Završili iza rešetaka

Drska pljačka: Tuzlak i Talijan okrali nizozemski kamper iako je u njemu bilo dijete

Fiore Vežnaver

Danijel Toporan priveden je sutkinji istrage / snimio V. KARUZA

Danijel Toporan priveden je sutkinji istrage / snimio V. KARUZA

Danijel Toporan završio iza brave zbog krađe na parkiralištu trgovačkog centra u riječkoj Osječkoj ulici iako je »samo« čuvao stražu te bio vozač i kompanjon provalniku Francescu



Čuvao je stražu te bio vozač i kompanjon provalniku koji se nije libio okrasti strani kamper, iako je u njemu sjedilo dijete i sve promatralo. Inkriminacija je to pod kojom je jučer u riječki zatvor smješten 32-godišnji državljanin BiH Danijel Toporan iz Tuzle.


Teška krađa, zbog koje će tuzlanski automehaničar do daljnjeg biti u pritvoru, zbila se prije tri tjedna, 24. srpnja, oko 14 sati na parkiralištu trgovačkog centra Decathlon u Osječkoj ulici u Rijeci. Toporana se sumnjiči da se na parkiralište dovezao automobilom opel meriva, talijanske registracije, u društvu izvjesnog Francesca, pa parkirao auto do kampera ford transit, nizozemske registracije. Francesco je izašao i obio stražnja vrata kampera, dok je Toporan ostao čekati i paziti da tko ne naiđe.


Partner Francesco je u međuvremenu pretražio kamper i uzeo torbicu sa svakojakim stvarima, ukupne vrijednosti 1.750 kuna, u vlasništvu maloljetne Nizozemke. Lopova nije smetalo što je u vozilu, dok je on »operirao«, bilo dijete. Mališan iz Nizozemske se, prestrašen, nije oglašavao ni suprotstavljao kradljivcu. Francesco se zatim vratio u merivu do tuzlanskog ortaka te su odmah napustili mjesto događaja.




No, policija je vozaču merive ušla u trag i uhitila ga, a za njega su inkriminirajuće bile i snimke s videonadzora trgovačkog centra i obližnje benzinske crpke. Nakon okončanog kriminalističkog istraživanja Toporan je priveden na ispitivanje u riječko Općinsko državno odvjetništvo, na kojem je tvrdio da nije znao da će Francesco provaliti u kamper. Rekao mu je da parkira, a partner je obio nizozemsko vozilo te mu kazao da vozi. Iz torbice mu je dao sprej za sunčanje, a kasnije torbicu bacio u kontejner. Tuzlak je tvrdio da je Francesca prvi put upoznao nekoliko dana ranije u Zagrebu, kad je od njega namjeravao kupiti auto. Prema Toporanovoj priči, s Francescom se zatim nekoliko dana provodio u Hrvatskoj, išli su u saunu, na bazen, spavali u privatnom smještaju, a onda otišli na more, u Rijeku. Nakon krađe pošli su na plažu. Toporan je objasnio da je inače nezaposlen, ali da zarađuje popravljajući automobile »na crno«.


Nakon ispitivanja u tužiteljstvu Tuzlak je jučer priveden sutkinji istrage Županijskog suda u Rijeci Kseniji Zorc koja je prihvatila prijedlog DORH-a da mu se odredi istražni zatvor zbog opasnosti od bijega, ali ne i zbog ponavljanja djela. Sutkinja je prihvatila argumentaciju tužiteljstva da je riječ o stranom državljaninu, koji ničim nije vezan za Hrvatsku, da je bez zaposlenja i imovine te da je u Hrvatskoj boravio isključivo kako bi činio kaznena djela, što sve ukazuje da bi mogao pobjeći. Određena je visina jamstva od 20 tisuća kuna, čijim plaćanjem može biti pušten da se u daljnjem postupku brani sa slobode. Tuzlakov branitelj, odvjetnik Ljubo Kostič, najavio je žalbu na rješenje o istražnom zatvoru.