Izašli iz pritvora

“Borci” se vratili u nužni smještaj u Mihačevoj Dragi, ali ne smiju kontaktirati ni međusobno niti sa sustanarima

Slavica Kleva

Vicko Vilić / Snimio Sergej DRECHSLER / Nl arhiva

Vicko Vilić / Snimio Sergej DRECHSLER / Nl arhiva

Sudac je zabranio međusobno približavanje, zabranio je obojici kontakte sa 17 drugih sustanara, koji su u ovom postupku i svjedoci, a obvezni su i jedan i drugi jedanput tjedno javljati se načelniku Prve policijske postaje. Kravi obračun zbio se u stambenom objektu u Mihačevoj Dragi 13. srpnja



RIJEKA  Adam Aličajić i Vicko Vilić, obojica osumnjičenih za pokušaj ubojstva, proveli su u istražnom zatvoru iza rešetaka punih pet mjeseci. Ovoga tjedna  su pušteni na prijedlog zamjenika Županijskog državnog odvjetnika. No, sudac istrage Vlado Bosner uvjetovao je puštanje na slobodu do početka suđenja određenim mjerama opreza.


S obzirom na to da obojica žive u nužnom smještaju u Mihačevoj Dragi, i da je neminovno »sudaranje« u zajedničkom hodniku i drugim zajedničkim prostorijama, sudac je zabranio međusobno približavanje, zabranio je obojici kontakte sa 17 drugih sustanara, koji su u ovom postupku i svjedoci, a obvezni su i jedan i drugi jedanput tjedno javljati se načelniku Prve policijske postaje.


Pri tom su  upozoreni da, ako se ne budu pridržavali tih mjera opreza, da se vraćaju u istražni zatvor. Te mjere opreza daju kakvu-takvu sigurnost, ne samo njima dvojici nego i ostalim sustanarima koji nisu zaboravili njihov krvavi okršaj u ljeto ove godine kada su nasrnuli jedan na drugog potezanjem noža. Optužnica još nije podignuta s obzirom da jedan od sedamnaest ispitanih svjedoka nije dostupan i do sada nije mogao biti ispitan.




Kravi obračun zbio se u stambenom objektu u Mihačevoj Dragi 13. srpnja, koji obojica koriste kao nužni smještaj. Terete se da su nakon verbalnog sukoba jedan i drugi posegnuli za hladnim oružjem s ciljem da jedan drugoga usmrte. Aličajić se sumnjiči da je improviziranim kopljem – drvenom palicom na kojoj je pričvršćen oštar predmet nalik nožu – ciljajući u vitalne dijelove tijela Viliću nanio više reznih rana. Vilić je pak protivniku nožem zadao ubodnu ranu na lijevom dijelu vrata.


Sukob je prekinut intervencijom drugih korisnika smještaja. Utvrđeno je da je sukob zapravo počeo u hodniku u kojem su se mimoišli, ali i počeli dobacivati jedan drugome što upućuje da  netrpeljivost nije buknula tog dana, već traje dugo vremena. Potom je Aličajić ušao u svoju sobu i uzeo drvenu palicu na kojoj je pričvršćen oštar predmet i zamahnuo prema Viliću. Nanio mu je tako više reznih rana po glavi i tijelu, dok je 68-godišnji Vilić potom otišao do svoje sobe, uzeo kuhinjski nož i nasrnuo na Aličajića.


Sukob je prekinut intervencijom drugih korisnika smještaja, premda su se u trenutku izbijanja sukoba Aličajić i Vilić nalazili sami u jednoj od soba i na zajedničkom hodniku pa neposrednih svjedoka njihovog sukoba nije bilo. Obojica vinovnika ekscesa završila su u bolnici, no brzo su se oporavili i tri dana kasnije privedeni su na ispitivanje u tužiteljstvo, a onda sucu istrage pa u pritvor.