Milan Nekić čeka sudski pravorijek

Danas presuda za ubojstvo u Senju: Ubojica sve zaboravio zbog alkohola i traume

Šarlota Brnčić

Milan Nekić pretukao 87-godišnjaka koji se na kraju ugušio u krvi  / Foto S. DRECHSLER

Milan Nekić pretukao 87-godišnjaka koji se na kraju ugušio u krvi / Foto S. DRECHSLER

Svaka osoba nesvjesno potiskuje događaje koji su mahom neprihvatljivi, traumatski i neugodni, kazao je psihijatrijski vještak, objašnjavajući da je »ovisnost o alkoholu bila bitno značajna u događaju«. Nekićev branitelj tvrdi da je to ubojstvo iz nehaja



RIJEKA Okončana je glavna rasprava u postupku koji se na riječkom Županijskom sudu vodio protiv 65-godišnjeg Milana Nekića iz Senja, optuženog za prošlogodišnje ubojstvo 87-godišnjeg Joze Tomaševića iz Zagreba. Objava presude zakazana je za danas poslijepodne. Nekić se optužnicom tereti da je 15. ožujka prošle godine oko 21.30 sati na terasi vikend kuće Tomaševića u Senju, tijekom prepirke gurnuo 87-godišnjaka na tlo te mu rukama i nogama zadao brojne udarce u glavu. Nanio mu je više teških ozljeda, zbog kojih je došlo do obilnog krvarenja, a nesretnik se na koncu ugušio u svojoj krvi.


Utjecaj maligana


Vještak psihijatrijske struke iznova je svjedočio s obzirom na to da je na prethodnoj raspravi usvojen prijedlog da dopuni vještački nalaz budući da je optuženi Nekić iznio obranu. Vještak je naveo kako je optuženi u trenutku počinjenja djela bio »bitno smanjeno ubrojiv i u djelu shvaćanja i u djelu volje te da je ovisnost o alkoholu bila bitno značajna u događaju«. Upitan koji je razlog zbog kojeg se optuženik ne sjeća samog napada, vještak je odgovorio da svaka osoba nesvjesno potiskuje događaje koji su mahom neprihvatljivi, traumatski i neugodni. Također, i da intenzitet potiskivanja ovisi o samom događaju, kao i o osobi koja taj mehanizam koristi.


– Amnezija se može objasniti i intoksikacijom alkoholom u vrijeme događaja, ali to u nešto manjem stupnju. U konkretnom slučaju, s obzirom na psihičko stanje optuženika zbog alkohola i ostalog, on je neproporcionalno reagirao na upućene mu riječi i upravo ovakvim afektivnim stanjem te su zato njegove sposobnosti shvaćanja značenja djela i vladanja vlastitim postupcima bile bitno smanjene, odgovorio je vještak na brojna postavljena mu pitanja.


Smrt iz nehaja




Zamjenica Županijskog državnog odvjetnika, Ivanka Vidović Vinketa, u završnom govoru istaknula je kako je provedenim dokaznim postupkom dokazano da je Milan Nekić nasrnuo na Jozu Tomaševića, najprije ga odgurnuo, a zatim kad je pao na tlo, nanio mu šakama i nogama ozljede. Radilo se o teškim ozljedama koje su posljedično dovele do smrti, a da postupajući tako, svaka osoba pa i optuženi, mora biti svjesna da može usmrtiti drugu osobu.


Nekićev branitelj, odvjetnik Goran Marjanović, u svojim završnim riječima istaknuo je kako se, sagledavajući sve dokaze i činjenice, može raditi jedino o prouzročenju smrti iz nehaja u stanju jake razdraženosti i stanju bitno smanjene ubrojivosti. Također, kako smatra da tužiteljica nije dokazala optužbu za ubojstvo iz nehaja te da smrt nije izazvana samim tim udarcem već posljedično.