Sprječavanje zlouporaba

Crno tržište lijekova za liječenje ovisnosti: Metadonski »overdose« ubio je lani 27 osoba

Ljerka Bratonja Martinović

Foto Reuters

Foto Reuters

– Do zlouporaba dolazi zbog nepridržavanja smjernica, i zbog manipulacije ovisnika sustavom. To su teški, zahtjevni pacijenti, koji liječniku često dolaze u apstinencijskoj krizi, a liječnik ponekad popusti i da im metadon. Dio ovisnika to zlorabi, uzima veće doze od propisanih, koristi lijek intravenozno ili ušmrkavanjem, a dio ga preprodaje na crnom tržištu i kupuje heroin – objasnio je Zoran Zoričić s Klinike za psihijatriju KBC-a Sestre milosrdnice



ZAGREB Više od 20 posto metadona i drugih lijekova za liječenje ovisnosti o drogama završi na crnom tržištu, dio lijekova primjenjuje se nepropisno, a zbog predoziranja metadonom lani je umrlo 27 osoba. Iako u supstitucijskoj terapiji ovisnika stojimo bolje od prosjeka Europske unije, ima prostora da se stanje u Hrvatskoj popravi, poručili su stručnjaci u okviru rasprave »Zlouporaba i namjerna nepropisna primjena lijekova za liječenje ovisnosti o drogama«, održane u organizaciji  Hrvatskog društva za alkoholizam i druge ovisnosti Hrvatskog liječničkoga zbora i Referentnog centra Ministarstva zdravlja za ovisnost o drogama.


Psihijatri, liječnici opće medicine i predstavnici Vlade raspravljali su o mjerama kojima bi se djelotvornije suzbilo zlouporabu i namjernu nepropisnu primjenu lijekova za liječenje ovisnosti. U Hrvatskoj je prošle godine od 6.241 liječenih ovisnika o opijatima, njih 82 posto bilo na nadomjesnoj terapiji, i to 38,6 posto na metadonu, a ostatak na buprenorfinu i drugim lijekovima. Ministarstvo zdravlja nedavno je pokrenulo izradu novih farmakoterapijskih smjernica za liječenje ovisnosti o drogama, ali liječnici upozoravaju da je problem u tome što se liječnici ne pridržavaju ni postojećih, pa nekritički pacijentima izdaju metadon i druge lijekove. 


– Do zlouporaba dolazi zbog nepridržavanja smjernica, i zbog manipulacije ovisnika sustavom. To su teški, zahtjevni pacijenti, koji liječniku često dolaze u apstinencijskoj krizi, a liječnik ponekad popusti i da im metadon. Dio ovisnika to zlorabi, uzima veće doze od propisanih, koristi lijek intravenozno ili ušmrkavanjem, a dio ga preprodaje na crnom tržištu i kupuje heroin – objasnio je Zoran Zoričić s Klinike za psihijatriju KBC-a Sestre milosrdnice. Tvrdnje da se tako javnim novcem financira crno tržište smatra promašenima, jer je, kaže, zahvaljujući takvoj terapiji najveći dio ovisnika otrgnut iz ralja narkokriminala, a novac koji se vrti na crnom tržištu danas je daleko manji. Obiteljski liječnici najradije bi posao izdavanja metadonske terapije prebacili na ljekarne. Danas su, kaže Leonardo Bressan, predstavnik KoHOM-a, prisiljeni kršiti zakon jer su smjernice kojih se moraju pridržavati protivne Zakonu o lijekovima. 




– Zakon o lijekovima propisuje da se metadon smije izdavati samo u ljekarni, a izdajemo ga mi. Na rubu smo žileta balansirajući između toga kako pomoći čovjeku, a što manje kršiti zakon. Očekujemo da se to uredi ili izdavanje metadona prepusti ljekarnama koje su ovisnicima na raspolaganju puno dulje nego mi – poručuje Bressan. Ante Bagarić, pročelnik Zavoda za liječenje bolesti ovisnosti na Klinici za psihijatriju Vrapče, rješenje vidi u prelasku s metadona na druge lijekove, koji su – kako kaže – puno manje štetni i ne mogu dovesti do smrtnog ishoda.