Prevozili do granice

Dvojica Bugara završila u riječkom zatvoru zbog šverca migranata

Fiore Vežnaver

Privođenje Vasila Borislavova Taškova i Svetoslava Krasteva Borisova  / V. KARUZA

Privođenje Vasila Borislavova Taškova i Svetoslava Krasteva Borisova / V. KARUZA

Vozač kombija Svetoslav Krastev Borisov osumnjičen je da je s desetoricom migranata postupao na nečovječan i ponižavajući način, vozeći ih od Zagreba do Rupe u tovarnom prostoru koji nije namijenjen prijevozu ljudi



 Dvojica bugarskih državljana smještena su jučer poslijepodne u riječki zatvor, pod sumnjom da su prevozili veću grupu stranih državljana kako bi im omogućili ilegalni prelazak hrvatsko-slovenske granice. Svetoslav Krastev Borisov, 34-godišnjak, i Vasil Borislavov Taškov, 33-godišnjak, obojica iz Sofije i po zanimanju automehaničari, terete se da su iz koristoljublja omogućili i pomogli grupi ilegalnih migranata nedozvoljeno kretati se i boraviti u Hrvatskoj. Krastev Borisov se sumnjiči i da je s migrantima postupao na nečovječan i ponižavajući način, vozeći desetoricu stranih državljana u tovarnom prostoru kombija koji nije namijenjen prijevozu ljudi.


Dvojica Bugara su, prema dosadašnjim sumnjama pretočenim u kaznenu prijavu, u noći na ponedjeljak za neutvrđeni iznos novca na području Zagreba preuzeli i smjestili u kombi opel vivaro bugarske registracije desetoricu stranaca, od čega su devetorica bili državljani Afganistana, u dobi od 23 do 38 godina, a 38-godišnjak je bio i deseti putnik, državljanin Liberije. S migrantima su krenuli prema slovenskoj granici, s nakanom da izađu iz Hrvatske mimo graničnih prijelaza.


Svetoslav Krastev Borisov bio je vozač kombija, u čiji su tovarni prostor ugurani Afganistanci i Liberijac, dok mu je istovremeno Vasil Borislavov Taškov, kao vozač automobila audi A4, također bugarske registracije, osiguravao trasu prevoženja migranata, vozeći ispred kombija autocestom Zagreb – Rijeka pa dalje državnom cestom u smjeru Rupe, obavještavajući ga mobitelom o eventualnim policijskim kontrolnim punktovima. No, policija ih je otkrila u prijevozničkom poslu: Taškova su u ponedjeljak ujutro, oko sedam sati, službenici granične policije Rupa zaustavili i kontrolirali u Mučićima, dok je njegov kompanjon, vozač kombija, desetak minuta ranije već bio zaustavljen na cesti u blizini Rupe.




Bugarski tandem je, nakon okončanog kriminalističkog istraživanja u policiji, priveden na ispitivanje u tužiteljstvo, a jučer poslijepodne i pred sutkinju istrage Županijskog suda u Rijeci Kseniju Zorc. Sutkinja je dvojici odredila istražni zatvor zbog opasnosti od bijega, a ujedno je odredila i visinu jamstva od 25 tisuća kuna, čijim plaćanjem mogu biti pušteni da se u daljnjem postupku brane sa slobode.


Jučerašnjem sudskom ročištu, na kojem se odlučivalo o pritvoru, pristvovali su i branitelji osumnjičenih, odvjetnici Harun Bašagić i Boris Brljačić. Bašagić, branitelj prvoosumnjičenog Krasteva Borisova, najavio je žalbu na rješenje o istražnom zatvoru.