Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 7° 1
Sutra: 7° 7° 1
18. siječnja 2020.
Martin Kupka prevozio migrante

Čeh završio u Via Romi zvog šverca migranata

Praškog automehaničara u nedjelju poslijepodne policija je predvela pred suca istrage koji mu je odredio jednomjesečni zatvor / Snimio  Fiore VEŽNAVER
Praškog automehaničara u nedjelju poslijepodne policija je predvela pred suca istrage koji mu je odredio jednomjesečni zatvor / Snimio Fiore VEŽNAVER
Autor:
Objavljeno: 6. kolovoz 2019. u 20:56 2019-08-06T20:56:54+02:00

Kupka je tvrdio da on nije nikakav krijumčar ilegalnih migranata, da se igrom slučaja pet Turčina našlo u njegovoj »škodi«, da ih je kao autostopere uzeo u svoj auto. No, njegovu obranu demantirali su sami ilegalci

RIJEKA Rođen je u Pragu, tamo i živi, po zanimanju je automehaničar, oženjen je i otac dvoje djece. Martin Kupka (42) još je jedan koji je završio u riječkom zatvoru pod sumnjom da je prevozio ilegalne migrante kroz Hrvatsku, ali je prvi češki državljanin koji je zbog toga pritvoren u Rijeci, prema našim informacijama.

Automehaničar Kupka smješten je prekjučer poslijepodne u zatvor pod sumnjom da krijumčario grupu turskih državljana iz koristoljublja, kako bi im omogućio da se nedozvoljeno kreću Hrvatskom, s krajnjim ciljem da nelegalno prijeđu u Sloveniju, mimo graničnog prijelaza i kontrola. Otkriveno je da je u automobilu »škoda octavia«, češke registracije, prevozio petoricu turskih državljana, u dobi od 19 do 30 godina.

Dubinska kontrola

Plan šestorke u potpunosti je izjalovilo postupanje policije u sklopu tzv. dubinske kontrole.

Naime, u subotu poslijepodne u blizini »riječkog zavoja« češku »škodu« su zaustavili pripadnici Mobilne jedinice za provedbu nadzora državne granice. Sva šestorica su privedena u policiju, a Čeh je posebno podvrgnut policijskoj istrazi, pa priveden na ispitivanje u riječko Općinsko državno odvjetništvo.

Tvrdio je da on nije nikakav krijumčar ilegalnih migranata, da se igrom slučaja pet Turčina našlo u njegovoj »škodi«, da ih je kao autostopere uzeo u svoj auto.

No, njegovu obranu demantirali su sami ilegalci, koji su izjavili da ih je, sukladno ranijem dogovoru i organizaciji njihovog putovanja prema zemljama Zapada, u Hrvatskoj čekala na dogovorenom mjestu »škoda octavia«, kojom je, eto, upravljao upravo Kupka.

Turci - protjerani

Praškog automehaničara u nedjelju poslijepodne policija je predvela pred suca istrage, na ročište na kojem se trebalo odlučiti hoće li mu se odrediti istražni zatvor. Sudac Vlado Bosner ocijenio je osnovanim prijedlog tužiteljstva da mu se odredi pritvor zbog opasnosti od bijega, u svjetlu situacije da se sumnjiči kako je u Hrvatsku došao isključivo zbog prijevoza migranata, a za Hrvatsku nije vezan ni na koji drugi način.

Određeno je i da visina jamčevine iznosi 30 tisuća kuna, što znači da uplatom te svote Čeh može biti pušten da se u daljnjem postupku brani sa slobode.Za petoricu državljana Turske, koje je krijumčario, doneseno je rješenje o protjerivanju iz Hrvatske.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.