Negativni trend

Broj prometnih nesreća u Rijeci veći nego lani, od početka godine poginulo već dvoje pješaka

Šarlota Brnčić

Pješakinja je 3. veljače poginula kod Pošte 2 / Foto Damir ŠKOMRLJ

Pješakinja je 3. veljače poginula kod Pošte 2 / Foto Damir ŠKOMRLJ

Nastavljen je prošlogodišnji negativni trend smrtnog stradavanja pješaka. U 2016. godini je poginulo čak osam pješaka na području Policijske uprave primorsko-goranske



RIJEKA – Na području Policijske uprave primorsko-goranske u razdoblju od 1. siječnja do 5. veljače evidentirano je povećanje broja prometnih nesreća s poginulim i ozlijeđenim osobama te broja poginulih i lako ozlijeđenih osoba u odnosu na isto razdoblje protekle godine. Također, tijekom ove godine evidentno je i povećanje broja prometnih nesreća u kojima su sudjelovali pješaci za 114,3 posto, odnosno sa 7 na 15 prometnih nesreća. U tim prometnim nesrećama dvojepješaka je smrtno stradalo (2016. godine jedna osoba), tri su teško ozlijeđene (2016. godine isto tri osobe), a deset osoba je lakše ozlijeđeno (prošle godine tri osobe).


Sedmero poginulih


Posebice zabrinjava činjenica da je nastavljen prošlogodišnji negativni trend smrtnog stradavanja pješaka kada je poginulo čak osam pješaka ili 47,1 posto od ukupnog broja smrtno stradalih na području Policijske uprave primorsko-goranske. Isto tako, sedam smrtno stradalih pješaka tijekom 2016. godine bili su stariji od 65 godina, dok je jedna smrtno stradala pješakinja bila djevojčica u dobi od 9 godina. Iz ovoga proizlazi da su pješaci, a naročito djeca, osobe starije životne dobi i osobe s invaliditetom jedna od najranjivijih skupina sudionika u prometu. Najčešće greške vozača zbog kojih stradavaju pješaci su nepropisna i neprilagođena brzina te nepoštivanje prednosti prolaska pješaka, dok su najčešće greške pješaka nepropisno prelaženje preko kolnika te prelaženje na znak crvenog svjetla na semaforu za pješake.


Policijska uprava primorsko-goranska će u narednom razdoblju svakodnevno kroz redovnu službu, ali i provođenjem ciljanih preventivno-represivnih aktivnosti, svoj rad usmjeriti na zaštitu pješaka u prometu, ali i suzbijanje i drugih prekršaja koji u značajnijoj mjeri ugrožavaju sigurnost cestovnog prometa. Svjesni činjenice da je aktivnost prometne policije samo jedan od čimbenika kojim se može utjecati na smanjenje broja prometnih nesreća i njihovih posljedica te da se primjerena sigurnost u cestovnom prometu ne može ostvariti isključivo i samo poduzimanjem mjera policije, policija upozorava sve sudionike u prometu da se pridržavaju prometnih propisa.


Savjeti pješacima




Pješacima se savjetuje da se ne kreću i ne zadržavaju na kolniku, da se na cesti na kojoj ne postoji nogostup kreću što bliže rubu kolnika, a na cesti izvan naselja uz lijevi rub kolnika. Preko kolnika da prelaze pažljivo i najkraćim putem, a nakon što su se uvjerili da to mogu učiniti na siguran način. Nadalje, da koriste obilježene pješačke prijelaze kada je na semaforu upaljeno zeleno svjetlo za pješake, kao i da noću, a i danju u slučaju smanjene vidljivosti, budu označeni reflektirajućim materijalom. Vozačima se savjetuje da se pješačkom prijelazu približavaju sigurnosnom brzinom tako da ne ugrožavaju pješake, da zaustave vozilo i propuste pješake ako su pješaci djeca, stare i iznemogle osobe, slijepe osobe ili druge osobe s invaliditetom, i kad tek stupaju na kolnik. Također, i da ne parkiraju na nogostupu, na pješačkom prijelazu i na udaljenosti manjoj od pet metara od tog prijelaza.