Nepravomoćna presuda

Bivšem načelniku Ližnjana uvjetna kazna, njegovoj pročelnici rad za opće dobro

Šarlota Brnčić

Srećko Ševerlica i Mirjana Benčić / Foto Marin ANIČIĆ

Srećko Ševerlica i Mirjana Benčić / Foto Marin ANIČIĆ

Ševerlica je uvjetno osuđen na pet mjeseci zatvora s rokom kušnje od dvije godine, a Benčić na godinu dana zatvora zamijenjenu radom za opće dobro na slobodi



RIJEKA – Bivši načelnik Općine Ližnjan, Srećko Ševerlica i pročelnica Mirjana Benčić oglašeni su jučer krivima po svim točkama optužnice te im je izrečena nepravomoćna presuda. Vijeće kojim je predsjedala sutkinja Jesenka Kovačić oglasilo ih je oboje krivima za zlouporabu položaja i ovlasti, a Benčić i za poticanje na zlouporabu položaja i ovlasti. Ševerlica je uvjetno osuđen na pet mjeseci zatvora s rokom kušnje u trajanju od dvije godine, a Benčić na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od godine dana zamijenjenu radom za opće dobro na slobodi. Mirjani Benčić je sud izrekao i sigurnosnu mjeru zabrane obavljanja dužnosti pročelnice Općine Ližnjan u trajanju od dvije godine.


Sud je smatrao dokazanim da su kao službene osobe iskoristili svoj položaj i ovlasti te da su drugoj osobi pribavili imovinsku korist. Nadalje, da Mirjani Benčić nije pripadao dodatak za uspješnost na radu bez donijetog rješenja na temelju čega se taj dodatak isplaćuje. Također, i da su načelniku bile dobro poznate odredbe pravilnika, a za Mirjanu Benčić i da nije provela prava i obaveze mentora te da si je za mentorstvo pribavila imovinsku korist. Prilikom izricanja kazne sudsko vijeće uzelo je u obzir prethodnu neosuđivanost optuženika. Olakotne okolnosti su kod Ševerlice bile i životna dob, nadalje da sebi nije pribavio korist, kao i da je odradio tri mandata u Općini Ližnjan. Kod oboje optuženika sud je primijenio institut ublažavanja kazne.


USKOK-ovom optužnicom Ševerlicu se teretilo da je, u razdoblju od rujna 2012. godine do svibnja 2013. godine, kao načelnik na traženje Mirjane Benčić, v.d. pročelnice, a od 25. ožujka 2013. godine pročelnice Jedinstvenog upravnog odjela Općine Ližnjan, da joj odobri isplatu dodatka za uspješnost u radu, to i učinio. Navodilo se da je odobrio isplatu dodatka kontinuirano u deset navrata, čime da je Mirjani Benčić pribavio imovinsku korist od 15.710,10 kuna, odnosno u bruto iznosu od 38.469,09 kuna, a za koji je iznos oštećen proračun Općine Ližnjan.




Mirjanu Benčić se optužnicom teretilo i da je od lipnja 2012. do svibnja 2013. godine u Ližnjanu, pozivajući se samo na odredbu Kolektivnog ugovora koja regulira visinu stimulacije odobrila jednoj službenici isplatu dodatka za uspješnost u radu. To je učinila u devet navrata, čime je proračun Općine Ližnjan oštetila za iznos od 13.875,05 kuna. Teretilo ju se i da je osobno donijela Program stručnog osposobljavanja za rad bez zasnivanja radnog odnosa za volontera vježbenika, imenujući sebe kao mentora. Na ime naknade za rad mentora pribavila je imovinsku korist od 5.323,62 kune. Oboje su se na navode optužnice bili izjasnili da se ne smatraju krivima.