Suđenje u travnju

Dilanje im nije išlo: Drogu švercanu u prerađenom plinskom spremniku čak četiri puta prodali policijskim istražiteljima

Fiore Vežnaver

Foto: Vedran Karuza

Foto: Vedran Karuza

Agent hrvatskog MUP-a kupio je od optuženih pripadnika zločinačke skupine marihuanu 23. lipnja 2014. godine u Puli, zatim 27. srpnja u Kastvu te 7. studenog kod Delnica i u Sobolima



RIJEKA Suđenje desetorici – optuženima da su umiješani u nabavu, krijumčarenje ili prodaju najmanje 80 kilograma marihuane u sastavu zločinačkog udruženja – počinje 25. travnja. Glavna je to odluka s pripremnog ročišta održanog u riječkom Županijskom sudu, pred sutkinjom Ikom Šarić.


Optužnicom USKOK-a skupini se stavlja na teret da su se od lipnja do studenoga 2014. godine u Puli, Rijeci, Zagrebu, Splitu i drugim mjestima u Hrvatskoj te u Bosni i Hercegovini – kao pripadnici zločinačkog udruženja – povezali se u zajedničko djelovanje zbog kontinuirane nabavke većih količina marihuane, njezinog krijumčarenja i daljnje preprodaje u Hrvatskoj. USKOK tvrdi da je čovjek koji im je bio »veza« u BiH nabavljao veće količine droge koju je, po dogovoru, preuzimao prvooptuženi Josip Proleta, umirovljenik iz Ploča zadužen za krijumčarenje marihuane iz BiH. Drogu je prebacivao u Hrvatsku u automobilu »opel vectra«, dubrovačke registracije, s prerađenim plinskim spremnikom u koji je skrivana droga. Droga je tako stizala u Rijeku, Delnice, Pulu, Zagreb i Split, do daljnjih posrednika u prodaji i prodavatelja. Optužba tvrdi da je tako preneseno u Hrvatsku i najmanje preprodano najmanje 80 kilograma marihuane.


Prikriveni policajac


U optužnici se precizira niz slučajeva prodaje droge, među ostalim i četiri u kojima je marihuanu kupio prikriveni istražitelj hrvatskog MUP-a. Prvi takav slučaj dogodio se, po optužbi, 23. lipnja 2014. godine na parkiralištu restorana na Paduljskom putu u Puli. Patrik Buršić i Sandi Pajković terete se da su prikrivenom istražitelju predali deset paketa marihuane, otprilike i tolike ukupne težine, za što je tajni agent drugooptuženom Mirku Jurkoviću platio 15 tisuća eura. Prikriveni istražitelj kupio je drogu od optužene skupine i 27. srpnja te godine u Kastvu. Oko deset kilograma marihuane predao mu je Josip Proleta, a za to je također platio 15 tisuća eura.




Skupina je prikrivenom istražitelju dvaput prodala drogu 7. studenog 2014. godine. Po tvrdnjama USKOK-a, najprije je oko 10.20 sati u Lučicama kod Delnica desetooptuženi Marin Jurković predao oko pet kilograma marihuane policijskom agentu, za što je platio 7.250 eura. Kupoprodaja oko deset kilograma marihuane dogodila se tri sata kasnije u Sobolima. Proleta i Mirko Jurković agentu su dali deset paketa, za što je on Mirku Jurkoviću platio 14 i pol tisuća eura.


Garažni prostor



Josip Proleta (58) iz PločaMirko Jurković (63) iz DelnicaPatrik Buršić (29) iz SvetvinčentaSandi Pajković (33) iz PuleFranko Matošević (32) iz Nove VasiTihomir Gluhaković (37) iz ZagrebaDavor Nikolić (35) iz ZagrebaKrešimir Budimir (37) iz SplitaKrešimir Šamadan (36) iz Splita Marin Jurković (39) iz DelnicaMarinko Antolović (34) iz Pule – razdvojen postupak


U optužnici se, među ostalim, navodi slučaj u kojem je policija u garažnom prostoru u Čučerskoj ulici u Zagrebu pronašla 15 paketa s više od 16 kilograma marihuane, dvije precizne vage i aparat za vakumiranje. Proleta se tereti da je tu drogu 11. listopada 2014. godine dovezao iz BiH i dva dana kasnije je u garažnom prostoru predao sedmooptuženom Davoru Nikoliću.


Bilo je, po optužnici, i neuspjelih kupoprodaja. Proleta se tereti da je Nikoliću, nakon što mu je 8. kolovoza 2014. prodao šest kilograma »trave«, 19 dana kasnije ponudio na prodaju 16 kilograma droge, ali je Nikolić to odbio, »zbog loše kvalitete i vlažnosti«.U optužnici se kao 11. na listi okrivljenih navodi 34-godišnji Marinko Antolović iz Pule, ali je nedavno Županijski sud u Rijeci razdvojio postupak protiv njega.


Policijske provjere pokazale su da je u Njemačkoj. Nakon što se nije pojavljivao na pripremnim ročištima, određen mu je istražni zatvor i završit će iza rešetaka kada bude dostupan našoj policiji i pravosuđu.