Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
11. prosinca 2019.
Presuda

Bivši direktor ACI-ja osuđen za makinacije: Anti Violiću uvjetna kazna od osam mjeseci zatvora

Anto Violić (desno) dolazi na sud u društvu svjedoka, crnogorskog poduzetnika Velibora Zolaka / Foto Marin ANIČIĆ
Anto Violić (desno) dolazi na sud u društvu svjedoka, crnogorskog poduzetnika Velibora Zolaka / Foto Marin ANIČIĆ
Autor:
Objavljeno: 14. veljača 2017. u 12:42 2017-02-14T12:42:00+01:00

Dubrovačkoj poduzetnici Jeleni di Ceglie odrezana je uvjetna kazna od deset mjeseci zatvora zbog poticanja Violića na izdavanje fiktivnih računa kojima je novac prebačen na račun njezine tvrtke i krivotvorenja službene isprave

RIJEKA - Krivi su! – konstatirala je jučer sutkinja Ika Šarić u raspravnoj dvorani riječkog Županijskog suda, objavljujući presudu 56-godišnjem Anti Violiću iz Dubrovnika, bivšem direktoru ACI-ja, i 40-godišnjoj Jeleni di Ceglie, poduzetnici iz Dubrovnika, optuženima za makinacije kojima su fiktivnim računima iz ACI-ja ilegalno izvučene oko 222 tisuće kuna u korist privatne tvrtke dubrovačke poduzetnice.

Obama okrivljenima sudsko je vijeće izreklo uvjetne kazne zatvora. Bivšem čelnom čovjeku opatijske tvrtke s lancem marina na Jadranu Anti Violiću izrečena je uvjetna kazna od osam mjeseci zatvora zbog kaznenog djela zloporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju, dok je dubrovačkoj poduzetnici odrezana kazna od deset mjeseci zatvora, zbog poticanja Violića na to kazneno djelo i krivotvorenja službene isprave. Kazne im se neće izvršiti ukoliko u roku od dvije godine ne počine novo kazneno djelo.

Žalit će se i optužba i obrana

Žalbu na presudu najavile su jučer i optužba i obrana, pa će na kraju arbitrirati Vrhovni sud.

– S obzirom na optuženo kazneno djelo i oblik krivnje što se okrivljenicima stavlja na teret, mišljenja smo da je bilo mjesta i izricanju bezuvjetne kazne zatvora. Kada dobijemo pisani otpravak sudske odluke, u tom smjeru će se DORH najvjerojatnije i žaliti – izjavio je nakon objave presude Darko Karlović, zamjenik riječkog Županijskog državnog odvjetnika.

– Naravno da ćemo se žaliti. Obrana ustraje u svojoj tvrdnji da nema dokaza da je počinjeno kazneno djelo – naglasio je odvjetnik Milenko Škrlec, branitelj Jelene di Ceglie. Žalbu je najavio i Violićev odvjetnik Saša Jelušić.

Tvrtki ACI dosuđen je imovinsko-pravni zahtjev pa će, postane li presuda pravomoćna, dvoje osuđenih biti dužno solidarno platiti iznos od 222,4 tisuće kuna, na ime štete pričinjene firmi s lancem marina.

Četiri računa

Violića je optužnica riječkog Županijskog državnog odvjetnika teretila da je 2009. godine, kao direktor ACI-ja, odobrio isplatu 222,4 tisuće kuna u korist dubrovačke tvrtke Imago, u kojoj je Jelena di Ceglie bila osnivač i direktor, iako nije bilo temelja za tu isplatu. Di Ceglie je u razdoblju od travnja do kolovoza 2009. godine dostavila na naplatu ACI-ju četiri računa za »pružanje usluge savjetovanja i promidžbe južnog Jadrana«, mada je znala da njena tvrtka nije obavila nikakve usluge, tvrdilo je tužiteljstvo, a sud prihvatio. Violić je, postupajući na traženje Jelene di Ceglie, ne vodeći poslove ACI-ja pozornošću urednog i savjesnog gospodarstvenika, svojim potpisom odobrio isplatu, iako je bio svjestan da usluge navedene u računima nisu ni naručene od ACI-ja, pa prema tome ni izvršene, niti je sklopljen ugovor o tome.

