Neuspjele odgode

CVJEĆARICA IZA REŠETAKA Rozmari Macura završila u zatvoru, slijedi nastavak suđenja

Slavica Kleva

Odlazak na izvršenje zatvorske kazne od dvije godine omogućit će sutkinji Damiri Delost da nastavi sudski postupak protiv Rozmari Macura za drugi dio optužnog akta koji je u početku bio cjelovit, a kojim joj se na teret stavlja 18 kaznenih djela prevare



RIJEKA Početkom siječnja ove godine Županijski sud u Zagrebu potvrdio je presudu Općinskog suda u Rijeci bivšoj cvjećarici, 46-godišnjoj Rozmari Macura, optuženoj zbog prijevara teških oko 250 tisuća kuna.


Županijski sud umanjio je Macuri zatvorsku kaznu s dvije godine i deset mjeseci na dvije godine pa se Macura nakon što je u tri navrata tražila odgodu izvršenja zatvorske kazne početkom proteklog vikenda pojavila u Centru za dijagnostiku Bolnice za osobe lišene slobode u Zagrebu, s obzirom na to da svi koji moraju odslužiti zatvorsku sankciju najprije budu podvrgnuti liječničkom pregledu.


Macura je u tri navrata uložila žalbu za odgodu izvršenja zatvorske sankcije sutkinji Županijskog suda Loreti Sršen. Prvi put žalila se na rješenje o upućivanju u zatvor, ali joj je Županijski sud odbio žalbu kao neosnovanu. Podnijela je zahtjev odnosno molbu za odgodu zbog lošeg zdravstvenog stanja oca. Nakon što je sutkinja izvršenja provjerila navode iz molbe, ona joj je odbijena kao neosnovana. Potom je podnijela molbu za odgodu zbog vlastitog zdravstvenog stanja, ali joj je i ona odbačena kao nepravodobna. S obzirom na to da se nalazi u Centru za dijagnostiku, nema sumnje, ukoliko bude potrebno, osigurat će joj se cjelovita zdravstvena skrb.


Nastavak suđenja 




No, u konačnici, odlazak na izvršenje zatvorske kazne, s druge strane će omogućiti sutkinji Damiri Delost da nastavi sudski postupak protiv Macure za drugi dio, sad razdvojenog optužnog akta koji je u početku bio cjelovit, a kojim joj se na teret stavlja 18 kaznenih djela prevare. Od početka siječnja zakazano je nekoliko rasprava, ali je vještim manevrima, otkazivanjem punomoći jednom u nizu anagažiranih odvjetnika, bolestima i liječničkim potvrdama Macura nerijetko tražila odgode, do današnjih dana.


Prvi put Macura je oglašena krivom nakon devet godina suđenja početkom prosinca 2015. godine, pravomoćna presuda je stigla početkom siječnja ove godine. U konkretnom postupku sudilo joj se za tri kaznena djela prevare, za jedno produljeno kazneno djelo s pet kaznenih radnji, dok je presuda za njezinu majku Jasenku Macura, koja je osuđena uvjetnom kaznom, obuhvatilo jedno produljeno djelo s dvije kaznene radnje.


Žalila se Rozmari Macura na tako donesenu presudu putem odvjetnika, tražeći da se pobijana presuda ukine i predmet vrati sudu na ponovno suđenje zbog bitnih povreda odredbi kaznenog postupka, zbog povrede Kaznenog zakona, ali i zbog pogrešno utvrđenih činjenica. No, viši sud nije mislio tako, dao je za pravo prvostupanjskom sudu, potvrdivši da je prijevarno postupanje Rozmari Macura detaljno tijekom sudskog postupka obrazloženo i dokazano.


Odgojno djelovanje 


Macura je poricala prijevarnu namjeru, no ona je po svakoj točki optužbe detaljno utvrđena i pravilno opisana. Zbog toga ni viši sud u Zagrebu nije imao dvojbe da je po sve tri točke presude, koristeći se odnosom prijateljstva i poznanstva, Macura zapravo lažno prikazivala motive zbog čega su joj potrebni novci, poznanicima i prijateljima lažno predočavala da će rate kredita koje su drugi za nju podizali ili joj pak bili jamci, uredno otplaćivati. No, ona takve namjere nije imala, podsjeća u obrazloženju Županijski sud, s obzirom na činjenicu da je s prijevarnim postupanjem započela 11. ožujka 2003. godine pa nastavila 15. prosinca 2003. godine, kad je već zadužena i svjesna da mora vraćati rate kredita u znatnom iznosu, nastavila prijevarnim postupanjem sve od 26. srpnja 2004. pa do 18. listopada 2005. godine, čime je oštetila tri osobe.


