Bivši ministar

‘Cijeli život ću govoriti da je ratni profiter’: Slavica Šota ne odustaje od optužbi na račun Slavka Linića

Slavica Kleva

Foto: Roni Brmalj

Foto: Roni Brmalj

Slavica Šota je u obrani ponovila objede zbog kojih je lani osuđena. Novčana kazna u iznosu od 8.666 kuna joj je zamijenjena rokom kušnje od tri godine. No, upravo je dio njezine obrane s prethodnog suđenja bio povod novoj Linićevoj tužbi



RIJEKA »Da je korumpiran, trgovao utjecajem, udružio se radi počinjenja kaznenog djela, da je ratni profiter, nešto je što ću ja govoriti cijeli život i to ću dokazati. Ja ovdje tvrdim da je Linić vlasnik računa u Trstu. Jasno je kakvu poruku Linić šalje građanima kada ga se viđa u društvu osoba kao što su Jozo Kalem, Mirko Pavičić i Robert Ježić, to su sve osobe kojima su oprošteni brojni dugovi, a smatram da im je to oprostio Linić. Izjavio je Linić i da je »opasan čovjek« pa se pitam znači li to da on stoji iza pokušaja ubojstva mojih unuka«.


Tim riječima iznijela je svoju obranu Slavica Šota, vlasnica trgovačkog poduzeća RT Gracia i aktivistica Riječkog pokreta otpora, krajem travnja prošle godine u sudnici gdje se protiv nje vodio kazneni postupak, a pokrenuo ga je Slavko Linić, bivši ministar financija u Vladi Zorana Milanovića i potpredsjednik Vlade u mandatu Ivice Račana. Linić ju je u tom postupku teretio za dvije klevete i uvredu. Slavica Šota u tom postupku je pravomoćno osuđena, novčana kazna u iznosu od 8.666 kuna joj je zamijenjena rokom kušnje od tri godine. Neće morati platiti navedenu svotu ako u kušnji ne počini novo kazneno djelo.


No, upravo je citirani dio njezine obrane s prethodnog sudskog postupka bio povod novoj tužbi koju je Slavko Linić podignuo protiv Šote zbog kaznenog djela protiv časti i ugleda klevetom.


– Nikako – odgovorila je jučer Slavica Šota na pitanje osjeća li se krivom, a koje joj je na početku prve rasprave postavila sutkinja Damira Delost koja vodi postupak. Kako je riječ o prvoj raspravi čija je svrha mogućnost mirenja, ta opcija je otpala, s obzirom na to da na tako nešto Linić ne pristaje.– Teret dokazivanja je na okrivljenoj. Ona mora dokazivati razloge za ekskulpaciju od kaznenog djela. A mi ćemo s druge strane dokazivati da je doista iznijela neistine koje mogu škoditi časti i ugledu – kazao je na samom početku rasprave Linićev odvjetnik.

– Mi ćemo ukazivati na činjenicu da je privatni tužitelj doveo ovaj slučaj do opasnog presedana, podizanje tužbe i pokretanje novog postupka temeljem obrane iznesene u prethodnom kaznenom postupku. U obrani je sve dozvoljeno i nema osnova za pokretanje drugog kaznenog postupka. Ona je obrazlagala stvari zbog kojih je i osuđena. Obrana je zapravo jača od prava da tužitelj bude povrijeđen – obrazložio je način buduće obrane Šotin odvjetnik.


– Da, njezino je pravo da se brani kako hoće, ali ne i vrijeđati druge osobe – replicirao je Linićev odvjetnik, dok je Šotin odvjetnik zadržao pravo predložiti svjedoke nakon izvođenja personalnih dokaza optužbe.


Stoga je sutkinja Delost donijela odluku da će se od DORH-a pribaviti podatak je li protiv Slavka Linića od početka siječnja prošle godine do današnjih dana podignuta optužnica, je li donijeto rješenje o provođenju bilo kakve istrage i eventualno kojeg kaznenog djela. Od Ministarstva pravosuđa pribavit će se podatak je li Linić ikada pravomoćno osuđen i za koja djela te putem sustava e-spisa provjeriti je li u tijeku kazneni postupak protiv Linića bilo gdje u Hrvatskoj. Na sljedećoj raspravi zakazanoj u veljači iduće godine saslušat će se privatni tužitelj Linić.