Pao odbjegli krijumčar droge osuđen u Rijeci na pet godina

Dolijao narkoboss: Milan Štifanić uhićen u Nizozemskoj

Ico Mikuličić

Presudu riječkog suda Štifanić je dočekao na slobodi i odmah pobjegao. Je li u Nizozemskoj uhićen na temelju hrvatske tjeralice, ili je u zemlji tulipana upao u novi sukob sa zakonom, zasad se ne zna



RIJEKA Odbjegli pulski narkobos Milan Štifanić koji je bio u bijegu od hrvatskog pravosuđa skoro godinu dana, uhićen je u Nizozemskoj, tvrde neslužbeni izvori. Vijest je svježa i još se čekaju službene potvrde, ali nam je na više dobro upućenih mjesta potvrđena. Čak i oni koji nisu mogli izravno potvrditi vijest rekli su znakovito da informaciju ne mogu ni demantirati i kažu da su nešto načuli, ali nemaju potvrde.


Zasada se ne znaju pojedinosti uhićenja, posebice je li Štifanić pritvoren samo na osnovi Interpolove tjeralice vezene za zahtjev suda u Rijeci ili se i u inozemstvu upleo u sumnjive poslove. Po nekim informacijama čini se da je policija došla do njega prateći neke sumnjive ljude u Nizozemskoj. Ako je uhićenje povezano i s nekim ilegalnim poslom u Nizozemskoj to može biti problem za postupak izručenja Hrvatskoj. U tom slučaju Nizozemci mogu prvo rješavati svoj slučaj.


Desna ruka Prnjata


Ako se radi samo o tjeralici koju je pokrenula Hrvatska, svejedno će trebati najmanje mjesec do dva da dođe do izručenja. Tjeralicu za njim raspisao je Županijski sud u Rijeci koji ga je početkom prošle godine osudio na pet i pol godina zatvora. No optuženik je nestao posljednjeg dana rasprave. Upućene to i nije jako iznenadilo zbog zapleta kojim je ranije obilovao ovaj slučaj i koji su ukazivali na takav mogući ishod. No bile su iscrpljene sve pravne mogućnosti koje su to mogle spriječiti.




Radi se o velikoj međunarodnoj aferi s krijumčarima i dilerima droge za koje se tvrdilo da su diljem Evrope zaradili na desetke milijuna eura. USKOK  je isticao da je na vrhu piramide bio Stjepan Prnjat Zeničanin s riječkom adresom ali i boravcima u više države Evrope. Tvrdilo se da je taj lanac imao krak i prema Hrvatskoj posebno prema Istri i da je tom dijelu narko-skupine desne ruka Prnjatu bio upravo Milan Štifanić koji je opet imao svoje dilere.


Prnjata i Štifanića se optuživalo da su na drogi u Hrvatskoj zaradili čak stotinjak milijuna kuna. Prnjatu se sudilo u Italiji jer su ga tamo izručili Nijemci i osuđen je na 10 godina i osam mjeseci zatvora. Sudilo mu se i u Hrvatskoj ali u odsutnosti jer je bio u talijanskom zatvoru. Tako je glavni na optuženičkoj klupi u Rijeci bio  Štifanić sa svojim pomagačima. 


Propala optužnica


U odnosu na početne optužbe suđenje u Rijeci je zbog niza objektivnih okolnosti završilo fijaskom, jer je tužiteljstvo, ne svojom krivicom, izgubilo krunskog svjedoka; Štifanićevu suprugu Gordanu koja je u istrazi ispričala o velikim krijumčarenjima pa i vezama s Južnom Amerikom. Na tom iskazu se bazirala optužnica, a ostali pomoćni dokazi su je potkrepljivali. No usred suđenja pod čudnim okolnostima predomislila se, odlučila ne svjedočiti i optužnica se urušila. USKOK  ju je pokušavao spašavati tajnim svjedocima iz nekadašnjeg Štifanićeva kruga no ni to nije bilo dovoljno.


Suci su presudili da USKOK nije Štifaniću uspio dokazati ogromne količine droge iz optužnice, a još manje pranje novca (tražilo se da mu se oduzme 5 milijuna eura navodno zarađenih od droge). Prnjat je u Rijeci oslobođen jer je utvrđeno da je za to već suđen u Italiji. Štifaniću je na koncu jedino dokazana odgovornost za dva paketa od po kilogram droge. To su praktički mrvice ukupnih optužbi jer je otpala optužnica za 144 kilograma heroina i kokaina, a ranije još više od stotinjak kilograma iz Južne Amerike. Štifaniću je oduzeto oko pola milijuna kuna pronađenih u njegovu stanu.