Svjedočenje nekadašnjeg zapovjednika ATJ Lučko

Ćelić: Imam dokaz da je Sačić lažirao izvješće o Gruborima

Ana Raić Knežević

Josip Ćelić tvrdi da ima izvješće na kojem se vidi da je Željko Sačić rukom dopisao ono što treba promijeniti. »Imena poginulih upisao sam po njegovom nalogu«

ZAGREB Napisao sam tri izvješća o akciji u Gruborima – prvo prema onome što su mi prijavili zapovjednici grupa koje su bile na terenu, drugo na temelju onoga što mi je diktirao Željko Sačić, te treće po povratku u bazu Antiterorističke jedinice Lučko, izjavio je na nastavku suđenja za zločin u Gruborima Josip Ćelić, zapovjednik te jedinice u vrijeme operacije »Oluja obruč« 25. kolovoza 1995. godine. – Možete li dokazati da vam je Željko Sačić diktirao drugo izvješće, izravno je svjedoka pitao sudac Zdravko Majerović koji vodi postupak protiv Frane Drlje i Bože Krajine, bivših pripadnika ATJ Lučko optuženih za ubojstva civila u Gruborima, na što je Ćelić odgovorio potvrdno. – Prije dva-tri mjeseca u svojoj sam arhivi pronašao prvo izvješće koje sam pisao nakon ove operacije, a na njemu je, na poleđini papira, Sačić svojom rukom dopisivao ono što treba promijeniti. U drugom izvješću nalaze se podaci koji su meni u to vrijeme bili potpuno nepoznati, poput imena poginulih. Upisao sam ih po Sačićevom nalogu, objasnio je Čelić kojeg je sudsko vijeće obvezalo da za nekoliko dana dostavi novi dokaz u sudski spis.


Sačić: Nije istinaĆelić ne govori istinu, a za svoje riječi morat će odgovarati. Ne znam zašto ga Mladen Bajić ne procesuira kad sam ja već podigao kaznenu prijavu, kazao je Željko Sačić komentirajući za Novi list Ćelićeve navode na sudu. Tvrdi da je zbog Ćelićeve fiksacije na njega postao taoc postupka, kao i njegova obitelj te da jedva čeka presudu.– Ja sam bio u Zagrebu, Ćelić je na terenu dobio zapovjedništvo. Kad se krenulo ubijati ljude, on je pobjegao i napisao izvještaj kako nije bilo ubijenih. Ja sam mu onda rekao da napiše novi izvještaj, jer nemože reći da nema ubijenih kad se na terenu vidjelo suprotno, objasnio je Sačić sporne događaje u Gruborima, dodajući kako su samom Ćeliću bila dovedena dva civila srpske nacionalnosti, za koje se do danas ne zna gdje su završili. Motivaciju svog bivšeg podređenog vidi u pokušaju prebacivanja odgovornosti sa sebe na druge.


Ćelić je jučer još jednom objašnjavao zašto nije s pripadnicima svoje postrojbe bio u akciji pregleda terena što je bila provedena uoči prolaska »Vlaka slobode« iz Zagreba za Split. – Kad sam od Ante Jurendića preuzeo civile pronađene u jednom selu Zdravko Janić rekao mi je da se, iz sigurnosnih razloga, više ne vraćam na teren. Naime, vrijeme je bilo jako loše i postojala je opasnost da me netko od naših zamjeni za neprijatelja, dodao je Ćelić koji, međutim, nije mogao objasniti zašto su službena vozila ATJ Lučko tijekom akcije bila zaustavljena uz cestu, više od kilometar od točke na kojoj su se prema planu operacije trebala nalaziti. To nije mogao objasniti ni Zdravko Janić, zapovjednik operacije »Oluja obruč« kojeg je sudac prekinuo u izlaganju dajući mu do znanja da mu ne vjeruje. – Zašto ste poslali pripadnike elitne postrojbe da kilometar i pol prelaze livadom i za to vrijeme budu izloženi kao zečevi, zanimalo je suca Majerovića. – Takva mogućnost nije postojala, upravo zato što su to bili najelitniji specijalci, uzvratio mu je Janić. – Vi tvrdite da je to bila rutinska akcija, a svjedoci tvrde da su čuli pucnjavu i detonacije, tražio je sudac pojašnjenje. – Ja nisam čuo pucnjavu. No, to je bila ratna zona…. a bilo je i puno stoke…, pokušao je objasniti Janić no sudac ga je u tome prekinuo dajući mu jasno do znanja da mu ne vjeruje.