"Solarne isplate"

Core Media: Obrana traži ispitivanje svjedoka, optužena Čuljak ne želi

Vanja Vesić

Foto: Petar Glebov/PIXSELL

Foto: Petar Glebov/PIXSELL



ZAGREB – U nastavku suđenja na Županijskom sudu u Zagrebu obrana optuženih za izvlačenje dvadesetak milijuna kuna iz producentskih kuća Core Media i Media Spot zatražila je u srijedu da se ispitaju svi svjedoci koji su priznali primanje honorara “na ruke”. Takvom prijedlogu na ročištu u procesu “Core Media” jedino se usprotivio Ante Nobilo branitelj Dijane Čuljak i sama šestooptužena:


– Ma kako da ne! – razočarano je reagirala Čuljak smatrajući da bi se proces nepotrebno odužio. Opasku je podržao i Nobilo:


– Protivimo se takvom prijedlogu jer ni dosada ispitani svjedoci nisu se mogli izjasniti kolike su iznose primali na ruke – uvjeravao je njezin branitelj.




Zamjenik branitelja prvooptuženog Vladimira Šelebaja Selliera zatražio je da se dodatni svjedoci ipak ispitaju s obzirom na manjkavost vještačkog nalaza Petre Blašković koji nije obuhvatio sve sporne troškovnike i novčane iznose za proizvedene emisije drugih producentskih kuća, poput Ring Multimedije i grupacije Digitel u vlasništvu “tandema” Roberta Tomljenovića i Aljoše Roksandića. Indikativno je da su odvjetnici obrane prisutnim svjedocima upravo postavljali pitanja o dvojici spomenutih medijskih menadžera koji, nažalost, nisu dobili priliku podijeliti svoja saznanja o proizvodnji “sapunica” i tijeku novca.


Svojedobno, sud je Roksandića koji je otišao u SAD-u pozivao za svjedoka no, od toga se na kraju odustalo. Podsjećamo, bivše supružnike Šelebaja i Čuljak tužiteljstvo tereti za izvlačenje 23 milijuna kuna, a obrana polazi od teze da je novac utrošen za stvarno realizirane emisije kao dio poduzetničkog poduhvata. O isplatama preko računa i u gotovini jučer je svjedočio novinar Ivan Žada koji je prvi put svjedočio početkom 2013. godine. Radio je za tjedne magazine “Istraga” i “Rekonstrukcija” emitiranih na Novoj TV a ugovor sklopio sa šefom projekta Andrejem Rorom koji mu je plaćao kombinirano, u gotovini i preko računa:


– U to vrijeme bila je česta praksa isplata i na ruke. Ili tako ili nikako. Svi su po istom sistemu bili plaćani – kazao je Žada na što je reagirala zamjenica Županijskog državnog odvjetništva u Zagrebu:


– To je različito od vašeg ranijeg iskaza. Prije ste govorili da ste novac primali samo preko računa – upozorila je tužiteljica. Žada je potom objasnio da je slušao savjete odvjetnika kako se ne bi doveo u poziciju kaznenog progona zbog primanja isplata mimo računa. 


– Molim da to uđe u zapisnik – dometnula je tužiteljica.


Svjedok Mario Petreković poznati komičar i performer također je rekao da se novac dijelom isplaćivao – u gotovini.


Petreković je upotrijebio slikoviti izraz za takav način plaćanja – “solarne isplate”. Radio je kao glumac u showu “Genijalci” koji se emitirao na HRT- u a vodio je snimanje i za pilot “Paparazzo”.