Violić: Moji nasljednici su se potrudili da me sramote

– Posao zbog kojeg nam se sudi je napravljen. Moj propust i pogreška jest što nisam dao pravniku da se ugovor sastavi i u pisanoj formi, iako to nismo morali, te da se to provede kroz protokol u ACI-ju. Moji nasljednici su se potrudili da me na ovakav način sramote. Kao čovjek sam jako povrijeđen. Zbog tvrtke sam i zdravlje izgubio, a otišao sam ostavivši na računu 200 milijuna kuna – izjavio je jučer u svojoj obrani Anto Violić.

Kazao je da mu je dubrovački novinar Hrvoje Španić preporučio Jelenu di Ceglie, od koje je tražio da cijena studije bude što niža i uz, po mogućnosti, plaćanje na rate. Napomenuo je da je njemu studija pokazala bitne stvari, da je ona bila u cilju strateškog upravljanja tvrtkom. Objasnio je da je angažirao vanjskog suradnika jer je smatrao da se tako može obaviti posao bolje nego da ga radi marketinški odjel ACI-ja.

– Mislim da sam bio jedan od najkvalitetnijih direktora ACI-ja, iza Veljka Barbierija – konstatirao je Violić, napominjući da nije bilo za plaće kada je došao u firmu, a napustio ju je s velikom dobiti.

– Nisu prihvatljive tvrdnje obrane da je plaćena usluga obavljena. Dokazi provedeni na glavnoj raspravi ukazuju da posao nije obavljen i da je ACI obavio isplatu koju nije trebao. Zašto je Anto Violić odobrio isplatu, znaju samo on i drugooptužena – konstatirala je u obrazloženju presude sutkinja Ika Šarić.

Da su ispostavljeni računi dubrovačke tvrtke neosnovani, proizlazi i iz toga da se uz njih ne prilaže nikakva dokumentacija, stav je sudskog vijeća. Zaključak je suda da ACI-ju nisu trebale vanjske usluge takve tvrtke kao što je ona Jelene di Ceglie jer je ACI imao svoje odjele marketinga i korporativnih komunikacija.

– Tvrtka Imago, osim onog što joj je uplatio ACI i još jedno trgovačko društvo, nije imalo drugih prihoda – konstatirala je sutkinja Šarić za firmu Jelene di Ceglie, nad kojom je u međuvremenu zaključen stečaj i tvrtka je ugašena i brisana iz sudskog registra.

Nije bilo ugovora

– Ni pisanog ni usmenog ugovora s ACI-jem nije bilo jer Imago nije bio u stanju pružiti sporne usluge – kazala je predsjednica sudskog vijeća.

Bila sam jedina zaposlena, ali to nije problem

– Studija koju je naručio ACI, odnosno Anto Violić, jest i odrađena. Koncept je bio taj da u marinama Južnog Jadrana možemo ponuditi turističke sadržaje. To što sam bila jedina zaposlena u svojoj tvrtki nije ništa sporno. I inače bih po potrebi koristila outsourcing – kazala je Jelena di Ceglie.

Analizirajući točke na kojima je sud temeljio presudu, sutkinja Šarić je istaknula da ni šefica financija ACI-ja nije znala da je sklopljen ugovor s dubrovačkom tvrtkom, da se ni u zapisnicima sa sjednica Nadzornog odbora nigdje ne spominje posao s Imagom. K tome, ni u arhivi ACI-ja nije pronađena sporna SWOT analiza. Za sud je neprihvatljivo da bi se, ako je analiza obavljena u travnju 2009. godine, računi izdavali kasnije tijekom ljeta te godine. Sudskom vijeću neprihvatljivo je i da se spominju putni nalozi dubrovačke poduzetnice u vezi s putovanjem u Opatiju radi dogovora o poslu u travnju, dok istodobno Di Ceglie ne navodi putne naloge oko putovanja u Crnu Goru, na navodne sastanke s velikim marketinškim stručnjakom u toj zemlji.

S obzirom da je oboje optuženih dosad neosuđivano i da iznos malverzacija i nije tako visok, sudsko vijeće odlučilo je primijeniti institut ublažavanja kazne i izreklo sankcije ispod minimalne kazne od godinu dana zatvora, k tome i uvjetne.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.