»Ona bi, da je uredno plaćala kredit, bankama plaćala kamatu, pa kako to ne čini ona, već kredit otplaćuju njezini ‘prijatelji’, oštećenici, tada je Rozmari Macura imovinsku korist i ostvarila«, stoji u obrazloženju drugostupanjskog tročlanog sudskog vijeća. »To što se okrivljenica zadužila kod takozvanih kamatara, ne ispričava je što svoje obveze nije podmirila oštećenicima i ne opravdava njezino prijevarno postupanje«.


Prvostupanjski sud je olakotnim cijenio njezinu neosuđivnost do ovih djela te narušeno zdravstveno stanje, a otegotnim upravo korištenje prijateljskih odnosa i povjerenja oštećenika, kao i visinu pribavljene protupravne imovinske koristi. S druge strane, viši sud cijenio je činjenicu da je od počinjenja kaznenog djela pa do presude proteklo vrijeme od deset godina pa bez obzira na to što je Rozmari Macura pridonijela dugotrajnom kaznenom postupku, jedinstvena kazna ukazuje se prestrogo odmjerenom pa je viši sud ukupno umanjio jedinstvenu kaznu za deset mjeseci. Drugostupanjski sud drži da će se navedenom kaznom odgojno djelovati na Rozmari Macura da ubuduće ne čini kaznena djela i da prilagodi svoj život društevnim normama, a ujedno će se postići i opća svrha kazni.


Slomljene duše 


Ali Macuru očekuje i »drugo poluvrijeme«, nastavak sudskog postupka za četiri pozajmice i nešto više od desetak podignutih kredita u raznim bankama koje je djelomično u početku i vraćala, ali nakon izvjesnog vremena prestala plaćati anuitete osobama na čija je imena i podizala kredite. Zbog njezinih čestih odgoda suđenja i taj se postupak otegnuo, ali je u međuvremenu financijsko vještačenje po kreditima okončano pa se očekuje nastavak procesa.


Svjedoci koji su Macuri bezrezervno vjerovali da će im vratiti novac bit će vjerojatno još jednom pozivani, životno iskustvo, posljedice pojednih žrtava nije bilo nimalo lako slušati, to su slomljene duše, razorene obiteljske zajednice. Riječ je o osobama koje nisu imale visoka primanja, koje su radile u trgovinama, prodavačice, blagajnice, ali ih ni to nije spriječilo biti plemenit, posuditi novac poznanici, nisu sumnjali u njezine namjere. Rata anuiteta koju mora jedna od oštećenica otplaćivati veća je od plaće koju nesretnica mjesečno dobiva. Mnoge su prevarene osobe tijekom sudskog postupka zatražile i stručnu liječničku pomoć, naprosto se nisu mogli nositi s teretom što im ga je Macura prevalila na pleća.


Iznosi prevare u ovom novom postupku se kreću u rasponu do 30 tisuća kuna, a ima i teških prevara, s kvalificiranim oblikom kaznenog djela, ispod 60 tisuća kuna.


Riječ je o postupku koji se protiv cvjećarice vodi od 2006. godine, dakle punih 11 godina, ali zbog niza objektivnih i subjektivnih okolnosti, pravomoćnom presudom okončan je samo jedan dio inkriminacija što su teretile Macuru.


Dokumentacija iz banaka 


U ovom dijelu postupka prijevare premašuju iznos od milijun i 300 tisuća kuna koji je u međuvremenu i materijalno knjigovodstveno vještačio sudski vještak. Raspravna sutkinja Delost zatražila je cjelokupnu dokumentaciju iz svake pojedine banke pa je tako iz Zagrebačke banke pribavljena dokumentacija za dva kredita, iz Hypo banke tri kredita, OTP banke dva kredita, a po jedan iz Istarske kreditne banke Umag, Sonic banke, Podravske i Erste banke te Gradske kreditne štedionice.


Činjenicom da je Macura u zatvoru stečeni su uvjeti za nastavak suđenja, a hoće li biti odmah raspoređena u kaznionicu Požega ili zbog ekonomičnosti postupka u istražni riječki zatvor, to će se odlučiti naknadno.


U svakom slučaju, tužiteljica, zamjenica Općinske državne odvjetnice Suzana Gracin, koja je u slučaj uključena od samog početka istrage i podizanja optužnice, predložila je i kaznenu sankciju, za svako od pojedinih kaznenih djela teške prevare predlaže osam mjeseci zatvora. U konačnici, prijedlog za objedinjavanje svih kazni u jednu iznosi šest godina jedinstvene zatvorske kazne.