Akcija Koloseum

Dobro opskrbljeni riječki dileri: Pali s heroinom, kokainom, ekstazijem, amfetaminima

Slavica Kleva

Alen Batinićveć je osuđivan za organizaciju lanca dilera / snimio M. ANIČIĆ

Alen Batinićveć je osuđivan za organizaciju lanca dilera / snimio M. ANIČIĆ

Alena Batinića i Jasminka Kasića sumnjiči se da su se udružili u zločinačko udruženje u cilju ilegalne nabave, prijenosa, skladištenja i dalje prodaje više vrsta droge. Batiniću određeno jamstvo od milijun kuna, Kasiću 500 tisuća kuna



Jučerašnjim uhićenjem i privođenjem na ispitivanje u USKOK-ove prostorije starih znanaca pravosudnih tijela, 47-godišnjeg Alena Batinića i 50-godišnjeg Jasminka Kasića, okončana je temeljita jednogodišnja policijska akcija koja se provodila u tišini i daleko od očiju javnosti.


Policijski službenici Službe kriminaliteta droga Policijske uprave primorsko-goranske u suradnji s policijskim službenicima Uprave kriminalističke policije Ravnateljstva policije, a u koordinaciji s Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, proveli su opsežno kriminalističko istraživanje nad trojicom hrvatskih državljana radi sumnje u počinjenje kaznenih djela neovlaštene proizvodnje i prometa drogama, izvijestila je jučer riječka policija.


Navode da policija trojicu sumnjiči da su se od srpnja 2016. do početka lipnja 2017. godine udružili u zločinačko udruženje u cilju ilegalne nabave, prijenosa, skladištenja i dalje prodaje droga heroin, kokain i amfetamin na ilegalnom tržištu Rijeke i šire okolice, odnosno radi stjecanja protupravne imovinske koristi. Tijekom kriminalističkog istraživanja provedenog u sklopu akcije pod nazivom Koloseum zaplijenjeno je 400 grama heroina, 100 grama kokaina, 180 grama amfetamina i 400 komada tableta ecstasy.


Tajne mjere praćenja




Sumnjiči ih se da su se udružili u organizaciju radi preprodaje raznih vrsta droge, a osnovanost sumnji u njihova nedjela »pokrivena« je tajnim mjerama praćenja koje su bile na snazi gotovo godinu dana. Jučer kasno poslijepodne su Batinić i Kasić, uz odvjetnike Gorana Marjanovića i Klaudia Deklevu, privedeni sucu istrage Županijskog suda Vladi Bosneru, dok je treći 37-godišnjak zaradio kaznenu prijavu i branit će se sa slobode. Sudac Bosner je na prijedlog USKOK-ove tužiteljice obojici uhićenih odredio istražni zatvor zbog opasnosti od ponavljanja djela. Pritom je Batiniću odmjerio milijun kuna visoko jamstvo, a Kasiću upola manje, 500 tisuća kuna.


Foto: M. ANIČIĆ


Foto: M. ANIČIĆ



Da se nešto doista ozbiljno događa, svjedočile su jake redarstvene snage, odnosno djelatnici Specijalne i Interevntne policije koji su prekjučer u užem središtu grada, na adresi prebivališta Alena Batinića u ranim jutarnjim satima doslovno okupirali stambenu zgradu. Sneni stanari zapravo nisu znali što se događa osim što su nešto prije sedam sati upozoreni da ne otvaraju vrata i da ne izlaze na ulicu. To nije vrijedilo za Batinića, uhvatili su ga na spavanju. Akcija uhićenja trajala je relativno kratko, bez puno buke i galame, uhićen je i priveden na kriminalističko istraživanje, baš kao i Jasminko Kasić za kojeg se opsežna akcija uhićenja provodila na području Trsata.


Osuđen na 13 godina


Alen Batinić je prije nešto više od deset godina na riječkom Županijskom sudu osuđen na tada jednu od najstrožijih dosuđenih kazni zatvora, 13 godina, što je bio i sudski epilog razbijene velike skupine dilera koje je on vodio. Tada je Batinić osuđen za organizaciju velikog lanca kojim su heroin i druga droga preko Rijeke i Zagreba distribuirani prema Istri, Dalmaciji, ali i Italiji. Dileri iz tog lanca droge osuđeni su tada na ukupno pola stoljeća zatvora.


I Jasminko Kasić zvan Kaso ima veći broj pravomoćnih kazni, ali i sudskih postupaka u tijeku zbog prodavanja i nuđenja na prodaju kokaina, a u tijeku mu je suđenje na Općinskom sudu također zbog zlouporabe opojnih droga. Trenutno je spis na Županijskom sudu gdje se odlučuje o prijedlogu da se iz opsežne dokumentacije izuzmu neki dokazi pa se suđenje nastavlja na jesen. U tom postupku u kojem je i uhićen krajem lipnja 2012. godine i izvjesno vrijeme proveo u istražnom zatvoru sumnjiči ga se da je od siječnja 2011. do lipnja 2012. godine nekolicini osoba prodao kokain u vrijednosti od tridesetak tisuća kuna. Optužnica je podignuta 2014. godine, no očigledno, nakon njegovog jučerašnjeg uhićenja, nastavio se baviti istim poslovima, baš kao i Batinić.