Intrigantni detalji riječkih i istarskih dilera

Biografije kriminalaca: Pritvorenog dilera Škorića oteli i mučili zbog 50.000 €

Fiore Vežnaver

Među dilerima uhićenima prošloga tjedna puno je »poznanika« sa stranica crne kronike / Foto: I. TOMIĆ

Među dilerima uhićenima prošloga tjedna puno je »poznanika« sa stranica crne kronike / Foto: I. TOMIĆ

Bojan Škorić vodio je poznati kafić u centru Opatije, a u središtu medijske pozornosti našao se kada ga je u siječnu 2013. godine otela grupa otmičara i zatvorila ga u kuću organizatora otmice u Marinićima te mučili tražeći od njega novac. Zavezanih ruku uspio je pobjeći iz podruma i pronaći spas u susjedstvu...



RIJEKA » Dok istražitelji nastavljaju rasvjetljavati okolnosti gdje je sve pružala pipke velika hrvatska narkohobotnica uništena prije nekoliko dana – kada je i glavni dio istrage finaliziran privođenjem dvadesetak okrivljenih, među kojima i osumnjičenog bossa Tomislava Jurčića (40) iz Kastva – na vidjelo izlaze intrigantni detalji i o nekim dilerima i njihovom ranijem životu.  


  Jedna od zanimljivijih figura među 17 pritvorenih u riječkom zatvoru proteklog tjedna jest i Bojan Škorić (31) iz Rijeke, bitnija karika narkolanca, što se da zaključiti i po visini jamstva od 400 tisuća kuna što je za njega određena, želi li se plaćanjem te svote braniti sa slobode.


Bojan Škorić se prije dvije godine, kada je bio najpoznatiji kao ugostitelj koji vodi jedan poznati kafić u centru Opatije, našao u središtu medijske pozornosti kao glavni akter slučaja, jer je postao žrtva otmice i pokušaja iznude 50 tisuća eura. Događaj je ostao u sjećanju i po spektakularnoj akciji uhićenja grupe otmičara, koje je policija brzo raskrinkala i privela.


Poziv na kavu




Slučaj torture, kakav se u riječkoj regiji rijetko bilježi, odigravao se 20. i 21. siječnja 2013. godine, a zbog toga su na kraju na optuženičku klupu sjeli Tomislav Petrović (32), Nikola Božić (28), Kristijan Daka (34) i 30-godišnjak, pod optužbom za protupravno oduzimanje slobode i iznudu. Posljednja trojica uhićena su nedugo nakon slučaja u Rijeci, dok je prvookrivljeni Tomislav Petrović »pao« u Sarajevu pola godine kasnije pa izručen Hrvatskoj.


Zatočenje i tortura ugostitelja nije jedini zločin što se dogodio u toj kući u Marinićima gdje je Škorić bio zatočen. Mnogo jeziviji slučaj zbio se u veljači 1999. godine. Tog je dana otac optuženog Tomislava, Stanko Petrović, ubio svoju suprugu, odnosno Tomislavovu majku.


Stanko je smješten iza rešetaka zbog ubojstva, no na suđenju je ocijenjeno da je zločin počinio u neubrojivom stanju, da je imao maniju proganjanja, pa je smješten u psihijatrijsku ustanovu, a ne u zatvor. U ustanovi pod paskom psihijatara bio je godinu dana, a onda je pušten jer je ocijenjeno da mu se stanje utoliko popravilo da može normalno funkcionirati na slobodi.


Suprugu je usmrtio s nekoliko hitaca iz vatrenog oružja, u dnevnom boravku. Stanko Petrović je ispričao da je inače i spavao u dnevnom boravku jer se bojao za život, tvrdio je da ga je žena pokušavala ubiti. Opisivao je i da mu jednom prilikom bacila fen u kadu, da je jedva izvukao živu glavu. Kao i zatočeni Škorić, i Stanko Petrović bio je opatijski ugostitelj, držao je cijenjeni lokal na opatijskom Lidu.


Istraga je pokazala da je tadašnji ugostitelj Škorić na prevaru namamljen u Petrovićevu kuću u Marinićima kraj Rijeke. »Dođi na kavu«, rekao mu je, navodno, Petrović. Škorić je došao u svom peugeotu i, ništa ne sluteći, pokucao na vrata.


U svom svjedočenju na suđenju ispričao je da ga je grupa odmah počela tući teleskopskim palicama, da su sva trojica, osim Petrovića, bila maskirana potkapama, a na koncu je shvatio da poznaje sve njih već nekoliko godina. Škorić je u sudnici kazao da mu je 30-godišnjak tada rekao da im je on »zlatna poluga«, pa repetirao »kalašnjikov« i stavio mu cijev u usta.


Napadači su od žrtve tražili novac, najprije su htjeli da im preda 200 tisuća eura. Žrtva se prisjećala i da su prijetili kako mu pripremaju vruće ulje kojim će ga polijevati. Zatočeni im je potom rekao da ima 50 tisuća eura, da se novac nalazi kod majke, a oni su tražili da uplati novac na račun u banci.


Škorić je ispričao sudskom vijeću da je Petrović tada šetao s nožem u dnevnom boravku, prijeteći da će mu vaditi zub po zub.


Pobjegao vezan


Poslije su otetom stavili majicu na glavu, zamotali je ljepljivom trakom, te ga odnijeli do podruma i ostavili vezanog. Žrtva se prisjećala da je tako vezana provela u podrumu cijelo poslijepodne i noć.


No, Škorić je u jednom trenutku skupio svu hrabrost, nekako se izvukao iz lanaca i, kako je sam ispričao, zubima otvorio prozor. Iskočio je zavezanih ruku i preskočio ogradu. S ljepljivom trakom preko ustiju, vezan, tražio je kuću u koju će ući i naći spas, no na prvim dvjema kućama u susjedstvu bila su zaključana vrata.


U trećoj je naišao na stariju ženu, koja ga je najprije od šoka izbacila iz kuće, ali je potom obavijestila sina, pa su ga ipak uveli unutra, zaključali vrata i alarmirali policiju.


Škorić je poslije ispričao policiji kakvom je maltretiranju bio izložen i od koga, pa je policija brzo ušla u trag trojici iznuđivača novca, dvojica su uhićena na Viškovu, a jedan u kafiću na Krnjevu. No, trebalo je čekati oko šest mjeseci da bude uhvaćen i kolovođa grupe, Tomislav Petrović, koji je pobjegao u BiH. Istodobno kada i Riječanin, uhićen je i njegov kompanjon s Ilidže, Đenan Razić, pod sumnjom da je pomagao Petroviću u skrivanju u Sarajevu.


Zanimljivost sudskog procesa za otmicu jest i činjenica da je na jedno ročište iz zatvora, osim Petrovića, doveden i Bojan Škorić. On se našao u istražnom zatvoru jer nije otišao na rad za opće dobro, odradio prvotnu sankciju, zamjensku kaznu za šest mjeseci zatvora, zbog delikta vezanog za drogu.


Napomena: Nakon objave ovog teksta uklonjeno je ime jednog optuženog, tada 30-godišnjaka, nakon zahtjeva njegova odvjetnika Matije Miloša, koji se u ime svog klijenta pozvao na na čl. 17 Uredbe (EU) 2016/679 Europskog parlamenta i Vijeća od 27. travnja 2016. godine o zaštiti pojedinaca u vezi s obradom osobnih podataka i o slobodnom kretanju takvih podataka.