Podignuta optužnica protiv Slavka Bošnjaka (66)

Bivši suvlasnik hotela Le Meridien Lav optužen za milijunsku prevaru lanca Studenac

Mario Matana

Optužnica Općinskog državnog odvjetništva u Splitu tereti Slavka Bošnjaka zbog kaznenog djela prijevare u gospodarskom poslovanju. Koncem svibnja 2008. godine u Omišu je Bošnjak potpisao ugovor o zajmu na iznos od okruglih milijun eura u kunama s Milavićevim Studencem, no mišljenja su na tužilaštvu, nikad nije imao namjeru vratiti novac



SPLIT – Kakva koincidencija: samo nekoliko dana nakon što je u Omišu u klasičnoj „sačekuši“ propucan Josip Milavić (61), vlasnik trgovačkog lanca Studenac (s dva ispaljena metka u potkoljenice, iz neposredne blizin), splitsko tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv Slavka Bošnjaka (66), nekadašnjeg suvlasnika hotela Le Meridien Lav, zbog prijevare „teške“ milijun eura. Bošnjak je naime za taj iznos prevario upravo Studenac, odnosno Milavića!


Optužnica Općinskog državnog odvjetništva u Splitu tereti Slavka Bošnjaka zbog kaznenog djela prijevare u gospodarskom poslovanju. Koncem svibnja 2008. godine u Omišu je Bošnjak potpisao ugovor o zajmu na iznos od okruglih milijun eura u kunama s Milavićevim Studencem, s rokom povrata od godinu dana. No, mišljenja su na tužilaštvu, nikad nije imao namjeru vratiti novac – izdao je dvije nenaplative mjenice kao osiguranje povrata zajma – pa je Milavić ostao „kratak“ za finu svotu, plus naravno (barem) kamate.


Tako je barem cijelu situaciju okarakteriziralo tužilaštvo. Taj zajam je ipak samo dio propalog pokušaja kupnje Le Meridien Lava, hotela s pet zvjezdica nadomak Splita, odnosno Bošnjakovog 50-postotnog udjela.




Hotel u Podstrani prvi je inače krenuo „oživljavati“ nakon godina zapuštenosti Ivica Kurtović, građevinar koji je još 2001. godine otvorio hotel Globo u središtu Splita. No, u Podstrani su investicije bile puno obilatije pa je prvo Bošnjaku, povratniku iz Australije, prodao pola vlasništva u Lavu, a potom je Kurtović i prodao Globo da bi se potpuno posvetio Le Meridien Lavu koji je svečano otvoren 2006. godine. Ogromne troškove od početka su morali pokrivati kreditima kod banaka (iako nisu štedjeli na vlastitom luksuzu), što se u konačnici pokazalo ključnim: Hypo Alpe-Adria-Bank preuzela je u rujnu 2012. hotel.


No Bošnjak je prije gotovo šest godina, dok je Le Meridien Lav još kako-tako poslovao, pokušao prodati svoj dio vlasništva upravo Milaviću. Vlasnik Studenca čak je i tužio Bošnjaka, jer mu je dao kaparu navodno od četiri milijuna eura (!) u lipnju 2008. godine no nakon toga posao nije realiziran. Milavić tvrdi da konačna cijena nije bila dogovorena jer nije znao kolika su potraživanja banaka prema hotelu, da ga je Bošnjak htio prevariti jer je i nakon sklapanja predugovora nastavio prodavati dio vlasništva stranim kupcima. Bošnjak je pak tvrdio da je Milavić jednostavno odustao od cijelog posla zbog – krize.


Gotovo sigurno je u sklopu tih pregovora sastavljen i ovaj ugovor o zajmu na milijun eura za kojeg je tužilaštvo procijenilo da je riječ o kaznenom djelu koje je počinio Slavko Bošnjak. Nešto manje sigurno je da sve to skupa ima veze s propucavanjem Josipa Milavića ispred sjedišta njegovog maloprodajnog lanca Studenac u Omišu. Ipak, s obzirom da su „atentatori“ (dvojica su pobjegla ukradenim skuterom, jedan je pucao iz berette 7,65 s prigušivačem u Milavića, kojeg još uvijek čuva policija i koji još uvijek tvrdi da nema pojma tko bi to mogao naložiti) profesionalci, istražitelji bi se mogli fokusirati na „velike igrače“ i cifre …