Prijetnje i nasilje

‘Dići ću pola grada u zrak. Ići ćeš sa mnom u grob’: Crikveničanin u pritvoru zbog napada na djevojku

Slavica Kleva

Ilustracija V. Karuza

Ilustracija V. Karuza

»Otjerat ću te u grob«, pisao joj je, ali nažalost nije ostao samo na verbalnim prijetnjama već joj je na balkonu njegova stana razbio mobitel uz prijetnje: »Hoćeš da te gurnem dole?«, pa ju počeo naguravati, gušiti objema rukama za vrat, bacio na krevet i potom sjeo na nju



RIJEKA Zbog osnovane sumnje da je ružno prijetio svojoj djevojci, 34-godišnji S. D. iz Crikvenice ispitan je na državnom odvjetništvu pa uz prijedlog tužitelja da se osumnjičeniku odredi istražni zatvor, priveden dežurnoj sutkinji istrage Županijskog suda Kseniji Zorc. Nakon vijećanja u sudnici u kojoj je uz osumnjičenog bio prisutan i njegov odvjetnik Slobodan Večerina i zamjenik Općinske državne odvjetnice tužitelj Igor Vranković, sutkinja mu je na koncu odredila jednomjesečni istražni zatvor. Odredila mu je zatvor zbog opasnosti utjecaja na svjedoke i opasnosti od ponavljanja djela.


Vremenski okvir za kazneno djelo prijetnji za koje se sumnjiči datira od sredine veljače do 18. ožujka. S namjerom da je prestraši, slao joj je putem mobitela poruke prijetećeg sadržaja, vrijeđao je riječima da je »manipulatorica, kurva, drolja, smeće, neće to samo tako proći, uništila si mi život«.


»Otjerat ću te u grob«, pisao joj je, ali nažalost nije ostao samo na verbalnim prijetnjama već joj je na balkonu njegova stana razbio mobitel uz prijetnje: »Hoćeš da te gurnem dole?«, pa ju počeo naguravati, gušiti objema rukama za vrat, bacio na krevet i potom sjeo na nju.




»Imam bombu, bacit ću je na cijelu Crikvenicu i dići ću pola grada u zrak«, prijetio je nadalje. No, nasilje je kulminiralo ovih dana kad joj je priprijetio da »će otići s njime u grob, da će ona sutra otići na more s njim«. To je bila kap koja je prevagnula, prijavila je policiji strahove i ugroženost za život.


Kako je tužitelj naveo u prijedlogu za istražni zatvor, za osumnjičenika postoje razlozi za određivanje istražnog zatvora, s obzirom na to da je riječ o osuđivanoj osobi, da je u tijeku kazneni postupak kojeg je počinio u roku kušnje, pa tužitelj izvodi zaključak da se radi o osobi koja je sklona činjenju kaznenih djela kroz dulje vremensko razdoblje.


Osumnjičeni manifestira izrazite oblike nasilnog ponašanja uporabom sile, fizičke i verbalne, prema oštećenim osobama, a kako presuda nije polučila nikakve rezultate u vidu specijalne prevencije, opravdano tužitelj izvodi zaključak da bi, ukoliko se u daljnjem tijeku postupka bude branio sa slobode, mogao nastaviti s činjenjem istovrsnih ili težih kaznenih djela.


U nastavku kaznenog postupka tužitelj će provesti dokazne radnje saslušanjem oštećene žene i drugih članova obitelji.