Sve više žrtava drskih prevaranata

Bešćutne prevarantice: Lažne bankarice opljačkale 93-godišnjaka iz Crikvenice

Ana Raić Knežević

V. Karuza

V. Karuza

Vremešni Crikveničanin (93) i 82-godišnjak iz Hercegovca pored Bjelovara »nasjeli« su na priču o službenicima koji su u njihov dom došli »provjeriti« sumnjive novčanice



RIJEKA » Za veći iznos novca oštećen je 93-godišnjak s crikveničkog područja. Opljačkale su ga drske prevarantice koje su ušle u njegov stan predstavivši se kao bankarice. Saznajemo da ih je žrtva pustila u svoj dom, ništa ne sluteći nakon što su se tvrdile da su poslane provjeriti valjanost novca koji je dobio iz banke, jer su se pojavile neispravne novčanice.


Iskoristivši dob i trenutak nepažnje 93-godišnjaka prevarantice su se udaljile iz žrtvina doma s većim novčanim iznosom, navodi policija dodajući da je obavljen očevid i da se za prevaranticama traga. Slična vijest stigla je jučer i iz Hercegovca pored Bjelovara gdje su dvojica lažnih policajaca prevarila 82-godišnjaka.


Kako doznajemo iz Policijske uprave bjelovarsko-bilogorske oni su u srijedu došli pred njegov dom te mu se predstavili kao policijski službenici pokazujući iskaznicu s fotografijom policijske značke i natpisom »policija«.




Od 82-godišnjaka su zatražili novac kako bi mogli »izuzeti otiske prstiju« s novca u vezi prethodnog događaja kojeg, međutim, vlasnik nije prijavio policiji. Ništa ne sluteći, 82-godišnjak im je predao nekoliko desetaka tisuća domaćeg i stranog novca, što su ga muškarci uzeli te se udaljili osobnim automobilom crvene boje. 


  Nedavno su u Rijeci dvije drske prevarantice i kradljivice, opljačkale i stariju gospođu u Rijeci. Nakon što su se uvjerile da je sama, pozvonile su na njezina vrata i predstavile se kao terenske zdravstvene radnice zadužene za pomoć sugađanima oko zdravstvenih problema, posebice s cirkulacijom.


Ženu nije bilo teško zainteresirati pričama o besplatnim masažama i uspješnim lijekovima. Dok je jedna zaokupila ženinu pažnju pričom, druga vješta kradljivca otišla u »toalet«, a zapravo je brzo je »prekopala« ladice i ženi ukrala dvadesetak tisuća kuna. Uz obećanje da će donijeti lijekove i pomoći u liječenja cirkulacije, brzo su nestale iz stana. Vlasnica je tek kasnije primjetila da joj je ukradena sva ušteđevina koju je čuvala »za crne dane«. 


  Slučajeve u kojima drski kradljivci i prevaranti, lažno se predstavljajući, ulaze u stanove i vještim »igrokazima« iskorištavaju povjerenje, varaju i gradu, policija bilježi gotovo svakodnevno pa policijski inspektori upozoravaju građane da pripaze koga puštaju u stan. 


  – Osobe starije životne dobi najčešća su meta tih kriminalaca koji iskorištavaju njihovo povjerenje i nezaštićenost. Prevaranti dolaze u stanove predstavljajući se kao službenici mirovinskog ili socijalnog osiguranja, porezne uprave, pa čak i policije. Neki lažu i da su medicinari ili stručnjaci za alternativnu medicinu, trgovci, inkasatori, dostavljači.


Znaju se predstavljati i kao organizatori besplatnih promocija ili nagradnih igara koji nude laku nagradu, objašnjavaju policijski inspektori i dodaju da je dijapazon lažnih indentiteta nema granica. Počinitelji se, naime, znaju predstavljati i kao stradalnici požara, poplava, potresa i drugih nepogoda, no znaju se pretvarati i da su slijepi i gluhonijemi. Kad zavaraju domaćine ili im prevarom izvuku novac i donacije ili kad odvuku njihovu pažnju vješto i brzo pretražuju stan i odnose sve vrijedno na što naiđu.


U pravilu građani takve osobe puštaju u svoje domove ne provjeravajući o kome se radi i ostavljajući ih bez nadzora te im na taj način nesvjesno olakšavaju činjenje kaznenih djela navode upućeni. 


  – Prevaranti uglavnom rade u paru. Karakterizira ih drskost u ponašanju, snalažljivost, odvažnost, autoritativni nastup, pričljivost, lažno suosjećanje, objašnjavaju inspektori iz policije koji se bave ovakvim slučajevima. Policajci naglašavaju da su ti prevaranti vješti, brzi i uporni u nagovaranju.


U slučaju sumnje u njih ili pokušaja provjere onog što obećavaju obično se prave jako uvrijeđenima. Znaju simulirati bolest, malaksalost, nesvjesticu, i pokušavaju izazivati sažaljenje, objašnjavaju policajci kako bi građani što lakše mogli prepoznati opasne situacije. Zbog svega toga građane, pogotovu starije se upozorava na ove drske lopove i prevarante i poziva ih se da budu oprezni, a svaku sumnjivu situaciju dojave policiji.