Kralj droge

Bivši tjelohranitelj otkrio užasne načine na koji je zloglasni El Chapo osobno pogubljivao žrtve

P. N.

Reuters

Reuters

Bivši tjelohranitelj optuženog meksičkog narcobossa, na sudu je izjavio da je njegov šef osobno počinio tri ubojstva. 



Bivši tjelohranitelj Joaquina “El Chapa” Guzmana, rekao je na sudu da je gledao kako njegov šef osobno izvršava tri ubojstva.


Jedno od ta tri ubojstva, uključivalo je spaljivanje žrtve. Ubojstva su opisana na Saveznom sudu u New Yorku, a suđenje je usmjereno isključivo na Guzmana, a ne na posljedice njegovih naredbi. Guzman (61) izručen je 2017. godine SAD-u, a suđenje je započelo u studenom.


Suđenje je otvoreno optužbom za švercanje ogromnih količina kokaina, heroina i ostalih narkotika u državu, u vrijeme kada je vodio zloglasni kartel Sinaloa. Njegovi odvjetnici tvrde da mu je čitav slučaj podmetnut od strane drugog moćnog dilera, Ismaela “El Mayo” Zambade. 




Valdez (39), bivši član Specijalne jedinice meksičke vojske, izjavio je da je kao tjelohranitelj za Guzmana počeo raditi oko 2004. godine, u jednom od El Chapovim skrovišta na planinama. Valdez je uhićen 2014. i od tada surađuje s tužiteljstvom. Svjedočio je da je spomenuti Zambada 2006. godine izručio Guzmanu člana suparničkog kartela, Arellana Felixa. Valdez i Guzman nisu bili zadovoljni činjenicom da je Felix prethodno bio mučen s vrućim željezom. Valdez navodi da je Guzman zadržao zatvorenika nekoliko dana na ispitivanju. Naposljetku je naredio zaposlenicima da iskopaju grob za muškarca. Guzman je muškarca zatim upucao pištoljem i naredio da ga se pokopa, dok je ovaj još disao, prenosi Guardian.


Valdez je u iskazu naveo još jednu situaciju koja se dogodila, a to je kada su Guzmanu izručena dva člana još jedne suparničkog kartela, Zetas.


Nakon što je zatvorenike mučio oko tri sata, Guzman je ponovno izdao naredbu svojim zaposlenicima. Ovaj je put rekao da se iskopa jama u kojoj će se zapaliti vatra. El Chapo je tad pucao u svu trojicu iz suparničkog kartela te naredio da ih se baci u vatrenu jamu. “Rekao je da ne želi nikakve kosti kao dokaze”, svjedočio je Valdez, prenosi Guardian. Guzman je kasnije naredio ubojstvo i samog Valdeza, misleći da mu je krao novac.


Tužiteljstvo očekuje da će završiti s ispitivanjem u ponedjeljak, kada će Guzmanovi odvjetnici preuzeti ispitivanje. Trenutno još nije poznato hoće li i notorni El Chapo osobno svjedočiti.