Završena istraga

Dignuta optužnica protiv Marijana Filipovića i Željka Erenta zbog kredita tvrtke Finvest

Šarlota Brnčić

Marijan Filipović / NL arhiva

Marijan Filipović / NL arhiva

Željko Erent, predsjednik uprave tvrtke iz Čabra, odobrio je da ova goranska firma preuzme obaveze sudužnika u kreditu od 19 milijuna kuna koje je tadašnji većinski vlasnik  Marijan Filipović podigao za osobne potrebe, a kada Filipović nije platio kredit, Finvest je preuzeo obvezu otplatiti ga



RIJEKA  Županijsko državno odvjetništvo podiglo je optužnicu protiv dvojice hrvatskih državljana, 82-godišnjaka i 56-godišnjaka,  zbog zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju kao i poticanja na zlouporabu povjerenja u gospodarskom poslovanju.


Kako neslužbeno saznajemo, u pitanju je tvrtka Finvest iz Čabra te se radi o tadašnjem većinskom vlasniku Marijanu Filipoviću i tadašnjem predsjedniku uprave Željku Erentu.


Optužnicom se okrivljenicima stavlja na teret da su kaznena djela počinili od 7. siječnja 2013. do 20. prosinca 2013. godine u Zagrebu i Čabru, odnosno da je drugookrivljeni predsjednik uprave trgovačkog društva iz Čabra (Željko Erent, op. a.), a na poticaj prvookrivljenog većinskog vlasnika i predsjednika nadzornog odbora tog društva (Marijan Filipović, op. a.), donio odluku o sklapanju nagodbe kojom trgovačko društvo preuzima obvezu sudužnika u kreditu prema jednoj banci za kredit od 19 milijuna kuna kojeg je prvookrivljenik podigao od te banke za osobne potrebe.




»Kada prvookrivljenik nije vratio navedeni kredit prema uvjetima preuzetim navedenom nagodbom, drugookrivljenik je ponovno na poticaj prvookrivljenika, koristeći svoje svojstvo predsjednika uprave, zaključio ugovor o dugoročnom kreditu s istom bankom kojim trgovačko društvo preuzima obvezu vraćanja dospjelih obveza po glavnici ugovora o kreditu podignutog za potrebe prvookrivljenika u iznosu od 13.593.750 kuna«, stoji u priopćenju državnog odvjetništva.



Novi list je pisao o kreditu koji je početkom 2014. godine tvrtka Finvest dala Marijanu Filipoviću. Riječ je bilo o kreditu od 13,7 milijuna kuna. Na pitanje kako to da poduzeće u krizi svog vlasnika kreditira s 13,7 milijuna kuna, tadašnji predsjednik Uprave Finvesta Željko  Erent  novinaru je odgovorio da je »sve legalno«. »Banke su počele s ovrhama i sjele na dionice Finvesta, što je značilo da će firma prije ili kasnije doći u velike probleme i blokadu. Da bismo to izbjegli, dali smo kredit Marijanu Filipoviću koji je tim novcem pokušava pomoći firmi i dizao kredite za kupovinu imovine u Finvestu«, pojasnio je Erent. Krivičnu prijavu zbog kredita podnijeli su mali dioničari, a istraga protiv Željka Erenta i Marijana Filipovića pokrenuta je u studenom 2015. godine.



Željko Erent je, kao osiguranje od Marijana Filipovića primio deset solemniziranih bianco zadužnica i pravo zasnivanja založnog prava na poslovnim udjelima koje Filipović ima u drugom trgovačkom društvu, iako su obojica znali da su ti udjeli u drugom trgovačkom društvu opterećeni privremenom mjerom koja je upisana u sudski registar nadležnog trgovačkog suda te da na Filipovićevom računu nema dovoljno sredstava za eventualno realiziranje daljnjih zadužnica.


Slijedom toga je trgovačko društvo u kojem su prvookrivljenik i drugookrivljenik vlasnik i odgovorna osoba ukupno oštećeno za iznos od 1.676.697,03 kuna već otplaćenog iznosa temeljem preuzetih obveza po ugovoru o dugoročnom kreditu te je po preuzetim obvezama iz predmetnog ugovora u obvezi plaćanja preostalih 11.937.120,03 kuna.