasca

Hina

Ilustracija / NL arhiva

Ilustracija / NL arhiva

»Vatrogasci su bili i u utrobi broda, ali budući da je strop bio usijan, morali su se izvući. Dvaput su se povlačili s jahte, prilikom svake eksplozije. Čini se kao da se vatra opet smiriva. Hladimo oplatu, ali to ne pomaže zbog 20 do 30 centimetara žara. Ulažemo velik napor, borimo se, ali je teško jer je riječ o plastici i aluminiju«, dodao je Beusan



DUBROVNIK Tri su vatrogasca lakše ozlijeđena u dvije eksplozije prilikom gašenja požara koji je u petak ujutro buknuo na 40-metarskoj jahti »Kanga« u akvatoriju između otočića Olipa i Malog Vratnika na jugoistočnom dijelu Pelješca, izvijestili su kasno popodne iz Lučke kapetanije Dubrovnik.


 Voditelj Odjela za inspekcijske poslove dubrovačke Lučke kapetanije Nikola Beusan rekao je da je tijekom jutra požar gotovo bio ugašen, ali se zbog dviju eksplozija opet rasplamsao.


 »Vatrogasci su bili i u utrobi broda, ali budući da je strop bio usijan, morali su se izvući. Dvaput su se povlačili s jahte, prilikom svake eksplozije. Čini se kao da se vatra opet smiriva. Hladimo oplatu, ali to ne pomaže zbog 20 do 30 centimetara žara. Ulažemo velik napor, borimo se, ali je teško jer je riječ o plastici i aluminiju«, dodao je Beusan.




 Zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Dubrovačko primorje Ivo Franušić izjavio je kako se požar na jahti gasi s tri broda s po šest vatrogasaca iz Dubrovačkog primorja, Dubrovnika i Mljeta.


 »Uz nas su brod ‘Danče’ Lučke kapetanije Dubrovnik, brod Pomorske policije te jedan brod privatnog vlasnika s Mljeta. Čekamo remorker da pomogne pri gašenju i tegljenju«, rekao je Franušić.


 Požar na 40-metarskoj jahti ‘Kanga’, koja plovi pod malteškom zastavom, buknuo je u petak ujutro oko 8 sati između otočića Olipa i Malog Vratnika na jugoistočnom dijelu Pelješca.


Po izbijanju požara na vrijeme je neozlijeđeno uspješno evakuirano 13 osoba – 9 putnika i 4 člana posade. Zapovjednik jahte izvijestio je kako je u brodskim spremnicima preostalo oko 40 tona pogonskoga goriva ‘diesel’.


 Sve aktivnosti koordinira Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) u suradnji s Lučkom kapetanijom Dubrovnik.