DORH

Bivša intendantica riječkog HNK optužena zbog varanja na honorarima i poslovnim izvještajima

Slavica Kleva

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

Prvookrivljenu Nadu Matošević Orešković se tereti za počinjenje tri kaznena djela zlouporabe položaja i ovlasti i kazneno djelo povrede obveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga



RIJEKA – Riječko Županijsko državno odvjetništvo podiglo je pred Županijskim sudom optužnicu protiv Nade Matošević – Orešković (47) bivše intedantice Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca, drugooptužene poslovne ravnateljice Kazališta Ane Lučić (43), tadašnjeg ravnatelja Opere Ozrena Prohića (50) i voditeljice računovodstva kazališta Mirjane Pureta (64) zbog počinjenja kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti, poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti i povrede obveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga.


Prvookrivljenu Nadu Matošević Orešković se tereti za počinjenje tri kaznena djela zlouporabe položaja i ovlasti i kazneno djelo povrede obveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga, a drugookrivljenu Lučić za počinjenje kaznenog djela poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti i kazneno djelo povrede obveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga. Prohića se tereti za počinjenje kaznenog djela poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti, a Puretu za počinjenje kaznenog djela povrede obveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga.


Istraživanje i češljanje od 2016.


Točno prije dvije godine naš list je pisao kako je Policijska uprava primorsko-goranska započela kriminalističko istraživanje i »češljanje« za više kaznenih djela gospodarskog kriminala te je tada bilo osumnjičeno pet odgovornih osoba Kazališta i to za razdoblje od 2007. do 2014. godine. Tadašnja procjena ukazivala je da je Kazalište oštećeno za više stotina tisuća kuna.





Bivša intedantica i Lučić su od 2007. do 2014. godine, i to prvookrivljena na poticaj drugookrivljenice, kao odgovorna osoba za zakonitost rada ustanove u kulturi na području grada Rijeka, točnije HNK Ivana pl. Zajca, protivno odredbama pravilnika o radu i pravilnika o stimulaciji ustanove te kolektivnog ugovora za zaposlene u ustanovama kulture tog grada naložila isplatu stimulacija u visini deset posto od iznosa uplaćenih sponzorstava u korist drugookrivljene Lučić i zaposlenice marketinga iako se radilo o poslovima u opisu njihovih radnih mjesta, za koje su primale plaću.


Slijedom toga je Lučićevoj pribavljena protupravna imovinska korist u iznosu od 201.500.00 kuna, a HNK Ivana pl. Zajca je oštećena za isplaćeni bruto iznos od 439.837,56 kuna, dok je zaposlenici marketinga pribavljena protupravna imovinska korist u iznosu od 55.631,86 kuna, a Kazalište oštećeno za isplaćeni bruto iznos od 99.488,35 kuna.


Prohićevi poticaji


Matošević – Orešković i Prohić optuženi su da su od 2007. do 2013. godine, opet intedantica na Prohićev poticaj, s obzirom da je bio istovremeno u stalnom radnom odnosu s punim radnim vremenom u drugoj pravnoj osobi, protivno odredbama zakona, statuta i pravilnika ustanove za obavljanje poslova radnog mjesta ravnatelja ustrojstvene jedinice Kazališta, sklapala ugovore o autorskom radu umjesto propisanog sklapanja ugovora o radu.



Pri tom je ugovoren i stalni mjesečni honorar u iznosu višem od mjesečne plaće po propisanom koeficijentu za to radno mjesto. Time je Prohiću omogućeno da ne traži od poslodavca sklapanje drugog ugovora o radu na dio radnog vremena uz umanjenje plaće, te mu je pribavljena protupravna imovinska korist u visini od najmanje 106.300,89 kuna razlike isplaćenog honorara od propisane plaće tog radnog mjesta, na štetu Kazališta.


Nadu Matošević-Orešković, Anu Lučić i Mirjanu Puretu se pak tereti da su 2013. i 2014. godine u svojstvu odgovornih osoba za financijsko poslovanje i vođenje računovodstva opet protivno odredbama zakona i pravilnika o proračunskom računovodstvu, propustile voditi propisane poslovne knjige i uredne evidencije o troškovima reprezentacije, rashodima s osnova autorskih ugovora i ugovora o djelu, kao i da nisu osigurale unošenje u poslovne knjige i iskazivanje o financijskim izvješćima obveza po načelu nastanka poslovnog događaja. Na opisani način rezultati poslovanja nisu iskazani objektivno i istinito te je otežana revizijska kontrola poslovanja ustanove.