Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 13° 1
Sutra: 13° 13° 1
22. rujna 2019.
Pomagala mu dva Hrvata

Čeh prijavljen zbog gradnje apartmana na Viru "opranim" novcem

Vir / Foto Nenad REBERŠAK
Vir / Foto Nenad REBERŠAK
Autor:
Objavljeno: 16. srpanj 2013. u 11:18 2013-07-16T11:18:57+02:00

Istragom je utvrđeno da je češki državljanin nakon utaje poreza u Češkoj, uz pomoć dvoje pomagača, novac u iznosu od oko 15 milijuna kuna, unio u Hrvatsku, te dio uložio u turističku djelatnost na otoku Viru, kažu iz PU Zadarske

ZADAR Zadarska policija je podnijela kaznenu prijavu protiv 39-godišnjeg češkog državljanina koji je u Hrvatsku uz pomoć dvoje hrvatskih pomagača, takođe kazneno privaljenih, unio oko 15 milijuna kuna pribavljenih utajom poreza u Češkoj i tim novcem gradio apartmane na Viru.

Protiv njih troje je podnesena kaznena prijava Državnom odvjetništvu zbog kaznenog djela pranja novca, navodi se u današnjem priopćenju PU Zadarske.

»Istragom je utvrđeno da je češki državljanin nakon utaje poreza u Češkoj, uz pomoć dvoje pomagača, novac u iznosu od oko 15 milijuna kuna, unio u Hrvatsku, te dio uložio u turističku djelatnost na otoku Viru« – potvrdio je glasnogovornik PU Zadarske Elis Žodan koji nije otkrio identitet češkog državljanina, ali je rekao da je riječ o jednom gospodarstveniku .

Neslužbeno se doznaje da se radi o Poljaku iz Češke, gospodarstveniku Wojciechu Smielaku, vlasniku tvrtke »Wojta projekt« koja se na otoku Viru bavi iznajmljivanjem apartmana.

Bračni par koji je pomagao Smielaku je iz Slatine, a također se neslužbeno doznaje da je riječ o Mati i Đurđici Vanjhal, čiji su sin i nevjesta djelatnici apartmana na Viru.

Navodno, utajeni novac iz Češke nije išao izravno u Hrvatsku, već je prebacivan preko nekoliko europskih država i to s inozemnih računa bračnog para. Kako bi zameli trag novac je prebacivan na veći broj računa, i to dio na njihovo ime, a dio na račune na kojima su imali punomoć.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.