Obećana zemlja Irska

Bivši šef delničkih vatrogasaca koji je zamračio stotine tisuća kuna radi u Irskoj da bi vratio – dug

Fiore Vežnaver

Abramović je, naime, gradskoj delničkoj Javnoj vatrogasnoj postrojbi dosad naknadio sav novac kojeg je prisvojio, u iznosu od oko 116,5 tisuća kuna, a DVD-u Delnice namirio oko 16 tisuća kuna. No, delničkom DVD-u ostao je dužan još oko 306 tisuća kuna



Na uvjetnu kaznu zatvora osuđen je Dragan Abramović (39), zbog toga što je, kao zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Grada Delnica i zapovjednik Dobrovoljnog vatrogasnog društva Delnice, s računa tih dvaju vatrogasnih postrojbi uzeo i za sebe zadržao ukupno oko 438 tisuća kuna.


Presudu je, pod predsjedanjem suca Saše Cvijetića, donijelo vijeće riječkog Županijskog suda na temelju sporazuma stranaka, nagodbe koju je optuženi Abramović sklopio s tužiteljstvom, Županijskim državnim odvjetništvom u Rijeci. Izrečena mu je uvjetna kazna od godinu dana zatvora, koja se neće izvršiti ako u roku kušnje od pet godina ne počini novo kazneno djelo i »ispuni posebnu obvezu da popravi štetu počinjenu kaznenim djelom«.


Vratio dio novca


Abramović je, naime, gradskoj delničkoj Javnoj vatrogasnoj postrojbi dosad naknadio sav novac kojeg je prisvojio, u iznosu od oko 116,5 tisuća kuna, a DVD-u Delnice namirio oko 16 tisuća kuna. No, delničkom DVD-u ostao je dužan još oko 306 tisuća kuna, a ispunjenje obveze vraćanja te svote novca jedan je od dvaju uvjeta da mu zatvorska kazna ostane uvjetna. S DVD-om je sklopio ugovor o povratu duga, a njime se obvezao vratiti i ostalih 306 tisuća kuna u 57 mjesečnih obroka po 5,37 tisuća kuna. Presudom je određeno i da je dužan platiti oko 25 tisuća kuna na ime troškova kaznenog postupka, od čega se najveći dio odnosi na nagradu računovodstveno-financijskoj vještakinji.


Otišao raditi u Irsku




Dragan Abramović – po zvanju diplomirani inženjer sigurnosti na radu, koji je sada zaposlen kao radnik u tvornici u Irskoj, gdje mu je i boravište – oglašen je krivim za dva kaznena djela, zlouporabu položaja i ovlasti te krivotvorenje službene ili poslovne isprave, delikte počinjene od siječnja 2015. do svibnja 2017. godine. U prvoj točki presude inkriminirano je da je tijekom te tri godine, kao šef profesionalne delničke vatrogasne postrojbe, koristeći ovlast raspolaganja sredstvima, izravnim podizanjem s računa uzeo za sebe oko 116,5 tisuća kuna. Kao zapovjednik DVD-a Delnice, s računa te postrojbe za sebe je uzeo oko 322 tisuće kuna u razdoblju od veljače 2016. do svibnja 2017. godine.


Tri točke presude Abramovića terete za krivotvorenje dokumentacije. Prva od njih jest da je u prosincu 2016. godine sačinio i predao knjigovodstvu jedne delničke tvrtke odluku o pozajmici, s lažnim navodom da delnička Javna vatrogasna postrojba pozajmljuje delničkom DVD-u 90 tisuća kuna za nabavu kombija, iako takva odluka nije ni odobrena ni realizirana.


Ovjerio fiktivne račune


Abramović je oglašen krivim i da je tijekom godinu dana, sve do ožujka 2017. godine, prepravio 18 izvadaka banke, tako što je mijenjao podatke o promjenama na računu DVD-a i tako lažirane izvatke predao za knjigovodstvo DVD-a. Radilo se, primjerice, o tome da bi uklonio podatak da je JVP uplatio 20 tisuća kuna i da je on podignuo novac. U jednom slučaju je podatak da je iz državnog proračuna uplaćeno 20.449,58 kuna prepravio tako da je ispustio 20 tisuća kuna. Otkrilo se i da je uplatu Grada Delnica od 21,75 tisuća kuna smanjio za 10 tisuća kuna i uklonio podatak da je ta svota podignuta. U drugom primjeru je za 10 tisuća kuna smanjio uplatu Grada od 16,75 tisuća kuna, a »nestao« je i dio da je podignuto 10 tisuća kuna. Bivši prvi čovjek delničkih vatrogasaca osuđen je i zbog toga što je od listopada 2016. do veljače 2017. godine kao zapovjednik JVP Grada Delnica sačinio i pečatom ovjerio tri fiktivna računa koje je JVP izdao DVD-u, a fakture nisu proizašle iz poslovanja. Račune je predao u knjigovodstvo DVD-a kao prilog uz bankovne izvatke koje je lažirao.